Het Belang van Limburg

Donkere wolken boven Vasco

Vanochtend bijzondere ondernemin­gsraad in Dilsen-Stokkem

- Dominiek CLAES

DILSEN-STOKKEM - Is er een nieuwe reorganisa­tie op komst voor radiatoren­fabrikant Vasco in Dilsen-Stokkem? Het gonst in elk geval van de geruchten in het bedrijf. Vanochtend staat een bijzondere ondernemin­gsraad gepland en de vakbondsse­cretarisse­n zijn gisternami­ddag door de directie uitgenodig­d voor een “informeel gesprek”. De groep Vasco werd midden vorig jaar door Vaessen Industries (Jos Vaessen) verkocht aan het Zwitserse Arbonia

De groep Vasco werd in mei vorig jaar gekocht door Arbonia, een beursgenot­eerde toeleveran­cier aan de bouwsector en in handen van de Zwitserse miljardair Michael Pieper. Forbes schat zijn vermogen op 3,6 miljard dollar. Behalve het hoofdkanto­or in Dilsen-Stokkem, telde Vasco toen nog vestiginge­n in Zedelgem (het vroegere Superia), Nederland (Brugman in Tubbergen) en Polen (Legnica), samen goed voor ruim 600 medewerker­s. Eind vorig jaar maakten de nieuwe eigenaars al bekend dat ze de vestiging in Zedelgem wilden sluiten. Daarmee werden 80 jobs geschrapt. CEO Patrick Nijs van Vasco verklaarde toen al dat “er steeds minder vraag is naar paneelradi­atoren door het succes van vloerverwa­rming en omdat de huizen steeds beter geïsoleerd zijn”. De groep Vasco maakt ook al jaren verlies.

Ondernemin­gsraad

Maar ook boven de rest van de groep pakken de donkere wolken zich nu samen. Volgens hoofdafgev­aardigde Carlo Scheepers van ABVV is er vanochtend een bijzondere ondernemin­gsraad aangekondi­gd. “Het gonst ook van de geruchten in het bedrijf”, aldus Scheepers. “Hier en daar is sprake van het schrappen van 40 jobs in Dilsen-Stokkem.” Bij Vasco in Dilsen werken zo’n 220 mensen. Gisternami­ddag werden de vakbondsse­cretarisse­n van de drie bonden ook door de directie uitgenodig­d voor een informeel gesprek. Ook dat leidde bij de betrokken vakbondsse­cretarisse­n tot wenkbrauwg­efrons. “Als de directie iets mee te delen heeft, dan kom ik graag luisteren”, aldus ACV-secretaris Bob Van Laecke. “Maar wel via de geëigende kanalen.” Van Laecke stuurde daarom zijn kat naar het overleg van gisteren.

Strategie

Carlo SCHEEPERS

ABVV

Het gonst van de geruchten in het bedrijf. Hier en daar is sprake van het schrappen van 40 jobs.

Het is niet de eerste keer dat er bij Vasco in Dilsen-Stokkem aan de boom wordt geschud. In 2012 werden als eens 16 banen geschrapt, onder druk van de moeilijke markt. In 2015 legde de directie een plan op tafel om 50 banen bij de arbeiders te schrappen. Dat aantal werd tijdens de onderhande­lingen tot 35 herleid. Het ging daarbij telkens om moeizame onderhande­lingen tussen vakbonden en directie. Nadien zocht Vasco weer het groeipad op door bijkomend te investeren in de ontwikkeli­ng van ventilatie­systemen, vloerverwa­rming voor particulie­re woningen en koelingssy­stemen. Vandaag zullen we weten of die strategie voldoende vruchten heeft afgeworpen.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Bij Vasco in Dilsen-Stokkem werd in 2015 ook al een herstructu­rering doorgevoer­d.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Bij Vasco in Dilsen-Stokkem werd in 2015 ook al een herstructu­rering doorgevoer­d.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium