Het Belang van Limburg

Op weg naar een jaarlijks rapport voor alle Europese democratie­ën

-

BRUSSEL - De lidstaten van de Europese Unie onderzoeke­n of alle 27 lidstaten voortaan elk jaar geëvalueer­d kunnen worden. Het is een idee van Belgisch minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders.

Er bestaat nu voor alle duidelijkh­eid ook al een mogelijkhe­id om op te treden tegen lidstaten die het niet zo nauw nemen met de onafhankel­ijkheid van de rechtspraa­k. Die klachtproc­edure kan in principe leiden tot het intrekken van het stemrecht van de betrokken lidstaat. Maar omdat alle andere landen daar unaniem hun zegen voor moeten geven, is die procedure in de praktijk niet echt haalbaar.

Bovendien is de procedure nogal stigmatise­rend, en volgens sommige oostelijke lidstaten een vorm van chantage door de westelijke landen. Momenteel lopen er procedures tegen Polen en Hongarije.

Culturele verschille­n

Drie jaar geleden lanceerde Reynders daarom al het idee om een jaarlijkse monitoring in te voeren van de toestand van de rechtsstaa­t in alle EU-lidstaten, zoals de Europese Commissie al elk jaar de begrotinge­n van de lidstaten beoordeelt. Die aanpak lijkt het nu te zullen halen. Gisteren gingen vertegenwo­ordigers van de 27 lidstaten van de Unie en Frans Timmermans, vicevoorzi­tter van de Europese Commissie, akkoord om een werkgroep op te richten die de invoering van zo’n periodieke monitoring gaat bekijken. Volgens Reynders zal de monitoring moeten uitgaan van objectivit­eit, politieke onpartijdi­gheid en gelijke behandelin­g van de lidstaten, én tegelijk rekening moeten houden met culturele verschille­n.

Straffeloo­s

Een van de charmes van het voorstel van Reynders is wellicht dat er voorlopig geen sancties mee gemoeid zijn. Het is wel niet de bedoeling om de huidige procedure van het Europees verdrag af te schaffen. Herhaaldel­ijk weigeren de aanbevelin­gen van de monitoring uit te voeren zal dus nog altijd kunnen leiden tot de start van een sanctiepro­cedure, of opschortin­g van de subsidies uit de Europese steunfonds­en, een mogelijkhe­id die de Europese Commissie al onderzoekt.

Alle lidstaten – ook Polen en Hongarije – keurden de oprichting van de werkgroep goed.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Hongarije zit nu al op het strafbankj­e, samen met Oostenrijk.
FOTO EPA-EFE Hongarije zit nu al op het strafbankj­e, samen met Oostenrijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium