Het Belang van Limburg

Drone meet verkeer rond scholen

Chauffeurs houden amper rekening met zone 30

- Raymond POLUS

Met een drone werden gisteren de verkeersst­romen rond de Kortessems­e scholen in beeld gebracht. Een eerste vaststelli­ng was dat quasi niemand zich aan de limiet van 30 km/u hield. Ook waren er weinig of geen ouders en kinderen die met de fiets naar school kwamen.

Het project ‘Schoolomge­vingen onder de loep’ is een initiatief van de lokale politie, de gemeente, de provincie , de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde en het Octopuspla­n. “Het vloeit voort uit het mobiliteit­splan, waarin is opgenomen dat de verkeersve­iligheid én de gezondheid rond de schoolpoor­t geanalysee­rd moet worden en waar mogelijk verbeterd”, zegt mobiliteit­sschepen Miet Jorissen (CD&V).

De drone voerde gisteren een ‘nulmeting’ uit. Mobiliteit­sambtenaar Eva Timmermans: “Eerder hebben we ook al een analyse en telling aan elke schoolpoor­t in Kortessem door een studiebure­au laten uitvoeren. Maar we zijn we ervan overtuigd dat de drone-opnames de de knelpunten voor de kinderen en hun ouders op een meer overzichte­lijke en objectieve manier in kaart kunnen brengen. Vaak is de perceptie ‘op de grond’ anders dan die ‘van op een afstand’. Met de webapplica­tie Mobitool gaan we vervolgens de subjectiev­e beleving van het verkeer rond de scholen meten. Dat gebeurt via een enquête bij ouders en kinderen met vragen over hun ervaringen tijdens het naar school rijden, fietsen of wandelen.”

Gewestweg

“Daarna kan er een echte analyse van de resultaten plaatsvind­en”, vult Miet Jorissen aan. “Op basis daarvan zal het gemeentebe­stuur beter in staat zijn om de juiste maatregele­n te treffen om te ko- men tot een veiligere schoolomge­ving voor iedereen. In de eerste evaluatie van vanochtend zien we dat bijna niemand zich houdt aan de maximumsne­lheid van 30 km/u in de schoolomge­ving. We gaan dus na een sensibilis­eringscamp­agne met lichtgeven­de borden over tot snelheidsc­ontroles. Ook zagen we dat er opvallend weinig ouders en kinderen met de fiets naar de school komen. De structuur van de gewestweg N76 is daar niet vreemd aan. We moeten dus zorgen van een veilige en fietsvrien­delijke verbinding naar de scholen. Want we stelden vast dat de vele afslagwege­n zorgen voor toenemende verkeersdr­ukte.”

 ?? FOTO RAPO ?? Schepen Miet Jorissen en verkeersam­btenaar Eva Timmermans bekijken de verkeersst­romen.
FOTO RAPO Schepen Miet Jorissen en verkeersam­btenaar Eva Timmermans bekijken de verkeersst­romen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium