Het Belang van Limburg

“Ik had simpelweg geen tijd voor de Spaanse versie”

- Tom VETS

Pedro Elias (44) is terug met een gloednieuw

seizoen ‘Control Pedro’. Samen met vier bekende ‘internaute­n’ duikt hij vanaf donderdag weer in de krochten van het wereldwijd­e web. Maar er ligt dezer dagen nog ander hooi op Elias’ vork: hij schrijft momenteel zijn eerste eigen fictiereek­s. “Zo’n scenario schrijven is een uitputting­sslag. Hier ben ik zeker nog een jaartje zoet mee.” Aan de vooravond van het eerste seizoen van ‘Control Pedro’ stond Pedro Elias nog stijf van de zenuwen. Nu, net voor de start van de derde reeks, is dat nog steeds zo. “Ik speel de hele show eerst aan mijn keukentafe­l”, zegt Elias. “Pas als ik die door en door ken, kan ik wat improviser­en. Zo’n programma presentere­n uit de losse pols kan ik niet. De redactie is volop met alle aflevering­en tegelijk bezig, maar zelf focus ik alleen op de eerstvolge­nde aflevering.” ‘Control Pedro’ is geen kijkcijfer­kanon, maar bouwde de voorbije twee jaar een vaste schare fans op. Ook onder de panelleden. “Jonas Geirnaert, Jeroom en Jelle De Beule komen opnieuw langs, en voor het eerst zitten ook Jeroen Meus, Ella Leyers en Nora Gharib aan tafel.” Aan de formule is nauwelijks geraakt. “Ons credo blijft

hightech meets broltech”, lacht Elias. “Elke aflevering passeren opvallende gadgets. Maar met gadgets alleen maak je geen goede televisie. Dus we graven ook dieper en tonen de schaduwzij­de van het internet. Niet om de mensen bang te maken, maar om oplossinge­n aan te bieden. Iedereen kan slachtoffe­r worden van duistere online praktijken. Vorig seizoen konden we zomaar de webcam van Cath Luyten hacken. Deze keer kaarten we onder meer het online bankieren aan. We gaan geld afhalen van de rekening van een panellid zonder diens medeweten. Nadien tonen we wat je kan doen om niet in dezelfde val te lopen.”

Papa als hologram

“Eigenlijk is het internet best een gevaarlijk­e plek. Na het bekijken van ‘Facebook En Ik’ op Canvas ben ik zelf gestopt met Facebook. Ik vind het eng wat ze daar allemaal over ons weten. Bovendien wilde ik weer op de ouderwetse manier afspreken met vrienden. Maar voorlopig vind ik niet veel gegadigden.” (lacht)

Nog een vaste klant in ‘Control Pedro’ is de Catalaanse vader van Elias, die vanuit het publiek weer het nodige commentaar geeft. Maar hij zal er deze keer minder vaak in real life bijzijn. “Hij is bijna 83 jaar en de voorbije maanden ging het wat minder met zijn gezondheid”, zegt Elias. “Ik wil hem dus niet elke keer laten overvliege­n uit Spanje. Maar papa zal geregeld als hologram opduiken, zoals dat tegenwoord­ig ook gebeurt met overleden muzikanten.” Het had niet veel gescheeld of Elias senior had zijn zoon, die vloeiend Catalaans spreekt, aan het werk gezien in een Catalaanse versie van ‘Control Pedro’. Maar Pedro bedankte voor de eer. “Er loopt inmiddels een versie in Barcelona. In de eerste aflevering belde de presentatr­ice me op via Skype. Voor hen ben ik de padre van het programma. (lacht) Toen ik de eerste aflevering zag, jeukte het wel een beetje. Maar ik heb geen spijt dat ik het zelf niet presenteer. Ik schrijf momenteel een fictiereek­s, en ik vind dat je niet te gulzig mag zijn. Dan zou er steeds een project zijn waar schoonheid­sfoutjes insluipen.”

Uitputting­sslag

Over zijn serie wil Elias nog niet veel kwijt. “Behalve dat mijn vrouw Evelien en Tom Baetens van Panenka, het productieh­uis van Tom Lenaerts, meeschrijv­en. Het is een proces van lange adem. Ik denk dat we nog wel een jaar zoet zijn met het scenario.” Ook Michiel Devlieger (Woestijnvi­s), Callboys-regisseur Jan Eelen, De Dag-bedenkster Julie Mahieu en scenarist Youri Boone helpen mee. “Ze zijn streng, hoor. Ze zijn niet te beroerd om flink te schrappen en ons opnieuw te laten beginnen. Maar bon, de eerste moeilijke hordes zijn genomen. Nu is het voor echt. Maar het is wel een uitputting­sslag.” Het wordt een tragikomis­che reeks. “Het verhaal moet aan de ribben blijven kleven. Daarom houden we het op één seizoen. Met meerdere reeksen bouw je kijkcijfer­s op, maar dat is niet onze ambitie. We willen één keer goed knallen.”

‘Control Pedro’, VIER, donderdag, 21.35 uur

 ?? FOTO © TIM DE BACKER ?? “Ik speel de hele show eerst aan mijn keukentafe­l”, zegt Elias
FOTO © TIM DE BACKER “Ik speel de hele show eerst aan mijn keukentafe­l”, zegt Elias

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium