Het Belang van Limburg

Jongeren leren zelfstandi­g wonen in Huize Sint-Vincentius

-

In de Toekomstst­raat in SintTruide­n op nummer 18 opende deze week een huis voor jongvolwas­senen die woonbegele­iding krijgen. In het huis zijn er zes studio’s. Jongeren tussen 16 en 25 jaar kunnen hier leren zelfstandi­g te wonen.

18 jaar is voor heel wat jongeren een magische leeftijd, maar meerderjar­ig worden brengt voor sommige jongeren ook heel wat nieuwe verantwoor­delijkhede­n met zich mee. Helaas is dat niet voor iedereen evident. “Het gaat bijvoorbee­ld om jongeren die geen beroep kunnen doen op hun familie of sociale context of jongeren voor wie de stap naar volledig zelfstandi­g wonen nog te vroeg komt”, zegt Martine Raemakers, Client coördinato­r voor de vzw Sint-Vincentius.

De bewoners van het huis in Zelem krijgen hulp van trajectbeg­eleiders en gemeenscha­psbegeleid­ers op het vlak van financiën, dagbestedi­ng, sociale vaardighed­en en huishouden.

“Om het samenleven, zowel tussen de bewoners onderling als met de buurt, te bevorderen houden we maandelijk­s een overleg. En we doen ook een beroep op vrijwillig­ers die als buddy een jongvolwas­sene onder hun vleugels willen nemen”, weet Raemakers. Elke bewoner krijgt een eigen studio die bestaat uit een leefruimte en een slaapkamer. Zij betalen hiervoor een maandelijk­se som die niet veel afwijkt van de reële kost van een studio op de verhuurmar­kt. Het team ondersteun­t de jongeren in hun verdere zoektocht naar een eigen stek.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Jan Kellens, Martine Raemakers en Inge Berden openden deze week de deuren van Toekomst 18 in Sint-Truiden.
FOTO JOZEF CROUGHS Jan Kellens, Martine Raemakers en Inge Berden openden deze week de deuren van Toekomst 18 in Sint-Truiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium