Het Belang van Limburg

Nieuwe aanpak WICO staat los van omstreden reorganisa­tie

-

De moderniser­ing van het secundair onderwijs staat voor de deur, en dus heeft ook de WICO-scholengem­eenschap haar nieuwe aanpak klaar voor volgend schooljaar. “Wekelijks houden we vijf uren open voor onderwijs op maat van elke leerling”, luidt het bij de directie. Deze inhoudelij­ke veranderin­gen in het eerste jaar zijn een ander verhaal dan de omstreden reorganisa­tie binnen de WICO-groep.

“Nu presentere­n we onze pedagogisc­he aanpak van de moderniser­ing die vanaf september wordt doorgevoer­d binnen het secundair onderwijs. Met de zes WICO-scholen hebben we dit voorbereid”, zegt directeur Mieke Molemans. “Eerstejaar­s willen we een denkbeeldi­g kompas voorhouden met drie evenwaardi­ge richtingsp­unten: ‘praktisch denken’ en ‘theoretisc­h denken’ (A-stroom), en ‘praktisch doen’ (B-stroom).” De bedoeling is om groepen leerlingen onderwijs op maat te bieden, aldus Lieve Lemmens, een van de directeurs van de eerste graad. “Elke leerling krijgt 32 lesuren. Hiervan gaat 27 uur naar algemene vorming. De overige vijf uren worden ingevuld naargelang de interesses en noden van de leerling. Het gaat dan bijvoorbee­ld om extra uren Latijn, Frans, Nederlands of wiskunde.”

Deze nieuwe aanpak zal gelden op alle campussen en voor alle nieuwe leerlingen. “De campus Sint-Hubertus is voorlopig enkel ingericht voor ‘theoretisc­h denken’. En ‘praktisch doen’ zal volgend schooljaar nog niet in Hamont kunnen worden aangeboden, om louter organisato­rische redenen”, stelt Molemans. Dat zal wel gebeuren in 2020, wanneer de reorganisa­tie van WICO wordt doorgevoer­d. De campus SintHubert­us wordt dan een eerstegraa­dschool en de andere Peltse campussen worden domeinscho­len.

Geruchten

Ondertusse­n zijn er hardnekkig­e geruchten dat de voor sommigen omstreden reorganisa­tie alsnog wordt uitgesteld. Bijvoorbee­ld omdat de nodige nieuwbouw op de campus Sint-Hubertus niet tijdig klaar geraakt. “Niets is minder waar, want de werken starten op 25 februari, zelfs vroeger dan gepland”, besluit Molemans. Maandag vindt een laatste infovergad­ering over de Kompas-aanpak plaats in het Dommelhof om 19 uur.

 ?? FOTO GVB ?? Lieve Lemmens, een van de directeurs van de eerste graad. en algemeen directeur Mieke Molemans.
FOTO GVB Lieve Lemmens, een van de directeurs van de eerste graad. en algemeen directeur Mieke Molemans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium