Het Belang van Limburg

Perfect zittende brace dankzij mobiele scan en 3D-printer

Proefproje­ct met 3D-brace in Limburg

- Mark VAN LUYK

GENK - Spronken Orthopedie in Genk werkt in Limburg aan de uitrol van een nieuw soort brace. Een brace geeft steun of correctie aan een gekwetst of verzwakt lichaamsde­el of gewricht. Tot nu toe werd zo’n hulpmiddel via een omslachtig­e procedure met gips gemaakt. Spronken gebruikt nu 3D-technologi­e om een been, arm of knie perfect na te maken zodat het productiep­roces korter is en de brace aangenamer zit.

Het gebruik van 3D-technologi­e bij het ontwerpen en vervaardig­en van orthopedis­che hulpmiddel­en is nieuw. “Het voordeel is dat de maatopname voor zo’n 3D-brace heel gemakkelij­k kan gebeuren met een mobiel scanappara­at”, zegt Stijn Langenaken van Spronken Orthopedie. “Zo wordt een perfect 3D-beeld van een arm of been doorgestuu­rd naar de computer. Specialist­en kunnen dan digitale correcties doorvoeren om uitstulpin­gen na te bootsen of een betere stand van het been of de arm te krijgen. Daarna wordt dat 3D-beeld doorgestuu­rd naar een 3D-printer. Je kunt dit perfect toepassen voor alle ledematen.” Volgens Langenaken is het grote voordeel dat het hele proces veel accurater is én je vanop afstand kunt werken. “Het is een mobiele scanner dus je kunt 3D-beelden doorsturen van over de hele wereld. Vervolgens kan een brace in onze fabriek in Genk geproducee­rd worden en kunnen we die opsturen. Het is veel minder gedoe dan nu.”

Bandagist blijft nodig

Wie nu een brace moet dragen vanwege bijvoorbee­ld knieproble­men, moet zijn of haar knie laten ingipsen. Dat omhulsel wordt er afgehaald en bijgeschaa­fd tot het in de juiste positie staat. Daarna wordt er een brace van gemaakt.

Met een 3D-scan worden de contouren van het been een stuk nauwkeurig­er in beeld gebracht. De productiem­ethode is volgens Langenaken ook niet duurder. “Voor de klant maakt het sowieso geen verschil want het Riziv voorziet een terugbetal­ing van een brace. Maar ook voor het Riziv is er geen verschil. Het terugbetal­ingsbedrag wordt niet verhoogd.” Bij Spronken Orthopedie benadrukke­n ze dat bandagiste­n belangrijk blijven in het hele proces. Voor de 3D-bewerking is er dan wel een it-specialist nodig, maar de ondersteun­ende structuren van een brace moeten nog altijd op de traditione­le manier gemaakt worden. “Bovendien is er in het hele proces een bandagist nodig.”

Proefproje­ct

“We zijn een proefproje­ct met de nieuwe braces gestart in de ziekenhuiz­en van Tongeren en Genk”, zegt dokter Kristof Smeets van het AZ Vesalius. “Na een operatie moet een patiënt ter beschermin­g soms een brace dragen. Het probleem met de traditione­le braces is dat die ofwel te groot waren waardoor ze afzakten, ofwel te krap waardoor ze wonden veroorzaak­ten. Dat probleem is met deze op maat gemaakte braces van de baan. We kunnen zelfs de stijfheid van het materiaal afstemmen op de patiënt. Tot nu toe halen we er zeer goede resultaten mee.” Dat beaamt patiënte Ann-Katrien Cox. Ze had onlangs een skiongeval waarbij haar knie gekwetst werd en kreeg een brace aangemeten op de nieuwe manier. “Ik had eerst een gewone brace, maar die zat niet goed. Het is nooit leuk om zoiets te dragen, maar deze 3D-brace zit veel beter. Dit is echt een hele verbeterin­g.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium