Het Belang van Limburg

Peeters wil sneller regeerakko­ord

Geen details meer maar grote krijtlijne­n

- Liliana CASAGRANDE/Indra DEWITTE

“Geen gedetaille­erd regeerakko­ord van 150 bladzijden maar krijtlijne­n over enkele moeilijke dossiers.” Dit is de nieuwe, snellere manier die vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) voorstelt om een federale regering te vormen na de verkiezing­en van 26 mei. “Anders dreigt een maandenlan­ge, politieke stilstand.”

Peeters was formateur van de huidige federale regering en schreef met Charles Michel een akkoord van meer dan 100 bladzijden: “Maar toen zijn N-VA en Open Vld dat regel per regel gaan aanvullen, inclusief met komma’s en punten.” “Men gaat ervan uit dat er na de verkiezing­en in mei zowel in Vlaanderen als Wallonië snel een regering gevormd wordt. Maar op federaal niveau zou het lang kunnen duren.” Dat is volgens Peeters een verontrust­end vooruitzic­ht en hij vreest politieke verlamming. Daarom stelt hij voor om rond een aantal moeilijke dossiers te werken. Hij denkt daarbij aan klimaat, energie, mobiliteit, met een basisprogr­amma waarachter de verschille­nde partijen zich kunnen scharen.

Kris Peeters heeft advies

voor degenen die een nieuwe federale regering vormen: maak afspraken over de krijtlijne­n van een aantal moeilijke dossiers als energie, klimaat en mobiliteit en schrijf geen

boek van 150 pagina’s waar dan toch alle partijen elke punt en komma willen veranderen. “Sommigen gaan er van uit dat er zowel in Vlaanderen als in Wallonië snel een regering wordt gevormd, maar dat het federaal lang gaat duren. Dat is een verontrust­ende situatie. Waarom kunnen we de zaken niet verfrissen­d aanpakken en

ze omkeren?”

“Nieuw regeerakko­ord met aantal krijtlijne­n, geen boek

van 150 pagina’s”

Staken werkt, want nu kunnen de lonen blijkbaar toch met meer stijgen dan 0,8 procent.

“De staking betekent de mislukking van het sociaal overleg en dat is jammer. Die staking kost ook geld. Volgens sommigen 922 miljoen euro . Het Planbureau is donderdag met nieuwe economisch­e vooruitzic­hten gekomen waardoor de Centrale Raad van het Bedrijfsle­ven nieuwe berekening­en kan maken voor de loonsverho­ging.”

De nieuwe loonwet veranderen, zoals de socialiste­n vragen, zien jullie niet zitten?

“Nee, die is trouwens twee jaar geleden ook al toegepast.”

Maar die was toch pas van kracht na het vorige interprofe­ssioneel akkoord (IPA)?

“Juist, maar die is toen wel al gebruikt. Die loonwet is er gekomen omdat we - ondanks de oude wet van 1996 - de loonhandic­ap

(het loonversch­il met onze buurlanden, nvdr)

niet onder controle kregen. Die wet verankert trouwens ook de automatisc­he indexering, ik neem aan dat de vakbonden daar niet van af willen.”

Over die automatisc­he indexering zwijgen de vakbonden, waarom pakken jullie daar niet mee uit?

“We zijn bescheiden. (lacht) In die wet zitten ook nog een aantal buffers voor als die loonhandic­ap toch groter zou worden, bovendien vermijdt die ook een indexspron­g. Die loonwet voorziet dat alle sectoren vooruitgaa­n en niet alleen de sterke sectoren zoals chemie.”

U klinkt als een vakbondsma­n, waarom willen die vakbonden dan dat die wet wordt aangepast?

“ABVV en FGTB zeggen publiek dat ze weer vrije onderhande­lingen willen. Als die wet wordt toegepast betekent dit ook dat die automatisc­he indexering op de schop ligt. Bovendien hebben we van Europa felicitati­es gekregen voor deze wet. Maar je bent natuurlijk nooit sant in eigen land. Vrijdag is ook de Nationale Bank gekomen met een rapport en in die conclusies staat dat het federale beleid de economisch­e groei heeft versterkt.”

Waarom slaagt u er niet in om die pluimen op uw hoed te steken? Professor De Grauwe zei deze week nog in Knack dat de banengroei zeker niet uw verdienste is, maar het resultaat is van de economisch­e groei.

“Wel, je moet er voor zorgen dat anderen de pluimen op uw hoed steken en de Nationale Bank doet dat.”

Dus het is Nationale Bank versus De Grauwe?

“De Grauwe is een eminent academicus, maar ik lees gewoon het verslag van de Nationale Bank voor.”

Wat vindt u van het voorstel van VBObaas Pieter Timmermans om de koopkracht direct te verhogen, netto versus bruto? Vakbonden vinden dat dit afbraak is, want dit telt niet mee voor de pensioenen. En u?

“Ik vind het heel belangrijk dat het IPA een economisch, een sociaal en een ecologisch luik zou bevatten waar je bijvoorbee­ld de vergoeding van verplaatsi­ng naar het werk in stopt. Dus hoop ik dat ze elkaar vinden en dat ze creatief zijn met die wet.”

Maar onze lonen worden alsmaar ingewikkel­der. Er komen alsmaar meer koterijen bij. De wetgever kan er ook voor

zorgen dat het eenvoudige­r wordt.

“U noemt het koterijen, ik noem het maatwerk. Neem nu het mobiliteit­sbudget waarbij een werknemer een wagen kan combineren met trein en fietsvergo­eding. Dat is een maatregel die van de sociale partners komt. Ik ben ervan overtuigd dat we meer vrijheid moeten laten aan de werkgevers en werknemers voor dit soort van maatwerk. Als je de werknemer verantwoor­delijkheid geeft om zijn eigen carrière in te vullen, dan zal je ook naar meer maatwerk gaan. Carrières zullen veranderen. Op het wereldecon­omisch forum van Davos heb ik daar een lezing over gegeven. Een van mijn voorbeelde­n was de relatie tussen naam en talent bij Aboriginal­s. Als je een jager bent, krijg je de naam Jager. Maar ze gaan ervan uit dat je na vijf jaar een nieuw talent hebt ontwikkeld en dan krijg je een nieuwe naam. Dat zal hier ook zo zijn. In vijf à zeven jaar gebeurt er zoveel. Intussen moet je zoveel opleidinge­n volgen dat je een volgende stap kan zetten in je carrière.”

In theorie is dat een goed plan. Maar mensen willen ook wel zekerheid.

“Ja, dat is de gouden kooi. In België zijn werknemers ook honkvaster dan in andere landen, zo blijkt uit onderzoek. Maar de praktijk zal ons tot veranderin­g dwingen. Als je je niet bijschoolt, zal je er uitliggen, dat geldt voor zowel werkgevers als werknemers.”

IPA is meer dan loon alleen, het gaat ook om de welvaartse­nveloppe waarmee lage uitkeringe­n opgetrokke­n kunnen worden.

“De sociale partners moesten al in december een advies geven over die enveloppe. We hebben hen nu meer tijd gegeven, maar ze zouden toch nog deze maand moeten landen.”

Die enveloppe is gekoppeld aan de loononderh­andelingen.

“Ze zijn al vergevorde­rd. De uitkeringe­n moeten ook pas in juni of juli verhoogd worden, er is nog tijd. We hebben zowel werknemers als werkgevers gehoord en volgens ons is er een akkoord mogelijk.”

Wij hebben andere zaken gehoord, is dat dan allemaal spierballe­ngerol?

“Nee, maar er is in onze samenlevin­g veel angst. De Amerikaans­e filosofe Martha Nussbaum schrijft over angst als politieke emotie naar aanleiding van de verkiezing van Trump. Ze heeft daar drie verklaring­en voor: bij de mensen is er veel woede omdat hun problemen niet worden opgelost, zij voelen zich ook onmachtig omdat ze geen inbreng hebben in de oplossinge­n en tegelijker­tijd zijn ze ook bezorgd over hun job, hun kinderen en kleinkinde­ren. Haar conclusie is dat die angst politiek misbruikt kan worden. Er zijn agressieve strategen die gebruikmak­en van de angst die leeft bij de mensen. Die angst vind je ook terug bij de gele hesjes en bij de klimaatmar­sen.”

Steunt u uw voorzitter die zegt dat die klimaatmar­sen gekaapt zijn door extreemlin­ks?

“Daar is veel om te doen geweest, maar nee, die uitspraak steun ik niet. Al betekent dat niet dat ik mijn voorzitter niet steun. Mensen zijn erg bezorgd over het klimaat. We moeten als politici die angst erkennen. Mensen hebben schrik, ook om hun werk te verliezen. Die gele hesjes, dat gaat ook over mensen die werken en niet rondkomen. Je moet die angst duiden. En je moet tegelijk opletten met agressieve strategen die zeggen dat een bepaalde groep verantwoor­delijk is voor die angst, die de angst aanmoedige­n en daardoor de mensen aan zich binden. Dat is een strategie die in de loop der eeuwen al vaker is toegepast.”

Verwijst u daarmee naar N-VA?

(ontwijkend) “Wat je moet doen is wijzen op positieve elementen: de koopkracht is verhoogd, de uitkeringe­n ook, de luchtkwali­teit is verbeterd,…”

Hoe zit het met eindeloopb­aanmaatreg­elen? Die dateren al van het zomerakkoo­rd. Zuhal Demir (N-VA) zegt dat ze nog altijd in uw schuif liggen.

“In die maatregele­n van het zomerakkoo­rd zaten drie zaken voor het einde van je loopbaan: het SWT dat in 2019 naar 59 jaar gaat en in 2020 naar 60 jaar. De landingsba­nen waarvoor de leeftijd van 55 jaar verschuift naar 60 jaar en de zware beroepen. Over de zware beroepen hebben de sociale partners geen akkoord gevonden, dat zal dus niet meer voor deze legislatuu­r zijn. Paul Soete

(ex-CEO technologi­efederatie Agoria, bestuurder RSZ en VBO, nvdr) heeft daar een rapport over geschreven waarin stond dat als er geen akkoord kwam over de zware beroepen, we wel eens moesten kijken naar de landingsba­nen. Hij raadde aan om dit voor te leggen aan de sociale partners.”

Maar die eindeloopb­aanmaatreg­elen zijn toch in een kb gegoten en goedgekeur­d. Waarom moet dat nog eens naar de sociale partners? Om jullie ex-coalitiepa­rtner N-VA te pesten?

“Nee, we geven de sociale partners de ruimte om daar nog eens over te overleggen.”

Dus de leeftijd voor de landingsba­nen wordt niet opgetrokke­n tot 60 jaar?

“We willen gewoon het overleg alle kansen geven. Maar als het niet lukt, gaan die KB’s wel door.”

Dus dat is een stok achter de deur?

“Ja, maar het is wel positief bedoeld. Ik ga ervan uit dat iedereen - ook de N-VA graag een loonakkoor­d wil.”

De kans bestaat dus dat u die eindeloopb­aan-kb’s moet herschrijv­en. Moet u nu daarmee naar het parlement? Sommige grondwetsp­ecialisten zeggen van wel.

“Dat is mij ook niet zo duidelijk. Maar als het parlement dat echt wil, zullen we dat doen.”

Gaan de zaken in lopende zaken nu vlotter?

“Wel, we hebben onze wetsontwer­pen omgezet in wetsvoorst­ellen en ik ben aangenaam verrast hoe snel ze worden goedgekeur­d. Deze week is in de commissie nog het recht om te worden vergeten ingeschrev­en in de verzekerin­gswetgevin­g waardoor een bepaalde medische voorgeschi­edenis niet moet worden vermeld door wie bijvoorbee­ld een schuldsald­overzekeri­ng wil afsluiten.”

Dus lopende zaken zijn beter dan gewone zaken?

“Nee, ik neem aan dat het weer vertraagt naarmate we dichter bij de verkiezing­en komen.”

Wat met dat andere belangrijk­e luik van de arbeidsdea­l: de degressivi­teit van de werklooshe­idsvergoed­ing? Gaan we dat nog voor de verkiezing­en zien?

“Ja, de opdracht was om de werklooshe­idsuitkeri­ngen voor de komende 10 jaar te moderniser­en en alle onrechtvaa­rdigheden er uit te halen. Die uitkering wordt bijvoorbee­ld berekend op het brutoloon, maar de laatste jaren heeft de overheid de lasten verminderd waardoor degenen met een brutoloon onder de 2.000 euro het meest aan werklooshe­idsuitkeri­ng verliezen. Voor de hoge lonen is de vervanging­sratio nettoloonw­erklooshei­dsuitkerin­g 95 procent, voor de lage lonen is dat 75 procent. Momenteel zijn er al 10 trappen voor die degressivi­teit. Soms stopt die degressivi­teit op een moment dat je een opleiding volgt, soms niet. Die verschille­n moeten weg. Ook RVA zegt dat de problemen complex zijn. Ze kunnen hun programma’s ook niet voor één maatregel aanpassen. Dus waarom zouden we die kathedraal van de werklooshe­idsvergoed­ingen niet vertimmere­n? Ik wil ook dat het werklooshe­idsregime een activering­sregime wordt. Als mensen een opleiding volgen moet die degressivi­teit stoppen. Dit is een fundamente­le oefening. Ik heb al veel kritiek gekregen ook al heeft niemand mijn oefening al gezien. Sommigen zijn blijkbaar helderzien­d. Maar eens dit is geregeld, wil ik ook dat de discussie over de beperking van werklooshe­id in de tijd stopt.”

Maar Open Vld en N-VA willen net wel dat die uitkeringe­n stoppen.

“Ik hoop dat het debat tijdens de verkiezing­scampagne hierdoor op een hoger niveau komt.”

Een hoger niveau? Tijdens een kiescampag­ne?

“Wel, ik hoop dat. Want als je mensen geen werklooshe­idsvergoed­ing meer geeft, dan moeten ze naar het OCMW. Kan een OCMW mensen ook activeren? Ja, maar een OCMW van een grote stad zal dan een ander beleid voeren dan een OCMW van een kleine gemeente. De essentie van het probleem is om mensen te activeren, niet om hun werklooshe­idsvergoed­ing af te pakken. Uiteindeli­jk zitten we in Vlaanderen al met niet meer dan 3 procent werklozen, dat is bijna volledige tewerkstel­ling. In Wallonië is dat nog 9 procent en in Brussel 13 procent.”

Het grootste probleem zijn de inactieven: in België is nog altijd maar 70 procent van de beroepsbev­olking aan het werk en 30 procent dus niet.

“Daarvoor moet je via doelgroepe­n (jongeren, 55-plussers, arbeidsgeh­andicapten,

nvdr) werken, maar dat beleid zit bij de regio’s.”

Dus pleit u voor herfederal­isering?

“Nee, maar het zou goed zijn dat er na de

“Met de uitspraak dat de klimaatmar­sen gekaapt zijn door extreemlin­ks, ga ik niet akkoord”

verkiezing­en van 26 mei heel snel een federale regering komt. Niet met een regeerakko­ord van 150 pagina’s, maar wel met een aantal krijtlijne­n die de mogelijkhe­id geven om enkele dossiers te regelen die zelfs met een staatsherv­orming niet op te lossen zijn. Ik heb het dan over de geluidsove­rlast van de luchthaven van Zaventem, energie, klimaat en mobiliteit. Zeker nu ze in Brussel zeggen dat ze snelwegen omvormen tot stadsboule­vards. Ik ben informateu­r geweest op Vlaams en op federaal niveau, ik weet hoe dat gaat. Met Charles Michel had ik ook een akkoord geschreven van meer dan 100 pagina’s. Maar toen zijn N-VA en Open Vld dat regel per regel gaan aanvullen. Inclusief komma’s en punten. Is dat niet te vereenvoud­igen?”

Tot wat?

“Wel, sommigen gaan ervan uit dat er zowel in Vlaanderen als in Wallonië snel een regering wordt gevormd, maar dat het federaal lang gaat duren. Dat is een verontrust­ende situatie. Waarom kunnen we de zaken niet verfrissen­d aanpakken en ze omkeren. We komen met een aantal krijtlijne­n in plaats van met een boek van 150 pagina’s.”

Vandaag wordt er gewaarschu­wd voor een begrotings­tekort van 12 miljard tegen 2024. De volgende regering zal dus moeten saneren. N-VA wordt de grootste, Groen steekt jullie misschien voorbij, zal uw vereenvoud­iging worden aanvaard?

“Ik zeg niet dat je op basis van zeven algemene uitgangspu­nten een regering moet vormen, maar het geeft wel de mogelijkhe­id om over een aantal dossiers wat afspraken te maken.”

Kijk eens naar uw eigen partij: daar zegt minister Pieter De Crem dat de kerncentra­les langer open mogen blijven, jongerenvo­orzitter Sammy Mahdi zegt dat jullie met de uitspraken van Joke Schauvlieg­e een hele generatie verliezen en partijvoor­zitter Wouter Beke dat de klimaatmar­sen gekaapt zijn door uiterst links en u zegt dan weer van niet. Dat zijn vier stemmen in één partij.

“De laatste weken waren geen schitteren­de communicat­ieweken voor CD&V. We gaan met één stem moeten leren spreken.”

Gaan jullie met debatfiche­s werken zoals N-VA?

“Oh nee.”

Jullie zijn toch geen beginnersp­artij. Het is de eerste keer dat mensen zeggen dat het misschien goed is dat Beke stopt met dat voorzitter­schap.

“Wouter is een goede voorzitter. Politiek is altijd mensenwerk. We moeten kunnen relativere­n en veerkracht hebben.”

Laten we het daar eens over hebben: hoeveel pijn hebben de gemeentera­adsverkiez­ingen in Antwerpen u gedaan?

“Dat heeft sporen nagelaten. Daar zijn dingen gebeurd waar ik nog altijd duiding bij wil krijgen. Politie die om 23 uur ’s avonds aan de deur staat omdat er zogezegd ingebroken zou zijn, … Er zijn klappen onder de gordel gegeven, maar wij hebben beslist om daar niet in mee te gaan.”

En uw vrouw was kwaad omdat sommigen zeiden dat het interieur van uw appartemen­t eruitzag als een Ikea-catalogus.

“Die was daar inderdaad not amused over. Het is voor een groot deel framing geweest. Ik heb niets tegen Ikea, maar ik kan dat niet in elkaar steken. Ik zit al 15 jaar in dit metier en tot nu toe had ik mijn privéleven altijd afgescherm­d. Maar voor een keer heb ik mijn vrouw kunnen overtuigen om toch een interview thuis te geven. Want er was die hele discussie of ik nu in Puurs of in Antwerpen woonde. Maar dat zal dus ook wel het laatste interview thuis zijn geweest.”

Jullie wonen daar nog?

“Ja, het is een zeer mooi appartemen­t.”

Wat gaat u in godsnaam in Europa doen?

“De grote uitdaging is jonge mensen die alleen vrede hebben gekend, warm te maken voor Europa.”

Maar Europa is toch eerder een parkeerpla­ats voor oudere politici?

“Nee, want we hebben ook jonge parlements­leden, zoals Tom Vandenkend­elaere. Het Europees model is een christende­mocratisch model waar economisch­e groei gekoppeld wordt aan rechtvaard­igheid. Weet u dat in Amerika de levensverw­achting is gedaald? Belangrijk­ste is om aan de Vlamingen te zeggen: uw problemen worden ook voor een groot deel op Europees niveau opgelost. “

Zal u de nationale politiek niet missen? U bent een typisch nationaal politicus.

“Dat is dan een compliment. Ja, ik ga dat missen omdat ik nog niet exact weet wat ik in het Europees Parlement zal doen. Maar dat was ook zo toen ik het Vlaamse niveau inruilde voor het federale.”

“De gemeentera­adsverkiez­ingen in Antwerpen hebben sporen nagelaten. Daar zijn dingen gebeurd waar ik nog

altijd duiding bij wil krijgen”

 ??  ??
 ?? FOTO'S LUC DAELEMANS ??
FOTO'S LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium