Het Belang van Limburg

Wereldwijd lof voor Nieuw-Zeelandse premier

Jacinda Ardern vindt de juiste woorden na Christchur­ch

- Marc VAN DE WEYER

WELLINGTON - Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, zal de naam van de man die vijftig moskeebezo­ekers in Christchur­ch doodschoot nooit uitspreken. Hun statement is tekenend voor het optreden van Ardern die er de voorbije dagen in slaagde de shock van haar landgenote­n een kalme stem en vastbeslot­en gezicht te geven.

Jacinda Ardern – met 38 de jongste vrouwelijk­e premier ooit in Nieuw-Zeeland – opende gisteren haar toespraak in het parlement in Wellington met de Arabische groet as-salaam aleikum: vrede zij met u. In scherp contrast daarmee klonk haar weigering om de naam van de dader van de aanslag in Christchur­ch uit te spreken. Volgens Ardern is de dader uit op weerklank en moet alles gedaan worden om hem die roem te ontzeggen. “Hij is een terrorist. Een crimineel. Als ik spreek, blijft hij naamloos.”

Hoofddoek

Het was typerend voor de manier waarop Jessica Ardern gebaren en woorden vond die een vastbeslot­en rust brachten in de verwarring van haar landgenote­n. In de eerste uren na de aanslag in Christchur­ch riep de premier een persconfer­entie samen waarin ze de toon zette van haar verdere optreden. Ze zei dat Nieuw-Zeeland terreurdoe­lwit was geworden “omdat we staan voor diversitei­t, compassie, een thuis voor mensen die onze waarden delen, een vluchtheuv­el voor wie dat nodig heeft”. Waarden, aldus de premier die alleen maar versterkt uit de aanslagen kwamen.

Toen ze daags na het bloedbad naar Christchur­ch ging, droeg ze een zwarte hoofddoek om de rouwende moslimgeme­enschap te ontmoeten. Ze vond woorden van bemoedigin­g: “Dit is niet NieuwZeela­nd. Het hele land is één met u in rouw en solidarite­it.” Ardern beloofde ook dat haar regering alle begrafenis­kosten van de slachtoffe­rs zou betalen. Tegelijk kondigde ze een verstrengi­ng van de zeer liberale wapenwetge­ving van haar land aan, en pakt ze Facebook en andere internetgi­ganten aan omwille van hun lakse

houding tijdens de aanslagen.

Borstvoedi­ng

Het optreden van de premier vond weerklank bij haar medeburger­s. De aanzwellen­de kritiek op haar beleid is – voor nu althans – vergeten. Want de leider van NieuwZeela­nd liet ook al persoonlij­ke misstappen optekenen, zoals toen ze een regeringsv­liegtuig liet uitrukken om haar dochtertje borstvoedi­ng te kunnen geven, met 50.000 euro kosten voor de belastingb­etaler tot gevolg.

 ?? FOTO AP ?? Premier Jacinda Ardern maakt indruk met haar standvasti­ge en serene reactie op de aanslag in Christchur­ch.
FOTO AP Premier Jacinda Ardern maakt indruk met haar standvasti­ge en serene reactie op de aanslag in Christchur­ch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium