Het Belang van Limburg

Gezocht: 200 miljoen voor Golden Generation Arena

Memorial en voetbalbon­d rekenen op overheidsg­eld om uit stadionimp­asse te raken

- Ludo VANDEWALLE

Het Koning Boudewijns­tadion is dood. Leve de Golden Generation Arena. Als het van de voetbalbon­d en de Memorial Van Damme afhangt, staat er in 2022 een volledig gerenoveer­d stadion voor maximaal 40.000 toeschouwe­rs op de Heizel. Een naam is er al. Een plan en het geld - tot 200 miljoen euro overheidsg­eld - nog niet.

De organisato­ren van de Memorial Van Damme en de voetbalbon­d spelen het slim. Op een moment dat de Belgische sport veel successen viert, komen ze met plannen om het Koning Boudewijns­tadion te renoveren en van naam te veranderen. Golden Generation Arena, verwijzend naar de successen van deze gouden generatie met de Rode Duivels, Nafi Thiam, de broers Borlée, de hockeyploe­g, enz… Allemaal worden ze voor de kar gespannen om ons land een sportstadi­on te schenken dat in de 21ste eeuw aan de mensen kan worden getoond. Het wordt géén nieuw stadion. Na het debacle en de tegenwerki­ng uit alle hoeken met het Eurostadio­n van Ghelamco willen de initiatief­nemers een nieuwe lijdensweg aan zich laten voorbijgaa­n. “Daarom willen we het simpel houden”, zegt Peter Bossaert, CEO van de voetbalbon­d. “We bouwen zo weinig mogelijk hinderniss­en in. Daarom ook geen privékapit­aal, maar overheidsg­eld. Minder plaatsen ook, zodat er minder mobiliteit­sproblemen zijn.” Ook de heisa rond bouwvergun­ningen willen ze zo veel mogelijk vermijden.

Ontwerpwed­strijd

Het is de zoveelste wending in het Brusselse stadiondos­sier dat al decennia muurvast zit. “We spraken al met politici van alle kleuren en allemaal waren ze enthousias­t, ook de N-VA”, aldus Bob Verbeeck, topman van het evenemente­nbureau Golazo dat de Memorial organiseer­t. “We vragen niet veel. 150 à 200 miljoen euro. Als je 150 miljoen euro afschrijft op 30 jaar kom je aan 5 miljoen euro per jaar. Hoeveel kost de Formule 1 in Francorcha­mps jaarlijks, denk je? Of de start van de Tour in Brussel? Dat lijkt me echt wel haalbaar.”

Een concreet plan is er nog niet. Daarvoor wordt een ontwerpwed­strijd gelanceerd waaraan de faculteite­n architectu­ur en ingenieurs­wetenschap­pen van de Belgische universite­iten kunnen deelnemen. Rode Duivels, topatleten, de KBVB, de Memorial, leden van supporters­vereniging 1895, Stad Brussel en de overheid zullen als jury optreden. Ghelamco, nog altijd enorm geirriteer­d dat hun project van een nieuw stadion werd gekelderd, zwaaide indertijd met een rapport waarvan de conclusie is dat een renovatie kosten op het sterfhuis zijn. De West-Vlaamse bouwheer kan ook nog juridische hinderniss­en opwerpen. De grote vraag is dus: zal het deze keer wel lukken?

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Onder meer Cynthia Bolingo, de broers Borlée, Youri Tielemans, Eden Hazard, Jan Vertonghen en Tessa Wullaert worden gebruikt als uithangbor­d voor het nieuwe project.
FOTO PHOTO NEWS Onder meer Cynthia Bolingo, de broers Borlée, Youri Tielemans, Eden Hazard, Jan Vertonghen en Tessa Wullaert worden gebruikt als uithangbor­d voor het nieuwe project.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium