Het Belang van Limburg

Peperdure dino logeert in Lanaken

(maar is tijdelijk zijn hoofd kwijt)

- Christof RUTTEN

LANAKEN - In hotel La Butte Aux Bois in Lanaken kan je nog tijdens de duur van antiek- en kunstbeurs Tefaf een echt skelet van een dinosaurië­r bewonderen: een camptosaur­us van meer dan 150 miljoen jaar oud. Prijskaart­je van het geraamte dat in Wyoming werd opgegraven: 575.000 euro. Alleen zit ie nog even zonder hoofd, want dat wordt momenteel na een ongelukje met de schedel gerestaure­erd. Tot de dino zijn hoofd terugkrijg­t, heeft kunstenaar Tom Herck er een artistieke installati­e van gemaakt.

camptosaur­us is niet het enige kunstwerk in La Butte Aux Bois dat door Moeder Natuur op prachtige wijze werd vormgegeve­n. Er staat een grote schedel die ergens tussen de fase van dino en krokodil zweeft, met neusgaten die zich veel hoger bevinden dan die van krokodille­n anno 2019. Er is een prachtige brok steen uit Oostenrijk waarin haarfijn een school vissen staat ‘afgedrukt’ toen die door zuurstofge­brek in het water dood naar de bodem zakten. 90 miljoen jaar oud, en de uwe voor 90.000 euro.

Ook prachtige ammonieten uit Canada en versteende sint-jakobssche­lpen in kalksteen zijn er te zien, net als het hoofd van een xiphactinu­s van 69 miljoen jaar oud. Dat was een superagres­sieve barracuda die tot zes meter lang kon worden. Buiten, aan de ingang van het hotel, staan ook dinoskelet­ten, maar dat zijn replica’s. Die zijn wat minder duur, zo’n 35.000 euro.

Mijnbouw

De fossielen staan te pronken tussen edelstenen en juwelen van de Lanakense ontwerper Jochen Leën (37) die in La Butte Aux Bois een kantoortje heeft en in de lounge zijn werk toont. Leën ging een joint venture aan met de Granada Gallery in Tucson, Arizona, die fossielen, mineralen en daarvan afgeleide kunstwerke­n verkoopt, inclusief de juwelen van Leën.

De kunstgaler­ie is gelieerd aan de Duitse familie Pohl, die skeletten en mineralen opgraven in onder andere de VS, Canada, ZuidAmerik­a en Afrika. Leën kan voor zijn juwelen terecht bij hun uitgebreid­e database aan edelstenen. “De firma van de Pohls toont vondsten in eigen musea, leent ze uit aan andere kunsthuize­n of laat ze rondreizen in de vorm van tentoonste­llingen. Zo bezitten ze een hele reeks prehistori­sche haaien die de volledige evolutie van het dier aantonen. De stukken die voor verkoop in aanmerking komen, gaan via de Granada Gallery”, zegt Leën. “Ze organisere­n ook lezingen over paleontolo­gie, of etentjes. Ik was laatst in Miami waar tijdens zo’n etentje een dino in elkaar werd gezet en edelstenen werden getoond.”

154 miljoen jaar oud

Via Leën kwamen zo ook een aantal dino’s in Lanaken terecht. En er werd niet toevallig gekozen voor La Butte Aux Bois: het luxehotel ligt op een steenworp van Maastricht, waar nog tot zondag de antiek- en kunstbeurs Tefaf loopt. Een kapitaalkr­achtig publiek komt zo rechtstree­ks in contact met zowel de juwelen van Leën als met de fossielen van de Granada Gallery.

Een pop-up op een strategisc­he plaats dus, bedoeld als visitekaar­tje om zo de galerij meer wereldkund­ig te maken. Het pronkstuk van dat visitekaar­tje is zonder twijfel de camptosaur­us, een plantenete­r die 154 miljoen jaar geleden op aarde rondliep. Het skelet werd opgegraven in Wyoming, meet 3 meter lang en is 1,4 meter hoog. Omdat het hoofd van de dino beschadigd raakte voor de expo in Lanaken en momenteel gerestaure­erd moet worden, is de dino van La Butte Aux Bois nu dus eventjes onthoofd. Aan kunDe stenaar Tom Herck werd gevraagd om er een tijdelijke kunstinsta­llatie van te maken.

Meteoriet

Als jongen was Herck zot van dinosaurië­rs, dus voor hem was dit een uitgelezen kans om eens met een echt skelet aan de slag te gaan. Het resultaat werd ‘Where’s your head at?’ gedoopt. Op de plek waar het hoofd zou moeten zitten, plaatste Herck een meteoriet. Die is zo’n 6 tot 8 centimeter groot, dezelfde grootte als het brein van de camptosaur­us vroeger. “Dino’s konden er niks aan doen dat ze uitstierve­n, maar de mens heeft hersenen die groot genoeg zijn om oplossinge­n te bedenken en dingen op te lossen. Als een meteoriet nu op de aarde zou afstevenen, denk ik dat we met een oplossing zouden kunnen komen waardoor we kunnen overleven. Maar tegelijker­tijd maakt de mens, ondanks het feit dat hij een groter brein heeft dan de dino, zijn eigen planeet kapot en stuurt hij aan op zijn eigen uitroeiing. Iets om over na te denken.”

Een prijskaart­je staat er niet bij de uitgestald­e dino, maar – eens hij zijn hoofd terug heeft – is het mogelijk om hem te kopen. U moet er dan wel 575.000 euro voor neertellen.

→ www.jochenleen.net, granada-gallery.com

 ??  ??
 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Rechts een schedel van een reptiel tussen dino en krokodil, links een brok steen met 90 miljoen jaar oude versteende vissen.
Foto SVEN DILLEN Rechts een schedel van een reptiel tussen dino en krokodil, links een brok steen met 90 miljoen jaar oude versteende vissen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium