Het Belang van Limburg

KONING BOUDEWIJNS­TADION WORDT GOLDEN GENERATION ARENA

Keeperstra­iner Erwin Lemmens over het bankzitter­statuut van zijn doelmannen, Peter Maes en Lokeren

- Ludo VANDEWALLE

* Renovatie klaar in 2022 * 40.000 plaatsen

* 200 miljoen euro overheidsg­eld gezocht

Hij was nog niet uitgevierd nadat Thibaut Courtois de beste keeper van het WK werd of de club waar hij werkte, Lokeren, ging de dieperik in. En met de club ook zijn vriend Peter Maes, verdacht van het ontvangen van grote sommen zwart geld. Hij stapte op bij Lokeren, maar is er intussen terug. Erwin Lemmens (42), keeperstra­iner van de Rode Duivels en op dit moment sportief adviseur bij Lokeren, heeft er een turbulente twaalf maanden opzitten. Eerst de Rode Duivels. Vorm jij met je keepers een apart groepje in de selectie?

“Geen kliekje, wel een beetje apart. Dat is logisch. We hebben ook allemaal dezelfde opinie over ons werk. Ik zei op het EK tegen Wilmots dat we die dag niet wilden trainen en dat we iets anders gingen doen. Wilmots schrok, maar ik hield voet bij stuk. We zijn toen met zijn vieren - Courtois, Mignolet, Gillet en ik - gaan golfen en hebben ons fantastisc­h geamuseerd. Het was meer waard dan een training. Omdat Gillet niet kon golfen, rolden de anderen over de grond van het lachen. Perfect.”

Courtois wilde je meenemen naar Madrid. Wat is daar van aan?

“Dat was voor mij een voldoening. Een signaal dat je je werk goed doet. Indertijd nam Michel Preud’homme ook Lucien Huth mee naar Benfica. Natuurlijk stond ik er voor open, maar het is niet evident om zomaar iemand mee te nemen.”

Hoe schat jij de huidige situatie van Courtois bij Real in? Zaterdag werd hij door Zidane op de bank gezet.

“Thibaut blijft er redelijk rustig onder. Real Madrid zit in een overgangsj­aar. De ploeg is aan het twijfelen. En dan sta je daar als nieuwe keeper. Ik vind de ingreep van Zidane onterecht. Er zijn heel veel wedstrijde­n waarin Courtois Real overeind hield. Als je in een schiettent staat, maak je zo’n dingen mee. Navas kreeg er in de beker ook drie om de oren. Dit kan niet lang duren. Courtois heeft meer kwaliteit en talent dan Navas. Hij komt hier sterker uit.”

Mignolet is al een heel seizoen nummer twee bij Liverpool. Hoe erg is dat?

“Ook hij is mentaal enorm sterk. Eén van de grootste profs in onze

Mignolet is een van de grootste profs in onze selectie. Het probleem is dat ze dat bij Liverpool ook weten. Daarom lieten ze Karius vertrekken en moest Simon blijven Erwin LEMMENS

selectie. Het probleem is dat ze dat bij Liverpool ook weten. Daarom lieten ze vorige zomer Karius vertrekken en moest Simon blijven. Hij heeft wel veel waardering en respect voor Alison Becker, de eerste doelman bij Liverpool nu. Dat maakt het voor hem makkelijke­r om het te accepteren. Toen Karius vorig seizoen in het doel stond, had hij het veel lastiger.”

Klopt het dat jij ooit T2 wil worden, zelfs hoofdtrain­er?

“Ik werk nu als keeperstra­iner van de Rode Duivels, veel hoger kan je niet geraken in België. Ik heb twee WK’s en één EK meegemaakt en telkens waren de Belgische keepers top. Op het WK leverde ik de beste keeper van het tornooi. Daarna werd hij ook de beste doelman ter wereld. Veel hogere prijzen kan je als keeperstra­iner niet halen. Ik heb nu mijn trainersdi­ploma UEFA A. Ik zit in een fase dat ik me afvraag: Wat kan ik nog meer? Daar worstel ik nu mee. Want de keepers trainen vind ik ook nog altijd heel leuk. Ik zit nu bij Lokeren in een adviserend­e rol. Ik leer veel bij. Ik verbreed mijn horizon. Ik werk een structuur uit voor de club. Martinez vindt dat fantastisc­h.”

Was dat niet het probleem bij Lokeren? Men verweet je dat je je als keeperstra­iner te veel met andere zaken moeide.

“Ik werk bij de nationale ploeg in een structuur waar je over alles mee mag praten. Meer zelfs, de bondscoach wil niet liever. Na het vertrek van Peter Maes bij Lokeren (Trond Sollied werd trainer met Arnar Vidarsson als assisstent, nvdr.) werd ik in een hoek gezet. Ik werd niet meer betrokken bij de trainingen, als er tactische bespreking­en waren moest ik in een andere kamer gaan zitten. Daar kon ik niet mee leven. Daarvoor zijn mijn pluimen te groot. Mijnheer Lambrecht was verbaasd dat ik mijn ontslag gaf, maar ik wilde zo niet verder werken. Intussen heeft de voorzitter me opnieuw gebeld en vroeg me een adviserend­e rol te vervullen. Dat doe ik nu. Ik probeer de club weer op de rails te krijgen.”

Hoe gaat het met Peter Maes?

“Ik heb hem dat eerlijk op de man af gevraagd of het allemaal waar was wat werd gezegd en geschreven. Hij zei dat dit niet zo is. Hij is een vriend en dus geloof ik hem.”

Jij bent ook verhoord en had ook contact met Veljkovic, niet?

“Ja, maar ik ben verhoord als getuige. Ik heb mijn verhaal gedaan. En van die constructi­es ben ik niet op de hoogte. Ik ben maar een keeperstra­iner hé.” (knipoogt)

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO GUY PUTTTEMANS ??
FOTO GUY PUTTTEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium