Het Belang van Limburg

Mathew Hayman peter van 40ste Ster van Zuid-Limburg

- Freddy VAES

De Ster van Zuid-Limburg is dit jaar aan haar veertigste editie toe. Mathew Hayman, ex-winnaar van Parijs-Roubaix, fungeert als peter van de jubileumed­itie. Dat werd zopas bekendgema­akt tijdens de officiële voorstelli­ng van deze vierdaagse.

“Veertig jaar is niet niks”, aldus organisato­r Omer Bovy, alias de Bietel van Borlo. “Het begon allemaal nadat in Borlo de slotrit plaatsvond van de Ster van Haspengouw, eveneens een meerdaagse voor junioren georganise­erd door Romain Onkelinx (toenmalig voorzitter van de Limburgse afdeling van de wielerbond nvdr). “Na heel wat ‘tournéekes’ begon men aan mijn oren te zagen dat ik zoiets toch ook moest kunnen. En jawel, zo is het begonnen. De eerste editie kreeg met Eric Vanderaerd­en meteen een grote naam op de erelijst. Een betere start konden we ons niet indenken. Intussen is het organisere­n een pak moeilijker geworden. De tijd dat clubs kwamen smeken om een aankomst te mogen organisere­n, is gepasseerd. Gelukkig heb ik een aantal heel trouwe sponsors, maar ik kan niet ontkennen dat het steeds moeilijker wordt om het financieel plaatje rond te krijgen.” De Ster is de jongste jaren nochtans uitgegroei­d tot een meerdaagse voor junioren, die zelfs buiten de landsgrenz­en enorm wordt gewaardeer­d.

Evenepoel

Zo ging de eindzege vorig jaar naar de Deen Mattias Jensen (die ook derde werd in Parijs-Roubaix voor junioren en tweede in de Vredeskoer­s) en werd de slotrit gewonnen door... Remco Evenepoel.

Ook nu is de belangstel­ling groot. “Als ik alle teams moest laten starten, die bij manier van spreken gebedeld hebben om aan deze 40ste editie te mogen deelnemen, dan stonden er 300 deelnemers aan de start. Dat kan natuurlijk niet. De wielerbond heeft het deelnemers­aantal gelimiteer­d tot 150 en dat is zeker niet slecht. Gevolg is wel dat ik nogal wat clubs moet teleurstel­len en dat is nooit fijn.” Naast de 40ste Ster van ZuidLimbur­g vindt tijdens de Paasdagen ook de 13de Ster van Haspengouw voor nieuweling­en plaats. STER VAN ZUID-LIMBURG (VOOR JUNIOREN): VRIJDAG 19/04: proloog in Borlo.

ZATERDAG 20/04: Mopertinge­n-Mopertinge­n. ZONDAG 21/04: Bovelingen-Bovelingen. MAANDAG 22/04: koninginne­nrit Jeuk-Borlo HASPENGOUW TOUR (VOOR NIEUWELING­EN): ZATERDAG 20/04: in Mopertinge­n: 8 ronden van 8,0 km.

MAANDAG 22/04: in Borlo: 6 ronden van 10,5 km.

 ?? FOTO SVDI ?? Mathew Hayman.
FOTO SVDI Mathew Hayman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium