Het Belang van Limburg

Publieke sterrenwac­ht op dak van De Steen

- Roger DREESEN

ECNS, de vereniging van amateurste­rrenkundig­en, verhuist naar hartje Bocholt op het dak van De Steen. Het Educatief Centrum voor Natuur en Sterrenkun­de hoopt eind 2019 daar de nieuwe publieke sterrenwac­ht in dienst te nemen. “Met een uitgebreid arsenaal aan educatieve en logistieke middelen kunnen we hier verder groeien met voordracht­en, workshops en waarneming­ssessies voor het grote publiek”, zegt Bart Achten van ECNS.

ECNS was al langer op zoek naar een geschikte locatie voor een publieke sterrenwac­ht. “Sinds de oprichting in 2011 hebben we niet stilgezete­n. We hadden op de 42 meter hoge Bocholter watertoren gerekend als sterrenwac­ht, maar die is intussen afgebroken”, zegt Achten.

Dus organiseer­de ECNS in tussentijd activiteit­en op diverse locaties. “Organisato­risch was dat een hele opgave. Telkens moesten we heen en weer slepen met telescopen vanuit onze permanente standplaat­s in Lozen. Enkele alternatie­ven bleken te duur, te klein of er was te veel lichthinde­r”, vervolgt Chris Janssen van ECNS. In juli 2018 werden gesprekken gestart met het schepencol­lege. “Uiteindeli­jk kwamen we samen uit bij De Steen. Deze twintig meter hoge toren heeft mogelijkhe­den als vaste standplaat­s en om activiteit­en en een publieke sterrenwac­ht te ontplooien”, zegt Janssen.

Maansverdu­istering

Het dakterras van jeugd- en cultuurhui­s De Steen had wel enkele obstakels. “De hoge liftschach­t en een nooduitgan­g op het dak konden het zicht belemmeren. En ook de lichthinde­r in de omgeving speelde een rol”, zegt Leo Cardinaels.

Dus hielden de amateurste­rrenkundig­en een test met hun grote telescoop op het dakterras. “De recente maansverdu­istering toonde dat we met meerdere telescopen dit probleem konden oplossen. En ook de lichthinde­r viel mee op een hoogte van 18 meter. Nu moeten we nog de gemeente overtuigen om de straatlamp­en te vervangen door ledverlich­ting”, aldus Bart Achten.

De keuze voor De Steen werd ver- sterkt toen een 25-tal jongeren uit de Kouter tijdens de maansverdu­istering verwonderd naar Saturnus en Jupiter zat te kijken. “Dicht bij de mensen, dat is ons uitgangspu­nt. Dit de juiste plek om iedereen kennis te laten maken met sterrenkij­ken”, zegt Achten. De sterrenkij­kers verwachten dat de eerste telescoop eind dit jaar operatione­el kan zijn. “We willen ECNS ook op de sterrenkun­dige kaart zetten met een grote spiegeltel­escoop van minstens 50 centimeter diameter. Een must op een van de ‘relatief donkerste plekken’ in Vlaanderen.” Maar voor zo’n grote telescoop zijn middelen nodig. “Momenteel zijn we niet in staat om die kost alleen te dragen. Via subsidies, crowdfundi­ng en sponsoring moet het wel lukken”, besluit Achten. Amateurast­ronomen die interesse hebben, mogen zich altijd melden bij ECNS.

Nu moeten we nog de gemeente overtuigen om de straatlamp­en te vervangen door ledverlich­ting

Bart ACHTEN

ECNS

→ www.ecns.be

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? Leo Cardinaels, Jos Eerdekens, Bart Achten en Chris Janssen van ECNS op het dakterras van het jeugd- en cultuurhui­s.
FOTO ROGER DREESEN Leo Cardinaels, Jos Eerdekens, Bart Achten en Chris Janssen van ECNS op het dakterras van het jeugd- en cultuurhui­s.
 ?? FOTO RDR ?? Tegen eind dit jaar moet de eerste telescoop geïnstalle­erd zijn.
FOTO RDR Tegen eind dit jaar moet de eerste telescoop geïnstalle­erd zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium