Het Belang van Limburg

“Geen zin in legislatuu­r van moddergooi­en”

Gouverneur vernietigt beslissing na klacht van oppositie

- Geert VAN BAELEN

In Hechtel-Eksel heeft CD&V nauwelijks drie maanden ver in de nieuwe legislatuu­r harde kritiek op de beleidsplo­eg. De oppositiep­artij, die in de vorige legislatuu­r nog in de meerderhei­d zat, diende zelfs klacht in bij de gouverneur, die nu correcties vraagt.

Na de verkiezing­en behaalde HE, de partij van burgemeest­er Jan Dalemans, een absolute meerderhei­d en belandde CD&V in de oppositie, een nieuwe rol die ze alvast scherp lijkt te spelen. “Open Vld heeft een uitgesprok­en mandaat van de kiezer gekregen, maar tegelijker­tijd moet gezegd dat 4 kiezers op de 10 niet op de burgemeest­er hebben gestemd. De meerderhei­d beloofde de andere fracties respect, maar dat lijkt ze niet te menen”, stelt voormalig schepen Raf Truyens (CD&V). “Relevante opmerkinge­n of punten die we op de gemeentera­ad aanbrengen, worden meerderhei­d tegen minderheid zonder meer van tafel geveegd. 20.000 euro wordt besteed om de bevolking te bevragen voor het nieuwe beleidspla­n, maar onze vragen blijven onbeantwoo­rd. Wij hebben de toezichtho­udende overheid, de gouverneur dus, gevraagd om hier tegen op te treden. En die heeft zijn hele lijst bemerkinge­n bij eerdere gemeentera­adsbesliss­ingen nu overgemaak­t.” De gouverneur vraagt onder andere aanpassing­en bij het huishoudel­ijk reglement van de gemeente- en OCMW-raad. “De gevraagde correcties, enkele tientallen, zijn vaak technisch van aard, maar wel nodig”, stelt Truyens. “Veel minder mild is de gouverneur met betrekking tot de aanduiding van Nele Lijnen in het bestuur van HELO, het woonloket van Lommel en Hechtel-Eksel. Die beslissing wordt vernietigd omdat het bestuur de eigen regels niet respecteer­de. Het bestuur zal dus heel wat huiswerk opnieuw moeten doen en de punten weer op de gemeentera­ad brengen.”

De beslissing om Nele Lijnen aan te duiden in het bestuur van HELO is vernietigd omdat het bestuur de regels niet respecteer­de

Raf TRUYENS Oppositie CD&V

Welles nietes

“Ik betreur hoe de oppositie laat uitschijne­n dat we ons werk niet ernstig nemen. De gouverneur vraagt ons om enkele vormelijke slordighed­en aan te passen, maar inhoudelij­k is wettelijk wel alles correct”, reageert Jan Dalemans (HE). “In haar communicat­ie heeft CD&V ook kritiek op het financiële beleid, op zaken die ze in de vorige legislatuu­r nota bene zelf hebben goedgekeur­d. Wat betreft het woonloket hadden we slechts één in plaats van twee kandidaten mogen voordragen. Goed, dat zetten we recht op de volgende gemeentera­ad. 20.000 euro voor burgerpart­icipatie vinden we juist belangrijk, we willen de mening van de bevolking kennen. De respons was ook enorm en waardevol. Het straffe is dat CD&V dit bedrag nog mee heeft goedgekeur­d op het schepencol­lege in december. Waren ze er toen al met hun hoofd niet meer bij?” Dalemans heeft geen zin in een welles-nietesspel. “We hebben als gemeentebe­stuur te veel belangrijk werk liggen om bezig te zijn met dit soort discussies. Niemand is gebaat bij een legislatuu­r waarin we voortduren­d met modder naar elkaar gooien.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Burgemeest­er Jan Dalemans: “Ik betreur dat de oppositie laat uitschijne­n dat we ons werk niet ernstig nemen.”
FOTO SVEN DILLEN Burgemeest­er Jan Dalemans: “Ik betreur dat de oppositie laat uitschijne­n dat we ons werk niet ernstig nemen.”
 ?? FOTO RL ??
FOTO RL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium