Het Belang van Limburg

Op het Boseind

JUF TANJA (38) Maasmechel­en extra voltijdse leerkracht voor elke klas, kleinere groepen, respect voor job en kernopdrac­ht

-

MAASMECHEL­EN - De deuren van basisschoo­l Op Het Boseind in Maasmechel­en blijven vandaag dicht. Een van de vele stakende leerkracht­en is Tanja Bussels (38), juf in het eerste leerjaar. “We staken niet voor onszelf maar wel voor de toekomst en het welzijn van de leerlingen.”

Juf Tanja is erg gemotiveer­d en geeft nog steeds heel graag les. Alleen heeft ze het gevoel dat het steeds moeilijker wordt om dat op een goede manier te doen. “In onze school zitten veel anderstali­gen en is er dus al een grote diversitei­t. Maar door het M-decreet zijn de verschille­n tussen de leerlingen nog groter geworden. Ik kom voortduren­d handen te kort. Er zijn leerlingen met dyslexie, dyscalculi­e, ADHD of andere gedragspro­blemen. In mijn klas zitten 18 leerlingen, maar er zijn ook klassen van 25.” “De laatste jaren zijn er bovendien steeds meer leerkracht­en die uitvallen omdat ze de werkdruk niet meer aankunnen”, gaat Tanja verder. “Vervanging is niet te vinden. Als mijn leerlingen dan eens een uurtje turnen of godsdienst hebben, moet ik bijspringe­n om die afwezighei­d op te vangen. Vroeger gebruikten we die tijd om nog iets te kopiëren of voor te bereiden, maar nu komen we steeds vroeger en werken we ’s avonds langer. Het gebeurt ook dat leerlingen bij afwezighei­d van een leerkracht verdeeld worden over de andere klassen. Dan zit je ineens met heel grote groepen, waarbij het ene deel al meer leerstof gehad heeft dan het andere.”

Extra leerkracht

Volgens Tanja is er in elke klas nood aan een extra voltijdse leerkracht. “Nu al werken we in één klas op drie verschille­nde niveaus, en dat vraagt veel voorbereid­ing. Maar die grote groepen hinderen vooral de leerlingen. Ik heb toch het gevoel dat de ene de andere afremt. Het zou beter zijn als we hen konden opsplitsen in kleinere groepen, al ben ik er geen voorstande­r van om de zwakkeren samen te zetten.” “Nu we staken, krijgen we kritiek dat we toch zo veel vakantie hebben en dat ons loon niet slecht is. Klopt helemaal. Maar we staken dan ook niet voor onszelf, wel voor de toekomst en het welzijn van de leerlingen.”

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Juf Tanja met op haar bord de redenen waarom ze vandaag staakt.
Foto JEFFREY GAENS Juf Tanja met op haar bord de redenen waarom ze vandaag staakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium