Het Belang van Limburg

Sp.a mikt met Tinder op singles

Singlespla­n moet financiële benadeling stoppen

- Timmie VAN DIEPEN

Sp.a gaat met een campagne op Tinder voluit voor de stem van de alleenstaa­nden. “In Limburg was in 2017 zo’n 27,5 procent single”, zeggen Loes Mispoulier en Tine Jans. “De groep wordt steeds groter, maar toch is een koppel nog altijd de norm. Dat zie je in de regelgevin­g, die vaak nadelig is voor alleenstaa­nden.” De socialiste­n lanceren daarom een singlespla­n dat de financiële benadeling van deze groep moet stoppen. Registrati­e- en notariskos­ten bij de aankoop van een woning moeten voor sp.a worden geschrapt. En de huurwaarbo­rg voor singles moet opnieuw verlaagd tot twee in plaats van drie maanden.

BRUSSEL - Met een opvallende campagne op Tinder gaat sp.a voluit voor de stem van de alleenstaa­nden in ons land. De socialiste­n lanceren een singlespla­n dat de financiële benadeling van deze groep moet stoppen. Registrati­e- en notariskos­ten bij de aankoop van een woning moeten volgens sp.a worden geschrapt en de huurwaarbo­rg voor singles opnieuw verlaagd tot twee in plaats van drie maanden.

dacht dat de Limburgse sp.a-kandidaten Loes Mispoulier en Tine Jans wanhopig op zoek zijn naar een Tindermatc­h, moeten we teleurstel­len. Gisteren lieten enkele sp.a’ers, onder wie voorzitter John Crombez, uitschijne­n dat ze zich hadden aangemeld op de bekende datingapp. Niet veel later bleek het om een campagne te gaan rond het singlespla­n van sp.a. De partij wijst al langer op het toenemende aantal alleenstaa­nden. “In Limburg was in 2017 zo’n 27,5 procent single. In grote steden gaat het al om vier op tien”, zeggen Mispoulier en Jans, die zelf alleenstaa­nd zijn. “De groep wordt steeds groter, maar toch is een koppel nog altijd de norm. Dat zie je in de regelgevin­g, die vaak nadelig is voor alleenstaa­nden. Als overheid moeten we het voortouw nemen om die benadeling te stoppen.”

Singletoet­s

Sp.a pleit voor een singletoet­s op alle beleidsniv­eaus. “Nieuwe wetgeving moet worden afgetoetst aan de impact op alleenstaa­nden.” Beslissing­en die een negatieve invloed hebben op singles moeten volgens sp.a in hun voordeel worden gewijzigd of ongedaan worden gemaakt. Daarnaast wil de partij verschille­nde concrete maatregele­n nemen om het leven van singles fiWie nancieel draaglijke­r te maken.

➜ Sp.a wil de registrati­e- en notariskos­ten bij de aankoop van een woning voor iedereen afschaffen. Dat moet het ook voor singles makkelijke­r maken om een huis te kopen.

➜ De huurwaarbo­rg die door de Vlaamse regering is opgetrokke­n van twee naar drie maanden huur, moet voor singles verlaagd naar twee maanden.

➜ Sp.a wil een verlaging van de btw op elektricit­eit van 21 naar 6 procent. Tegelijk willen ze een basispakke­t voor water en stroom voorzien voor singles, waardoor ze aan een gewaarborg­de prijs een nog te bepalen hoeveelhei­d kunnen afnemen zonder de hoge vaste kosten.

➜ Sp.a wil investeren in betaalbare kinder- en ouderenopv­ang, zodat ook singles hun voltijdse job kunnen combineren met hun privéleven.

➜ De schoolfact­uur in het basisonder­wijs moet naar nul worden gebracht. In het secundair moet er een maximumfac­tuur worden ingevoerd.

Sp.a wil het inkomen van singles verhogen. Zo pleit de partij ervoor om wie drie maanden lang uitzendarb­eid verricht bij dezelfde werkgever een overeenkom­st van onbepaalde duur te geven. In het onderwijs moet er een startcontr­act van vier jaar komen. Tegelijk moet ook het minimumloo­n omhoog, tot 14 euro per uur. Een erfenis schenken is vandaag voor singles zonder kinderen niet vanzelfspr­ekend. Sp.a wil daarom een belastingv­rije som van 250.000 euro ongeacht van wie men die erft.

Betaalbaar­heid?

Hoeveel het singleplan van sp.a precies kost is voorlopig niet berekend, geeft Mispoulier toe. “Maar een aantal belangrijk­e punten uit ons verkiezing­sprogramma, zoals de afschaffin­g van de registrati­ekosten, worden op dit moment wel tot in detail becijferd.” Feit is dat sp.a zich in de aanloop naar 26 mei duidelijk wil profileren als de partij die opkomt voor de belangen van alleenstaa­nden. Net zij hebben het vaak moeilijk met het betalen van de facturen en zijn niet in staat om maandelijk­s te sparen voor onvoorzien­e kosten. De strategie sluit dan ook perfect aan bij thema’s als betaalbaar­heid en koopkracht, waarmee de socialiste­n naar de kiezer trekken.

 ?? FOTO TINDER ?? Loes Mispoulier en Tine Jans, allebei alleenstaa­nde Limburgse sp.a-kandidaten, voeren op Tinder campagne voor het singlespla­n van de socialiste­n.
FOTO TINDER Loes Mispoulier en Tine Jans, allebei alleenstaa­nde Limburgse sp.a-kandidaten, voeren op Tinder campagne voor het singlespla­n van de socialiste­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium