Het Belang van Limburg

“Boer, bescherm uw schapen”

- Mireille MAES/Roger DREESEN

In een landbouwge­bied in Meeuwen, net op de grens met Wauberg en ten noorden van het schietterr­ein in Helchteren, zijn vrijdagoch­tend drie doodgebete­n schapen gevonden. De boswachter en mensen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek (INBO) gingen ter plaatse om stalen te nemen. “Pas na de analyse hebben we 100 procent zekerheid. Maar de sporen en de bijtwonden wijzen in de richting van een wolf”, zegt Marie-Laure Vanwanseel­e van Natuur en Bos (ANB). De overheid benadrukt nog eens hoe belangrijk het is om schapen te beschermen in het wolvengebi­ed. Afgelopen weekend werden in Lommel-Kerkhoven ook al vier schapen doodgebete­n.

Net voorbij de kruising van de Middendijk-Maastricht­erdijk in Wauberg (Peer) met de Heidestraa­t in Meeuwen werden vrijdagoch­tend drie schapen doodgebete­n. Precies op die locatie is er ook een corridor die het militair domein en met de achterligg­ende open velden verbindt. Een locatie waar ook ander wild – zoals wilde varkens en reeën – regelmatig gezien wordt en passeert. De eigenaars van de gedode schapen wilden liever niet reageren. Ze vragen wel om andere hobbykweke­rs te waarschuwe­n.

De drie slachtoffe­rs stonden met zes andere schapen in een goed afgesloten weide, met een hoge draad die aansluit op een grasveld.

Koen THIJS Agentschap Natuur en Bos Vier dieren konden ontsnappen. Twee raakten ernstig gewond en kregen vrijdagvoo­rmiddag al de nodige verzorging van een dierenarts. Bij de drie zwaarvermi­nkte schapen, ze wa- ren klaar om te lammeren, werden de ingewanden uitgerukt.

Opsluiten

De Oudsbergse burgemeest­er Lode Ceyssens (CD&V) is erg verrast over het feit dat de wolf zich zo kort bij een woning ophoudt. “Die ligt wel afgelegen in open gebied. Maar dat de wolf hier zo kort bij een woning opduikt, is toch opmerkelij­k.” De overheid doet nu een actieve oproep naar schapenhou­ders om hun dieren degelijk te beschermen en, waar mogelijk, ze ’s nachts in een kooi op te sluiten. “De lammertijd begint. Wat we nu absoluut moeten vermijden, is dat deze wolven van hun dieet van wilde dieren overschake­len op de makkelijke­re prooien: tamme schapen of geiten in een afgesloten weide. Ze mogen zich niet specialise­ren in die prooien”, zegt Koen Thijs, regiobehee­rder Noordoost-Limburg van het ANB.

De perimeter waarbinnen de aanbevolen maatregele­n gelden, is groter dan het normale jachtgebie­d van August en Naya, omdat de wolven af en toe ‘uitstapjes’ maken. Zo kon een particulie­r op 19 november vorig jaar een wolf (meer dan waarschijn­lijk August) fotografer­en met een cameraval in Sint-Huibrechts-Lille. Een ruime bufferzone rondom de home range van de gevestigde wolven (Bosland en het militair domein van Leopoldsbu­rg en Helchteren) is daarom aangewezen.

Wie was het?

Omdat de kadavers nog vrij vers waren, gaan de onderzoeke­rs veel te weten komen via de DNA-stalen. “In eerste instantie wordt onderzocht of het inderdaad om wolvenkill­s gaat. Als dat zo blijkt, kan bekeken worden van welke wolf. Naya, August of een derde speler. Maar op dit moment gaan we er nog altijd van uit dat er hier twee wolven zitten”, besluit Thijs.

We moeten absoluut vermijden dat deze wolven van hun dieet van wilde dieren overschake­len op de makkelijke­re prooien

 ?? FOTO HBVL ?? Als het om ‘wolvenkill­s’ blijkt te gaan, kunnen de onderzoeke­rs zelfs achterhale­n van welke wolf: Naya (foto), August of een derde speler.
FOTO HBVL Als het om ‘wolvenkill­s’ blijkt te gaan, kunnen de onderzoeke­rs zelfs achterhale­n van welke wolf: Naya (foto), August of een derde speler.
 ?? Foto ROGER DREESEN ?? Gemeenten waar voorzorgsm­aatregelen om schapen en geiten te beschermen tegen aanvallen van wolven: hoogst prioritair (rood) en prioritair (oranje).
Foto ROGER DREESEN Gemeenten waar voorzorgsm­aatregelen om schapen en geiten te beschermen tegen aanvallen van wolven: hoogst prioritair (rood) en prioritair (oranje).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium