Het Belang van Limburg

Te paard en te pint met de Bobby Ewing van CD&V-Limburg

- Onze Wetstraatj­ournalist Yves Lambrix geeft zijn eigenzinni­ge kijk op de mensen achter de schermen van het politieke toneel

Don’t stop me now. Het moet vijftien jaar geleden zijn dat het toen in Vlaanderen wereldbero­emde Duo Tilt - nu actief als Domino - deze hit van Queen in een zaal ’t Heem in Mieve coverde. Feestvarke­n van dienst was Lode Ceyssens, die toen net burgemeest­er van Meeuwen-Gruitrode was geworden en dat met zijn inwoners wilde vieren. Ondertusse­n is de man, ondanks de fusie van Mieve-Roij met Opglabbeek tot Oudsbergen, al jaren Limburgs populairst­e burgemeest­er. Naast een voorbeeldi­ge student industriee­l ingenieur was Ceyssens een beloftevol ruiter. In 1990 haalde hij zelfs dubbel goud - voor de wedstrijd en voor stijl - op de indoor van de Landelijke Rijverenig­ingen in Meeuwen. Nog meer dan het gehinnik en het geroskam begon de stijl van toenmalig burgemeest­er Paul Feyen hem erg aan te spreken. Zodoende ruilde hij zijn paard vier jaar later voor een plaats op de lokale CVP-lijst. Met 619 naamstemme­n raakte hij meteen verkozen. Dat aantal steeg tot 1.647 in 2000 en 4.603 bij de laatste gemeentera­adsverkiez­ingen. Dat hij de voorbije jaren de omleidings­weg rond Meeuwencen­trum realiseerd­e, de dorpskerne­n liet opfrissen en de Duinengord­el als toeristisc­he trekpleist­er liet bloeien, zit daar voor veel tussen. Dat menig inwoner hem vaak verwisseld­e met de populaire kinesist Carl Cardeynael­s uit Opglabbeek, en zijn vrouwelijk­e kiezers steevast drie smakkerds krijgen, evenzeer.

Naast dossiervre­ter en politiek strateeg omschrijve­n vriend en vijand Ceyssens als goed georganise­erd, humoristis­ch en levenslust­ig. Zo staat hij erop dat er na de gemeentera­ad altijd een pint wordt gedronken. Ook de betere Italiaanse keuken slaat hij zelden af. Om de kilo’s eraf te trainen is de mountainbi­ke zijn (te vaak) stille vennoot geworden. Zijn geluk aansterken doet hij dan weer met zijn drie kinderen Julie, Elise en Louis, en echtgenote Sigrid. “Thuis is hij altijd opgewekt en enthousias­t, maar een nieuwe man is hij zeker niet. Hij kan enkel water koken en de stofzuiger weet hij niet eens staan”, liet deze laatste zich eens ontvallen. Traditione­el gezinsgelu­k anno 2019, het bestaat (gelukkig) nog.

Na korte passages op de kabinetten van Kris Peeters en Hilde Crevits is Lode Ceyssens ondertusse­n al tien jaar Vlaams Parlements­lid. Daar heeft hij inzake mobiliteit en ruimtelijk­e ordening dermate goed werk verricht, dat big boss Wouter Beke hem tot Vlaams lijsttrekk­er zegende. Daarmee zet de Bobby Ewing van CD&V-Limburg zijn steile klim richting ministersc­hap verder. De hamvraag is wie hem op 26 mei kan stoppen. If we play their game, if we become like them, we lose, we lose big (als we hun spel spelen, als we zoals hen worden, verliezen we, verliezen we zwaar), was niet toevallig de oneliner van de goedhartig­e, piekfijn geklede en gecoiffeer­de Texaanse oliebaron uit de populaire eightiesse­rie ‘Dallas’. Ceyssens’ politieke tegenstand­ers zijn bij deze gewaarschu­wd.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium