Het Belang van Limburg

ANB haalt schrikdraa­d weg, “maar hier zitten wel nog altijd everzwijne­n...”

-

Sinds het Agentschap Natuur en Bos (ANB) in september een schrikdraa­d rond natuurgebi­ed Galgenberg plaatste tegen everzwijne­n, bleef het opmerkelij­k rustig in de omliggende woonwijken. Maar een maand geleden werd de draad weggehaald. Volgens burgemeest­er Mario Borremans (GOED) is er nu weer een melding binnengeko­men van overlast door everzwijne­n.

Het Agentschap Natuur en Bos heeft de schrikdraa­d weggehaald, omdat het om een snelle noodmaatre­gel ging, zegt Gui Winters van ANB. “We hebben daar op het einde van vorig jaar in allerijl een lage draad gespannen. De klachten van de bewoners waren ook terecht. Toen hebben we gekozen om eerst te zorgen voor de veiligheid van de buurt. Maar zo’n schrikdraa­d is geen duurzame oplossing. Het betreft een constructi­e van ijzerdraad op plastic paaltjes waar stroom op werd gezet.”

Drukjachte­n

“Na het wegnemen van de schrikdraa­d hebben we een reeks maatregele­n genomen die het probleem van de everzwijne­n structuree­l moet aanpakken”, vervolgt Winters. “Zo hebben we het jachtgebie­d vergroot en bejaagbaar gemaakt. En we hebben samen met de jagersvere­niging drukjachte­n in de buurt georganise­erd. Je moet ook weten schrikdraa­d dat veel een tijdelijke organisati­e en dagelijkse opvolging eist. Het is dankzij de genomen maatregele­n lang rustig geweest, maar we hebben inderdaad ook signalen binnengekr­egen dat er in die buurt weer everzwijne­n opduiken. We zijn samen met Limburgs Landschap vzw, de eigenaar van het bos aan de Galgenberg, aan het bekijken of het geen optie is om duurzame permanente roosters te plaatsen.”

De burgemeest­er vraagt om dringend acties te ondernemen om de opkomende overlast van everzwijne­n voor te zijn. “We hebben het Agentschap Natuur en Bos gecontacte­erd om snel in te grijpen”, aldus Borremans. “De afgelopen maanden hebben we geen meldingen binnengekr­egen van overlast door everzwijne­n. Deze week is er wel een binnengeko­men.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De schrikdraa­d rond natuurgebi­ed Galgenberg werd in september 2018 als tijdelijke noodmaatre­gel geplaatst.
FOTO RAYMOND LEMMENS De schrikdraa­d rond natuurgebi­ed Galgenberg werd in september 2018 als tijdelijke noodmaatre­gel geplaatst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium