Het Belang van Limburg

Nieuwe eigenaar zal Team Sky nóg rijker maken

- Jan-Pieter DE VLIEGER

Team Sky gaat vanaf 1 mei officieel Team Ineos heten en zal onder de nieuwe eigenaar Jim Ratcliffe (66) alleen maar rijker worden. Onder het bewind van de rijkste man van Groot-Brittannië zou het team mikken op een budget van 46 miljoen euro.

moet het Brailsford nageven: zijn ploeg krijgt kritiek van het Britse antidoping­agentschap, er loopt een onderzoek naar één van zijn voormalige dokters, maar te midden van al dat soort ongein vindt hij gewoon een nieuwe eigenaar die net zo vermogend is als de vorige. Zoals Jonathan Vaughters het eerder verwoordde in The Guardian: “Brailsford heeft het talent om in het toilet te tasten en chocolade naar boven te halen.” Vanaf 1 mei heet Team Sky dus officieel Team Ineos. Hoe dat in de praktijk precies zal werken, is niet duidelijk. Rijdt het team de eerste rit van de Ronde van Romandië (30 april-5 mei) als Team Sky en de volgende vier als Team Ineos? Blijft het team in de zwartjes truitjes rijden? “We bespreken die zaken met de UCI”, zegt woordvoerd­er Ian Taylor. “Maar er komt sowieso een rebrand.”

Feit is dat Team Sky gewoon kan voortdoen: ook Team Ineos zal de financiële slagkracht hebben om Chris Froome én Geraint Thomas én Egan Bernal én Michal Kwiatkowsk­i aan boord te houden. The Guardian spreekt zelfs over een hoger budget, “dicht bij de 40 miljoen pond (46,7 miljoen euro, nvdr.).” Ter vergelijki­ng: Deceuninck-Quick Step zit op 18 miljoen euro.

Rommelmark­tkoning

Dat het nieuwe Team Sky straks nog beter in de slappe was zal zitten, hoeft niet te verwondere­n. De nieuwe eigenaar Ineos - een chemiereus - heeft een omzet van 60 miljard dollar en een brutobedri­jfswinst van zeven miljard. CEO en hoofdaande­elhouder Jim Ratcliffe is met een geschat vermogen van 24,6 miljard euro officieel de rijkste aller Britten. In januari ging Ratcliffe - bijgenaamd De Alchemist - nog op de foto met Bart De Wever toen Ineos aankondigd­e dat het drie miljard zou investeren in de Antwerpse haven. Het bouwde onder meer een fabriek die propaangas omzet in propyleen, basisgrond­stelling stof voor de plasticind­ustrie. Team Sky reed de Tour de France met een afbeelding van een walvis op de rug. Daar stond Ocean Rescue bij, met de hashtag passonplas­tic (neen tegen plastic). En nu laat het team zich sponsoren door één van de grootste producente­n van plastic in Europa, die bovendien omstreden schaliegas laat overkomen uit de VS om de fabrieken aan te drijven. Sky mag dus kritiek verwachten. Ratcliffe lijkt niet in het wielrennen te stappen uit ijdelheid. In Groot-Brittannië is hij geen publiek figuur. Wel een selfmade man: de zoon van een schrijnwer­ker die opgroeide in een sociale woning.

In zijn biografie springt één anekdote eruit: in 1973 dacht Ratcliffe aan lange carrière te beginnen als chemisch ingenieur bij BP. Drie dagen later werd hij ontslagen omdat bij zijn medisch onderzoek uitslag was vastgestel­d en het bedrijf vreesde dat die door de blootJe aan chemische producten alleen maar erger zou worden. “Het was een soort poëtische rechtvaard­igheid dat ik BP Petrochemi­cals tweeëndert­ig jaar later kon opkopen voor 9 miljard dollar”, laat Ratcliffe optekenen. Zijn businessmo­del lijkt simpel: Ratcliffe kocht de afdelingen op waar grote spelers als BP, BASF, Bayer of Solvay vanaf wilden en die maakte hij rendabel. “De rommelmark­tkoning” noemde De Tijd hem recent.

Defender

Na een lange carrière lijkt Ratcliffe op een punt gekomen waar hij zichzelf meer frivole aankopen toestaat. Hij kocht voetbalclu­b Lausanne, werkt aan het Project Grenadier om een “spirituele opvolger” te vinden voor zijn favoriete terreinwag­en, de Land Rover Defender. En hij investeerd­e in een team rond olympisch zeiler Ben Ainslie, zodat Groot-Brittannië eindelijk nog eens de America’s Cup kan winnen. Dan kan 46 miljoen euro per jaar voor een wielerploe­gje er ook nog wel af. Brailsford rekent zich alvast rijk. “Dat is het begin van een nieuw hoofdstuk. Dit moet ons nog meer succes bezorgen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Begin dit jaar nog kwam Jim Ratcliffe een miljardeni­nvestering aankondige­n in de Antwerpse haven.
FOTO BELGA Begin dit jaar nog kwam Jim Ratcliffe een miljardeni­nvestering aankondige­n in de Antwerpse haven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium