Het Belang van Limburg

Eén op de zes Vlamingen in gevarenzon­e voor burn-out

-

HASSELT - Eén op de zes werkende Vlamingen loopt risico op of lijdt aan een burn-out. En, opvallend: het risico ligt veel hoger bij arbeiders dan bij directiele­den. Dat blijkt uit een grootschal­ig onderzoek van de KU Leuven. De onderzoeke­rs hebben nu een vragenlijs­t opgesteld waarmee u zelf kunt nagaan of u in de gevarenzon­e zit.

Directiele­den hoeven zich weinig zorgen te maken, want uit een grootschal­ig onderzoek van de KU Leuven blijkt dat in die groep maar 1 procent kampt met een burn-out. Zes procent zit in de gevarenzon­e. Verontrust­ender is dat bij arbeiders meer dan 13 procent met een burn-out te maken krijgt. Onder meer het opleidings­niveau blijkt daarbij een rol te spelen: hoe lager je geschoold bent, hoe groter de kans op een burn-out. Daarnaast loopt wie tussen 18 en 34 jaar oud is het meeste risico. Tussen mannen en vrouwen en voltijd of deeltijds werk, blijkt dan weer weinig verschil te zitten.

Om tot die conclusies te komen nam een team van de KU Leuven 1.500 Vlamingen, mét en zonder burn-out, onder de loep. Hun onderzoek wees uit dat in totaal 460.000 Vlamingen in de gevarenzon­e zitten of lijden aan een burnout. Het riziv schat dan weer dat 28.000 Vlamingen thuis zitten met een burn-out. “Maar het cijfer van het riziv is een serieuze onderschat­ting van het probleem”, zegt professor arbeidspsy­chologie Wilmar Schaufeli. “Uit ons on- derzoek blijkt dat ongeveer een op de zes werknemers in de gevarenzon­e zit of een burn-out heeft. Vlamingen blijven dus doorgaan en zoeken veel te laat hulp. Nochtans is een beginnende burn-out relatief makkelijk te verhelpen. Maar hoe langer het aansleept, hoe moeilijker je er weer uit komt.” Het komt er dus op aan de symptomen op tijd te herkennen.

Vage omschrijvi­ng

Uit het onderzoek blijkt ook dat artsen en psychologe­n het moeilijk hebben om een burn-out te definiëren, en om te bepalen of iemand nu met een burn-out kampt of een andere psychologi­sche aandoening. “We zien dat een burnout altijd werkgerela­teerd is. Andere factoren, zoals de thuissitua- tie, kunnen wel invloed hebben maar de kern ligt bij het werk”, zegt arbeidspsy­choloog Hans De Witte. Een job met te veel werkeisen, te weinig autonomie of sociale steun en een gebrek aan recuperati­etijd, geeft de hoogste kans op een burn-out.

Om meer duidelijkh­eid te creëren, heeft het onderzoeks­team een vragenlijs­t met 23 vragen kunnen opstellen: de ‘Burn-out Assessment Tool’. Bedrijven kunnen voortaan van de vragenlijs­t gebruikmak­en om de risico’s in hun bedrijf in te schatten. Maar ook artsen en psychologe­n kunnen ermee aan de slag om burn-outs vast te stellen.

In principe kan iedereen de vragen online terugvinde­n, maar toch is zelfdiagno­se niet aangewezen.

 ?? FOTO KVE ?? De 28.000 Vlamingen met een burn-out zijn volgens prof Schaufeli het topje van de ijsberg.
FOTO KVE De 28.000 Vlamingen met een burn-out zijn volgens prof Schaufeli het topje van de ijsberg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium