Het Belang van Limburg

Natuurvere­nigingen verdeeld over verdwijnen Essersbos II

Bos+ bestrijdt kapping, Natuurpunt wel akkoord

- Guy THUWIS

GENK - De plannen van H.Essers om het bedrijfste­rrein van het voormalige Hörmann op Genk-Noord te ontbossen, zorgen voor verdeeldhe­id binnen de natuurbewe­ging. Natuurpunt heeft dat alternatie­f destijds zelf voorgestel­d en vindt het aanvaardba­ar. Bos+ daarentege­n noemt het onbegrijpe­lijk omdat het om een zeer waardevol bos gaat.

Na de heisa over Essersbos I aan de Transportl­aan, dreigt er een vervolg te komen voor Essersbos II aan de Woudstraat. Het terrein van het failliete Hörmann bevindt zich aan de overkant van de E314, op enkele honderden meters van de hoofdzetel van H.Essers. Er ligt 8 hectare bos langs, dat al 40 jaar is ingekleurd als industrieg­ebied. “Het is altijd jammer dat een volwassen bos moet sneuvelen, maar mits een deftige compensati­e kan het voor ons”, zegt Jos Ramaekers, coördinato­r Natuurpunt Limburg. Maar Bos+ zal niet nalaten om deze ontbossing te bestrijden. “Als we in Vlaanderen alle versnipper­de bossen mogen kappen, zal er niet veel bos meer overblijve­n”, stelt directeur Bert De Somviele van Bos+. “Op de biologisch­e waardering­skaart heeft Essersbos II de code Z, dat is de hoogste waardering die een bos kan krijgen. Het gaat om gemengd bos van grove den, berk en inlandse eik.” Bos+ wijst erop dat er in Genk nog voldoende onbeboste bedrijfste­rreinen liggen.

GENK - De natuurvere­nigingen reageren verdeeld op de nieuwe plannen van H.Essers om opslagplaa­tsen te bouwen op het terrein van het vroegere Hörmann op Genk-Noord. Acht hectare van dat terrein is bebost. De vereniging Bos+ is vierkant tegen de kapping van Essersbos II, terwijl Natuurpunt er zich wel mee kan verzoenen omdat het om industriet­errein gaat. Natuurpunt heeft dit terrein destijds zelfs als alternatie­f voorgestel­d voor de kapping van Essersbos I.

Transportb­edrijf H.Essers presenteer­de gisteren in onze krant zijn plan B voor de uitbreidin­g van zijn farmaloods­en op GenkNoord. Omdat die uitbreidin­g niet kan in de Europees beschermde bossen aan de Transportl­aan, het zogenaamde Essersbos I, gaat het bedrijf op zijn site zelf plaats maken voor nieuwe farmahalle­n. Het bestaande crossdock – een overslagpl­aats voor goederen – moet daarvoor verhuizen naar de overkant van de E314. H.Essers heeft daar de gebouwen en terreinen van de failliete poortenfab­rikant Hörmann gekocht.

Kempisch bos

Die terreinen liggen in industrieg­ebied in de Woudstraat, maar zijn naast de bedrijfsge­bouwen bebost. Het gaat om een perceel van 3 en eentje van 5 hectare. In Oudsbergen zou daarvoor als compensati­e 12 hectare nieuw loofbos aangeplant worden, zo is met het Agentschap Natuur en Bos overeengek­omen.

Ook Natuurpunt en Bos+ zijn naar de bomen op het terrein Hörmann gaan kijken, maar oer de waarde van het bos raken de twee vereniging­en het niet eens. Voor Bos+ gaat het om zeer waardevol bos dat ook bos moet blijven. “Essersbos II ligt inderdaad in industrieg­ebied en zal voor het bedrijf minder problemen geven dan Essersbos I, dat in natuurgebi­ed lag en Europees beschermd was”, voorspelt directeur Bert De

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Zorgt Essersbos II, op de foto links, opnieuw voor problemen voor logistieke reus H.Essers?
FOTO SERGE MINTEN Zorgt Essersbos II, op de foto links, opnieuw voor problemen voor logistieke reus H.Essers?
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium