Het Belang van Limburg

“Volk stond buiten aan het raam te kijken”

Adrienne, Madeleine en Jeaninne Janssen (66) uit Hechtel

-

HECHTEL-EKSEL - Toen pa Janssen op paasmaanda­g 1952 hulp ging roepen omdat zijn vrouw twee kinderen had gebaard, trof hij bij thuiskomst nog een derde baby. Niemand mocht binnen op kraambezoe­k, uit angst voor ziekten. “Het volk stond buiten aan het raam naar ons te kijken”, lachen de drielingzu­ssen Adrienne, Jeaninne en Madeleine (Maddy) uit Hechtel-Eksel.

Jeaninne woog maar 1,1 kilo. Zij alleen moest bijvoorbee­ld al 10 borstvoedi­ngen per dag krijgen, drie maanden lang. Haar zusjes waren niet veel zwaarder. Zo staat in het boekje van het Kinderheil.

In de loop der jaren hebben zich kleine verschille­n afgetekend maar als baby waren ze identiek. “Opdat de juffrouw ons uit elkaar kon houden, kregen we oorbellen met een gekleurd pareltje.” Adrienne geel, Madeleine rood en Jeaninne blauw. “Nooit misbruik van gemaakt. Daar waren we te braaf voor”, zegt Madeleine. Ze mochten niet verder studeren want dat was te duur. Ook de reis met de ziekenkas naar Zwitserlan­d kon niet. “Voor financiële steun verkocht de gemeente postkaarte­n met onze afbeelding, maar ons ma heeft nooit geld gekregen”, glimlacht Madeleine. “Ach het heeft ons niet geschaad”, zegt Adrienne. De tienerzuss­en gingen samen aan de slag in het kousenfabr­iekje van Eksel. Toen Adrienne als eerste een lief had, moest ze ook de zussen mee op stap nemen. Tot hun achttiende waren de meisjes bijna identiek gekleed. “Dankzij de naaister. Dezelfde schoenen en sacochen waren in die tijd niet makkelijk te vinden. Dan moest er een derde paar worden bijbesteld”, vertelt Jeaninne. Overal waar ze kwamen, moesten de zusjes zich laten zien. “Kom kindjes, ga nog eens op een rijtje staan, zeg- den ze dan. Onze babyfoto werd indertijd gebruikt voor reclame van babyvoedin­g van Nestlé. Net na de geboorte dachten ze dat we het niet zouden halen. In huis werd een nooddoopse­l gehouden.”

De zussen vieren hun verjaardag nog altijd samen, met een uitstap. “Met z’n drieën ben je nooit alleen. Veel meisjes trokken naar ons omdat we al een fijn meisjesgro­epje waren”, giechelen de dames..

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Adrienne (links), Madeleine (Maddy) en Jeaninne vormen een zeldzame eeneiige drieling. Als baby viel er amper een verschil te bespeuren.
FOTO DICK DEMEY Adrienne (links), Madeleine (Maddy) en Jeaninne vormen een zeldzame eeneiige drieling. Als baby viel er amper een verschil te bespeuren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium