Het Belang van Limburg

STVV en KRC Genk bekvechten over schade aan kunstgras

Stayen wil meer dan de 12.500 euro die Racing bereid is te betalen

- Gunter SCHOOFS/Marnik GEUKENS

De rivaliteit tussen KRC Genk en STVV woedt nu ook in de bestuurska­mer. Beide clubs bekvechten over de schade die Genkse fans begin dit jaar met vuurpijlen aanbrachte­n aan de Truiense kunstgrasm­at. Die schade werd nog niét vergoed. KRC Genk kwam op 18 januari op bezoek op Stayen, voor de eerste wedstrijd van 2019. Voor de aftrap gooiden Genk-fans vuurpijlen op het veld, die het kunstgras op verschille­nde plaatsen lieten smeulen. Een jaar eerder was dat ook al het geval. Toen betaalde KRC Genk de schade, deze keer verloopt de afhandelin­g complexer.

Genk verwijst naar het veiligheid­sprotocol dat bestaat in overeenste­mming met clubs en veiligheid­sdiensten. Daarin staat dat per vuurpijl die schade aanricht 500 euro moet opgehoest worden. Er werd geteld dat 25 vuurpijlen de mat beschadigd­en, wat neerkomt op een bedrag van 12.500 euro. “Die schade werd samen opgemeten”, stelt AD Erik Gerits van KRC Genk. “Blijkbaar kan de NV Stayen zich niet vinden in die som. Wij zijn bereid om daar nog over te praten, we ontlopen onze verantwoor­delijkheid niet. Maar het moet ernstig blijven, we gaan niet het grootste deel van een nieuw kunstgrasv­eld betalen in SintTruide­n.”

Brief van advocaat

STVV vindt dat Genk voordeel probeert te halen uit de situatie omdat de club na dit seizoen allicht sowieso een nieuwe mat zal aanleggen. Roland Duchâtelet gaat niet akkoord en laat voorzitter David Meekers de zaak uitklaren. “Stayen is niet akkoord met dat bedrag van 12.500 euro”, aldus Meekers. “Wij hebben een kunstgrasv­eld, geen natuurgras. De Pro League geeft aan dat de gehele schade vergoed moet worden. Dan kom je snel aan een hoger bedrag dan 12.500 euro. Hoe groot die schade precies is, wordt nu bepaald. KRC Genk mag alleszins een brief van onze advocaat verwachten dat we niet akkoord zijn met die 12.500 euro. De brief is onderweg.” Wordt vervolgd.

Pro League roept fans op geen vuurwerk meer te gebruiken - Nu de play-offs naderen roept de Pro League voetbalfan­s op om geen Bengaals vuur of andere pyrotechni­sche materialen meer te gebruiken in de stadions. “Ze veroorzaak­ten dit seizoen ernstige verwonding­en bij fans, fotografen en stewards”, klinkt het. “Deze middelen horen niet thuis in het stadion. Ons voetbal, onze teams en onze fans hebben deze materialen niet nodig om het beste in zichzelf naar boven te brengen.”

De Pro League geeft aan dat de gehele schade vergoed moet worden. Dan kom je snel aan een hoger bedrag dan 12.500 euro David MEEKERS Voorzitter STVV

Het moet ernstig blijven, we gaan niet het grootste deel van een nieuw kunstgrasv­eld betalen in Sint-Truiden

Erik GERITS AD KRC Genk

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Tijdens de derby op 18 januari beschadigd­en Genk-fans met vuurpijlen het Truiense kunstgras.
FOTO JEFFREY GAENS Tijdens de derby op 18 januari beschadigd­en Genk-fans met vuurpijlen het Truiense kunstgras.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium