Het Belang van Limburg

“Kom kindjes, ga nog eens op een rijtje staan”

Drielingen over hun speciale band of net niet

- Door Marij Wyers

HASSELT - Het heuglijke nieuws over de geboorte van een drieling in Genk weekte heel wat vertederen­de reacties en verhalen over drielingen los. Waar ze opduiken, zijn ze meteen dé attractie: “Kom kindjes, ga nog eens op een rijtje staan”.

De kans op een natuurlijk­e drieling is klein, slechts bij één zwangersch­ap op 6.400. De babyzusjes Amani, Anfal en Arij uit Genk vormen sinds 3 februari de jongste drieling van Limburg. De oudste drieling bestaat uit kwieke senioren van 83. Wij zetten enkele bijzondere Limburgse drielingen nog eens op een rijtje.

Het aantal drielingen in Limburg is niet becijferd, ook al zijn het uitzonderi­ngen: een of geen per jaar. Rond de oorlogsjar­en waren drielingen nog een totale verrassing. Geen arts of ouder wist in die tijd dat er drie baby’s zaten aan te komen. Zo getuigen de straffe verhalen uit Zolder en Hechtel.

In de jaren 90 kreeg Vlaanderen te maken met een ware drielingen­boom. “Zo’n 50 drielingen per jaar. Dat had alles te maken met de vruchtbaar­heids- en IVF-behandelin­gen waarbij meerdere embryo’s werden teruggepla­atst”, zegt gynaecoloo­g Hendrik Cammu. “Gelukkig is de wetgeving in 2004 aangepast. Bij IVF mag er nog maar één embryo worden teruggepla­atst, tenzij de moeder boven de 36 is, dan zijn twee embryo’s toegestaan. Drielingen moeten een uitzonderi­ng blijven. De zwangersch­ap houdt meer risico’s in en drielingen vragen meer zorgen omdat ze gemiddeld tien weken te vroeg worden geboren.” Wanneer de natuur zijn gang gaat, is de kans op een drieling maar 1 op 6.400. Omgerekend naar Vlaanderen verwachten we dan zo’n 10 drielingen per jaar. Een eeneiige drieling, met hetzelfde DNA, is een medische sensatie. Die kans zou naargelang het onderzoek maar 1 op 76.000 tot 20 miljoen zijn.

In Vlaanderen worden jaarlijks gemiddeld 16 drielingen geboren. In 2017 waren er dat 19. In 2016 maar 12. “Het iets hogere geboorteci­jfer wijten we aan ovulatie-inductie (opwekken van eisprong)”, aldus dokter Cammu. Op een totaal van 60.000 tot 64.000 Vlaamse baby’s blijven drielingen erg bijzonder. Zeker als je het vergelijkt met tweelingen. Dat zijn er zo’n 1.000 per jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium