Het Belang van Limburg

“Levende reclame voor voedzame melkpoeder Lacsoons”

Jos, Miet en Louis Troosters (82) uit Zolder

-

HEUSDEN-ZOLDER - Op veertien maanden - in het jaar 1937 prijkten Miet, Jos en Louis Troosters uit Zolder in een advertenti­e voor melkpoeder, met als onderschri­ft: “Vertrouw moeilijke gevallen toe aan Lacsoons”.

Om de bevolking te overtuigen van de voedingswa­arde stond het gewicht van de kinderen erbij. Louis van 1.850 gram naar 11.150 gram, Maria (intussen Miet) van 2.050 naar 12.200 gram en Joseph (Jos) van 1.500 naar 12.350 gram. En het gaat nog altijd goed met de drieling die op 11 juli 83 wordt. “We weten nog wat we zeggen”, lacht Louis hartelijk. “Wij zijn ‘naturel’ grootgebra­cht, zonder couveuse. Dat was niet evident. Alle water kwam uit een put. Moeder kookte dit in een moor. Een fluitketel die enkel voor ons drie diende. Alles moest heel hygienisch verlopen”, vertelt Miet. Pampers bestonden niet en de oorlog moest nog uitbreken. “Het huidige comfort voor drielingen werd indertijd opgevangen door de nabijheid van familie. Iedereen woonde in een straal van 100 meter. Onze grootvader had een kleine boerderij waar we verse melk konden gaan halen, en boter. Iedereen sprong bij”, weet Jos. Tante nonneke zorgde in de bewaarscho­ol dat de drieling een extra lepeltje levertraan kreeg om gezond te blijven.

Bij de Troosters werden nog twee zonen geboren. “Onze band als drieling is niet sentimente­ler dan die met de andere broers. Ik voel bijvoorbee­ld niks als Jos pijn heeft”, grapt Louis. “Enkel bij evenemente­n zoals de communie en de processies in het dorp werden we als drieling naar voren geschoven. In speciale kostuums moesten we dan op de eerste rij gaan zitten. Voor de rest leefden we gewoon ons leven.” Jos woont in het Brusselse en bekleedde er meerdere topfunctie­s in de administra­tie. Louis was drukker en Miet stond in voor haar huishouden. “Ik werd naar de huishoudsc­hool in Luik gestuurd. We moesten Frans kennen. Thuis hadden we trouwens een abonnement op La Libre Belgique”, lacht ze.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Jos, Miet en Louis Troosters nog in blakende gezondheid net als op de babyfoto waar Lacsoons reclame mee maakte voor voedzame melkpoeder.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Jos, Miet en Louis Troosters nog in blakende gezondheid net als op de babyfoto waar Lacsoons reclame mee maakte voor voedzame melkpoeder.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium