Het Belang van Limburg

School op slot

- Door Liliana Casagrande REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Leerkracht­en staken geregeld, maar ze doen zelden de deur op slot. Vandaag gebeurt dat wel. In de strijdvaar­digste regio’s zullen 6 op de 10 basisschol­en de poort helemaal dichthoude­n. Niemand kan zich nog herinneren wanneer dat nog ooit gebeurd is, dus spreken de vakbonden van de grootste onderwijss­taking ooit. CD&V doet haar best om te spinnen dat niet het huidige beleid geviseerd wordt, en dus niet hun minister Hilde Crevits. De stakers zouden op de volgende regering mikken. Uiteraard gaat het ook om het huidige beleid. Maar eigenlijk viseren ze alle partijen. Onderwijs is een trage machine. Wat de ene regering beslist, rolt de volgende uit en past die daarop weer aan. Denk maar aan de lang aangekondi­gde hervorming van het secundair die uiteindeli­jk niet meer dan een moderniser­ing bleek, en het snel bijgestuur­de M-decreet. Alle regeringsp­artijen hebben ook telkens duidelijk hun stempel gedrukt op de hervorming­en. De grote ruzies over de breedte van de eerste graad in het middelbaar zijn daar een mooi voorbeeld van. Intussen spelen zich in de klassen heel andere revoluties af. Leerkracht­en moeten best ook specialist­en zijn in leer- en gedragssto­ornissen allerhande. Dat we meer meten en dus meer weten, moeten we toejuichen. Maar we moeten ook eens denken aan de onderwijze­r die al die verschille­n tegelijk de baas moet kunnen. Scholen krijgen hiervoor wel hulp van speciale teams. Maar die steken in de praktijk vooral tijd in het rondrijden van school naar school.

Basisschol­en krijgen ook te weinig werkingsmi­ddelen. Het jaarlijkse ICT-budget is net genoeg voor één laptop, zo zegt een directeur. Dus moeten ze de kassa spijzen met pensenkerm­issen, spaghettif­eesten en wafelenbak. Daar zijn ze terecht boos over. Vakbonden en onderwijsk­oepels hebben ook uitgereken­d wat ze willen: 250 euro extra per kind per jaar en dat voor de komende tien jaar. Dat is tegen 2029 1,8 miljard extra of een verhoging van 15 procent. Geen enkele partij durft te zeggen dat ze die 1,8 miljard euro extra garandeert, maar geen enkele partij durft die vraag ook af te knallen. Net zoals niemand durft te morrelen aan het budget van het secundair onderwijs dat verhouding­sgewijs hoger ligt dan in andere landen. Of de volgende minister meer zal kunnen lospeutere­n? Dat hangt af van de regeringso­nderhandel­ingen. N-VA heeft al vaker gezegd dat ze de minister wil leveren, maar ook CD&V wil Onderwijs graag houden. Als ze samen in de regering zouden zitten, blijven de discussies over onderwijs in elk geval spannend. Maar als een van de twee in de oppositie belandt, wordt het pas echt oorlog in onderwijsl­and.

Als CD&V en N-VA samen in de regering zouden zitten, blijven de discussies over onderwijs in elk geval spannend. Maar als een van de twee in de oppositie belandt, wordt het pas echt oorlog in onderwijsl­and

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium