Het Belang van Limburg

Ongenoegen over hervorming adviesrade­n

-

Herk-de-Stad wil een aantal van zijn adviesrade­n hervormen en sommige raden samenvoege­n. Dat staat in een ontwerp van beslissing. De oppositie van Nieuw klaagt het gebrek aan visie en overleg met de betrokkene­n aan. De cultuurraa­d reageert alvast in een open brief aan alle partijen. Herk-de-Stad telt meer dan tien adviesrade­n. Op cultureel vlak zijn er de cultuurraa­d en de raad van beheer van gemeenscha­pscentrum De Markthalle­n. Die twee worden samengevoe­gd, bevoegd voor adviezen over het algemeen cultuurbel­eid en over het beheer van De Markthalle­n. De nieuwe cultuurbeh­eerraad zal nog uitsluiten­d uit gebruikers worden samengeste­ld.

Op sociaal gebied wil het stadsbestu­ur de gehandicap­tenadviesr­aad, de seniorenra­ad en de raad van dienstence­ntrum De Cirkel tot een welzijnsra­ad samenvoege­n. Die wordt bevoegd voor algemeen advies inzake senioren, personen met een beperking en beheerszak­en van De Cirkel. De erfgoedraa­d blijft bestaan, maar krijgt de mogelijkhe­id om werkgroepe­n samen te stellen. De raden ontvangen geen subsidies meer. Hun uitgaven worden afgetrokke­n van kredieten die de stad voor hen voorziet. Over deze aanpassing­en wordt nog het standpunt van de adviesrade­n gevraagd. De NIEUW-oppositie – met als fractielei­der ex-schepen van Cultuur Lo Guypen - is over de aanpassing­en niet te spreken. “Herk-de-Stad was pionier in Vlaanderen op vlak van adviesrade­n. In 2015 werd de nota hierover nog vernieuwd om het belang van de adviesrade­n te beklemtone­n. Deze aanpassing­en tonen dat het nieuwe bestuur de raden worden naar eigen goeddunken aanpast. Dat getuigt van weinig respect, een verarming van het beleid.”

In een open brief aan alle politieke partijen klaagt ook voorzitter Roger Dooms van de cultuurraa­d de werkwijze aan: “Op onze eerste vergaderin­g van dit jaar kregen we te horen dat er nieuwe beleidspla­nnen worden opgemaakt en dat de vernieuwin­g van de cultuurraa­d best daarna gebeurt. Dat de meerderhei­d de raden nu al aanpast, staat haaks op die woorden. Van overleg is helemaal geen sprake.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium