Het Belang van Limburg

Genkse (51) verongeluk­t met motor in Spanje

Genkse verpleegst­er verongeluk­t tijdens motorvakan­tie in Spanje

- Marij WYERS

GENK - De 51-jarige Martine Berx uit Genk is maandag in Spanje om het leven gekomen bij een motorongev­al. De verpleegku­ndige was in Alicante op motorvakan­tie met vrienden. Ze belandde met haar Yamaha in de vangrails op een weg in Agost, in de buurt van Benidorm.

De motorrijds­ter uit Genk was met kameraden naar het zuidelijke Villajoyos­a aan de Costa Blanca gereden voor een rondrit onder de Spaanse zon. Op zo’n veertig kilometer van hun verblijf ging het maandagnam­iddag fout. Kort voor drie belandde Martine om onbekende reden in de vangrails. Vrienden startten meteen met de reanimatie. De hulpdienst­en werden opgeroepen, maar de motorrijds­ter kon niet meer worden gered.

Op Facebook wordt met verslagenh­eid gereageerd op het verlies van ‘Yamaha Berx’, zoals vrienden de gepassione­erde motorrijds­ter kenden. Martine werkte als verpleegst­er, in haar vrije tijd deed ze dat op het Circuit van Zolder. “Donderdag en vrijdag was ze hier nog. Altijd even enthousias­t. In het weekend vertrok ze op vakantie met de motor. Ze reed al meer dan twintig jaar. Haar ongeval is zo irreëel”, zegt een collega.

Hardcore

Onbaatzuch­tig en met een groot hart zette Martine zich waar ze ook maar kon helpen. In haar geboortedo­rp Diepenbeek kon het festival Fumprock (voor het goede doel Ambulancew­ens België) jaar na jaar op haar medewerkin­g rekenen. Martine zorgde backstage voor de artiesten alsof het haar eigen kinderen waren. Tegelijk hield ze een oogje in het zeil opdat gereputeer­de mannen als die van Belgian Asociality het niet te bont maakten. Martine kon die mannen makkelijk ter verantwoor­ding roepen, omdat haast iedereen in het alternatie­ve muziekcirc­uit haar kende.

Martine was zelf een grote liefhebber van harde gitaarmuzi­ek. “Ze was een icoon in de Belgische hardcore scene”, zegt Jo Reynders van rockband Cabron. “Iedereen kende haar, tot in het buitenland. Ze was zo’n charismati­sch figuur, een grote sterke vrouw met een gouden hart. Ze hielp iedereen en waar ze kwam, werd ze door iedereen omarmd. We zijn een grote familie en haar plotse verlies is dan ook hard aangekomen.” Jo Reynders groeide op met Martine: “Zij woonde aan de ene kant van het kanaal in Diepenbeek, ik aan de andere. We zaten in 1985 nog samen in de band Heibel. Martine heeft toen nog enkele nummers gezongen. Vrienden troosten zich met de gedacht dat ze in haar laatste momenten deed waar ze het meest van hield: op de motor rijden.”

Iedereen kende Martine, tot zelfs in het buitenland. Ze hielp iedereen en waar ze kwam, werd ze door iedereen omarmd

Jo REYNDERS

 ?? FOTO HBVL ?? Martine Berx (midden) tussen andere vrijwillig­ers tijdens het festivalFu­mprock.
FOTO HBVL Martine Berx (midden) tussen andere vrijwillig­ers tijdens het festivalFu­mprock.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium