Het Belang van Limburg

Groen licht voor 1 miljard drankblikj­es per jaar

Limburgse deputatie levert vergunning af aan Chinese CPMC

- Dominiek CLAES/Guy THUWIS

HASSELT - Het provincieb­estuur heeft een omgevingsv­ergunning afgeleverd voor de nieuwe blikjesfab­riek van CPMC, onderdeel van de Chinese staatscong­lomeraat COFCO. Het bedrijf wil volgend jaar in Genk al starten met de productie en heeft de ambitie om jaarlijks 1 miljard drankblikj­es te fabriceren in Genk. De investerin­g bedraagt 60 miljoen euro en levert op termijn 100 tot 150 nieuwe jobs op.

Dat de Chinezen met hun plannen in Genk zouden landen, raakte begin dit jaar al bekend. Maar toen was nog niet alles in kannen en kruiken. De vergunning werd eind vorig jaar aangevraag­d en amper drie maanden later toegekend. Gedeputeer­de Inge Moors (CD&V) is alvast opgetogen met de snelle afhandelin­g. Dat bevestigt ook Frank Zwerts, directeur van POM Limburg en Locate in Limburg, dat instaat voor promotie van Limburg als investerin­gsregio bij buitenland­se bedrijven. “Dit is een erg belangrijk­e referentie voor de Limburgse maakindust­rie”, aldus Zwerts. “Ik ben verheugd te kunnen vaststelle­n dat als alle neuzen in dezelfde richting wijzen, we als regio heel slagkracht­ig en profession­eel kunnen reageren bij een investerin­gsdossier van deze orde.”

Etiketten

Het nieuwe bedrijf Cofco zal zoals bekend worden gebouwd op de terreinen van Illochroma Haoneng, producent van etiketten voor flesjes en blikken aan de Henry Fordlaan in Genk. Illochroma kwam in 2011 in handen van het Chinese Haoneng. Cofco wil in Genk aluminium blikken van 330 en 500 ml produceren. In eerste instantie komt er één productiel­ijn, maar uitbreidin­g naar een tweede lijn wordt van bij de bouw voorzien. De blikken krijgen een beschermen­de coating aan de binnenkant en een decoratiev­e deklaag aan de buitenkant.

1 miljard

Net als de toekenning van de vergunning, zal ook de bouw van de nieuwe fabriek in sneltempo moeten gebeuren. Begin volgend jaar moet de productie al draaien. Cofco heeft bovendien de ambitie om volcontinu te draaien: 365 dagen per jaar en 24 uur per dag. Dat levert jaarlijks 1 miljard blikjes op, of 2,7 miljoen per dag, of 114.000 per uur.

Als alle neuzen in dezelfde richting staan, kunnen we snel en efficiënt reageren in dossiers van deze orde

Frank ZWERTS directeur Locate in Limburg

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De nieuwe blikjesfab­riek komt op de terreinen van Illochroma Haoneng in Genk.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De nieuwe blikjesfab­riek komt op de terreinen van Illochroma Haoneng in Genk.
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium