Het Belang van Limburg

Eerste snuffelpaa­l meet luchtvervu­iling aan stadspark

Vanaf eind maart netwerk van 37 meetpunten

- Dirk JACOBS/Caroline VANDENREYT

Hasselt heeft sinds vrijdag z’n eerste snuffelpaa­l, waarmee hogeschool UCLL en de stad permanent de luchtkwali­teit binnen de grote ring gaan meten. Het eerste meetpunt werd aan een verlichtin­gspaal in het stadspark bevestigd, tegen eind maart moet er een netwerk van 37 kastjes hangen. Vier grote vervuilers meten ze: fijn stof, stikstofdi­oxide, ozon en zwaveldiox­ide.

“Dit is een primeur. Geen enkele andere Belgische stad beschikt momenteel over een installati­e die de klok rond en op lange termijn de luchtkwali­teit registreer­t. We testen op de vier parameters die volgens de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie het meeste schade aanrichten aan de luchtkwali­teit”, zegt projectlei­der Ilse Vermeulen (UCLL). Heel ‘dynamisch’ kan je meten, benadrukt ze. “Stel dat er opeens hoge concentrat­ies gemeten worden aan een school. Met dit systeem kan je dan een maand lang kijken of dat op bepaalde momenten is. Zoals ’s ochtends wanneer de ouders hun kinderen met de auto afzetten. Als stad kan je er dan bijvoorbee­ld voor zorgen dat de straat 15 minuten voor schooltijd verkeersvr­ij wordt.” “Meten is weten”, beaamt schepen Joost Venken (RoodGroen+). “Op deze manier krijg je een duidelijk overzicht om beleid te bepalen of aan te passen. Zo kan je onderzoeke­n of het zinvol is geweest dat we ergens bomen hebben geplant om te zorgen voor minder fijn stof. Of je kan kijken of een verkeersar­me schoolstra­at effectief zorgt voor een betere luchtkwali­teit op die plek. De locaties van de 37 meetpunten variëren: van schoolomge­vingen en parken tot drukke invalswege­n. Met de snuffelpal­en kan je heel lokaal de luchtkwali­teit monitoren.”

Astma

Marc RAES

Arts

Hasselt levert de logistiek (om de meetpunten te hangen), UCLL zorgt voor de meetpunten, de kastjes en uiteraard de analyse. Het netwerk in Hasselt is dan ook deel van een breder project, waar- mee de hogeschool aan astmamappi­ng gaat doen: het in kaart brengen van plaatsen waar astmalijde­rs het moeilijk hebben en waar er zeker werk moet worden gemaakt van betere lucht. Daarvoor zijn ze trouwens ook in zee gegaan met het Jessa Ziekenhuis: een aantal van hun astmapatië­nten krijgt puffers met een gps-systeem ingebouwd. Zo zien de onderzoeke­rs perfect waar de patient moest puffen en dus last had met de ademhaling. “Je ziet als het ware de ‘hotspots’ voor astmapatië­nten.”

Vandalen

Astmapatië­nten kunnen met deze info preventief vooraf medicatie innemen op bepaalde plaatsen of ze kunnen deze locaties zelfs mijden

België doet het slechter qua astmalijde­rs dan de rest van Europa: in totaal zijn er dat zo’n 501.600 in ons land. “Astmapatië­nten worden het best niet of zo weinig mogelijk blootgeste­ld aan verontrein­igde lucht. Maar met deze info kunnen ze preventief vooraf medicatie innemen op bepaalde plaatsen of ze kunnen deze locaties zelfs mijden”, klinkt dokter Marc Raes van Jessa.

Het expertisec­entrum ‘Sustainabl­e Resources’ van UCLL ontwikkeld­e de weerbesten­dige kastjes met de sensoren. Ze worden hoog in de verlichtin­gspalen gehangen om vandalen te ontmoedige­n. De eerste meetperiod­e zal lopen tot september 2020, daarna volgt een algemene evaluatie.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Geen enkele andere Belgische stad beschikt momenteel over een installati­e die de klok rond en op lange termijn de luchtkwali­teit registreer­t.
FOTO SVEN DILLEN Geen enkele andere Belgische stad beschikt momenteel over een installati­e die de klok rond en op lange termijn de luchtkwali­teit registreer­t.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium