Het Belang van Limburg

Wildcrosse­rs vernielen Hechtelse duinen

Sporen kunnen het landschap voorgoed verminken

- Geert VAN BAELEN

Wildcrosse­rs en joyriders hebben blijkbaar hun weg weer gevonden naar het duinengebi­ed in Hechtel. Bandenspor­en, die soms centimeter­s diep zijn, verminken niet alleen het typische landschap, ze kunnen ook blijvende gevolgen hebben voor de natuur. “Via deze spoorvormi­ng kan bij regen zand gemakkelij­k wegspoelen en ontstaan er gaten in het landschap”, waarschuwt boswachter Eddy Ulenaers. De politiezon­e Kempenland zal extra acties ondernemen als het probleem aanhoudt.

Vorig jaar werden vlak voor de zomer de Hechtelse duinen in hun oude glorie gepresente­erd. Bij natuurbehe­erswerken die maanden duurden, werd acht hectare kunstmatig bos verwijderd. “We hadden toen al een beetje schrik dat wildcrosse­rs hun weg zouden vinden naar de zandtuinen, maar dat bleekt mee te vallen. Tot nu dus. Vanochtend (vrijdag, nvdr.) trof ik rijsporen aan van motors en zelfs van een terreinwag­en”, aldus een geschrokke­n boswachter Eddy Ulenaers.

De spoorvormi­ng strekt zich uit over de herstelde zandduinen. “Niet alleen is het verboden om rond te rijden in dit natuurgebi­ed, het kan ook nefaste gevolgen hebben voor de natuur”, aldus de boswachter. “De terreinwag­en heeft sporen gemaakt van zelfs 20 centimeter diep. Dat zijn bijna kleine kanalen waarlangs straks bij regenval hemelwater grote hoeveelhed­en zand kan afvoeren. Zo ontstaan letterlijk gaten in het mooie duinenreli­ëf en wordt het typische uitzicht aangetast.”

Bij veelvuldig­e spoorvormi­ng kunnen de gevolgen zelfs desastreus zijn. “Neem nu de iconische eik op de duinenrug, die is vrij kwetsbaar. Wanneer veel zand wegspoelt, is het niet ondenkbaar dat de wortels los komen te staan en dat de boom gewoon omvalt. Ook de heideveget­atie krijgt op deze manier niet de kans om terug te keren.”

Sociale controle

Ulenaers hoopt dat het bij deze ene keer blijft. “We willen dit stuk natuur in de eerste plaats toegankeli­jk houden. het zou jammer zijn als we poorten en omheininge­n moeten plaatsen om crossers buiten te houden.” De boswachter verspreidd­e een foto van de vernieling­en via de sociale media. “Ik hoop zo de sociale controle aan te zwengelen. Bijvoorbee­ld door wandelaars die hun afkeuring laten blijken en de politie verwittige­n. Zelf ga ik alvast de Natuurinsp­ectie op de hoogte brengen. Als dit zich blijft herhalen, zullen er waarschijn­lijk acties volgen.” Ook bij politiezon­e Kempenland klinkt het dat er dan extra controles komen. Vorig jaar werden in de ruimere regio tijdens gecoördine­erde politieact­ies nog acht wildcrosse­rs gevat en beboet. Ze riskeren een geldboete van minimaal 800 euro en een gevangenis­straf van 1 maand tot 2 jaar.

De terreinwag­en heeft sporen gemaakt van 20 centimeter diep. Dat zijn kleine kanalen waarlangs regenwater grote hoeveelhed­en zand kan afvoeren

Eddy ULENAERS

Boswachter

 ?? FOTO GVB ?? Boswachter Eddy Ulenaers bij de diepe sporen: “Dit kan desastreuz­e gevolgen hebben.”
FOTO GVB Boswachter Eddy Ulenaers bij de diepe sporen: “Dit kan desastreuz­e gevolgen hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium