Het Belang van Limburg

Google zet gamewereld op zijn kop

Streamingd­ienst Stadia moet Netflix van de games worden

- Roel DAMIAANS

SAN FRANCISCO - Google heeft gisteren het einde ingeluid van de videogames­industrie zoals die al decenniala­ng bestaat. De internetgi­gant stelde Stadia voor, een streamingd­ienst voor games. Vergelijk het met wat Netflix en Spotify voor films en muziek doen, maar met nog meer toeters en bellen. Stadia wordt dit jaar nog gelanceerd.

De omzet van de wereldwijd­e gamesindus­trie klokte in 2018 af op ruim 120 miljard euro. Naar schatting 2,3 miljard mensen speelden afgelopen jaar minstens één game. De gamesindus­trie is daarmee veruit de grootste entertainm­entbusines­s. Film en muziek werden jaren geleden al ingehaald. En van die enorme taart wil Google nu ook een stukje. Of zeg maar, een hele hap.

Bijna een halve eeuw nadat het klassieke videospel Pong zijn opwachting maakte, belooft Google de toekomst van gaming drastisch te veranderen. Geen dure spelconsol­es meer, maar streaming vanuit de cloud. Google CEO Sundar Pichai wil met Stadia alle gamers samenbreng­en, maar ook de honderden miljoenen die op YouTuwe be naar gamefilmpj­es kijken en ontwikkela­ars die via Stadia gemakkelij­ker games zouden kunnen ontwikkele­n. Er bestaan duizenden content creators en vloggers met eigen videokanal­en die zich hebben toegelegd op gaming. Ter illustrati­e: in 2018 werd er op YouTube meer dan 50 miljard uur gekeken naar filmpjes over games gingen. “Met Stadia willen al die mensen samenbreng­en, op de meest interactie­ve manieren”, aldus Pichai. Google wil dat iedereen op dezelfde manier van een game kan genieten. Omdat de games gestreamd worden vanaf Googles eigen dataserver­s zijn de graphics voor iedereen hetzelfde, valsspelen tijdens online gamen zou ook onmogelijk worden.

Alle beeldscher­men

Google rolt zijn streamingd­ienst uit op alle denkbare beeldplatf­orms: smartphone­s, tablets, laptops, desktops en televisies. Dat werd gedemonstr­eerd door de grafisch zware game ‘Assassin’s Creed Odyssey’ naadloos te wisselen tussen de vijf verschille­nde beeldscher­mtypes. Voor het speelcomfo­rt zal Google ook een Stadia Controller op de markt brengen. Deze controller beschikt over twee speciale knoppen: Capture en Google Assistant. De eerste knop maakt het mogelijk om live vanuit het spel beelden te delen op YouTube en er desgewenst extra content bij te maken. Met een druk op de Google Assistantk­nop kan je als speler live hulp inroepen als je ergens vastzit in een bepaald level in de game.

Met duizenden tegelijk

Ook voor gameontwik­kelaars pakte Google tijdens zijn persconfer­entie uit met enkele nieuwighed­en. Het extreem populaire ‘Fortnite’ wordt vandaag gespeeld met honderd spelers tegelijk, de computerar­chitectuur van het Stadiaplat­form maakt het mogelijk om zo’n battle royale-ervaring te tillen naar duizenden spelers die tegelijk in één game actief zijn. De rekenkrach­t van Stadia bedraagt 10,7 teraflops, dat is groter dan die van de twee krachtigst­e consoles samen, de PlayStatio­n 4 en Xbox One. Bij de lancering zou Stadia games kunnen streamen aan 4K en 60 frames per seconde (fps). In de toekomst wordt dit uitgebreid naar 8K en 120 fps.

Met Stadia willen we alle gamefans samenbreng­en, op de meest interactie­ve manieren

Sundar PICHAI

Lancering in 2019

Op dit moment werken al meer dan honderd gamestudio’s aan games voor Stadia, maar Google kondigde ook een eigen ontwikkels­tudio aan die exclusieve games gaat ontwikkele­n die alleen speelbaar zullen zijn via Stadia. In de zomer trekt Google tijdens een nieuwe persconfer­entie de sluier van de titels die beschikbaa­r zullen zijn bij de lancering. Een exacte lancerings­datum of prijzen voor het gebruik van Stadia of de games werden niet bekendgema­akt, maar Phil Harrison – ex-directeur bij PlayStatio­n en nu topman van Stadia – kondigde aan dat Googles gameplatfo­rm dit jaar nog verschijnt in de VS, Canada en het grootste gedeelte van Europa.

 ?? FOTO AFP ?? Phil Harrison toont de Stadia Controller voor het eerst aan de wereld
FOTO AFP Phil Harrison toont de Stadia Controller voor het eerst aan de wereld

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium