Het Belang van Limburg

Kattenstee­g voorlopig beschermd als stadsgezic­ht

-

De Kattenstee­g in Borgloon is voorlopig beschermd als stadsgezic­ht. Het historisch­e voetpad, aangelegd op het tracé van de verdwenen middeleeuw­se stadsverst­erking, biedt een mooi zicht op het kasteel en de wijngaarde­n en verbindt het Speelhof met de Tongersest­eenweg. Nu de voorlopige beschermin­g er is zal het gemeentebe­stuur een openbaar onderzoek opstarten. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkinge­n of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Binnen negen maanden beslist dan minister-president Geert Bourgeois over een definitiev­e beschermin­g.

zijn er niet meer. De zogeheten nationale militaire mannenvoet­balploeg stierf een stille dood. Een nevenversc­hijnsel van de afschaffin­g van de dienstplic­ht. “Deze voetbalplo­eg is het enige vrouwentea­m binnen Defensie”, knikt commandant, en tegelijk ploeghoofd, Nico Van Renterghem. “Dit jaar worden de Military Worldgames in het Chinese Wuhan gespeeld. Elk continent mag twee teams afvaardige­n. Alle vijf Europese teams zijn deze week hier voor het Europese kwalificat­ietornooi. Vergelijk het gerust met een EK. Alleen hebben wij de pech dat het niveau in Europa veel hoger ligt. België is er nog niet. Het vrouwenvoe­tbal in de andere landen heeft meer traditie. Maar bo- venal hebben we gisteren tegen de Nederlands­e dames zes van onze basisspeel­sters moeten missen. Ofwel in opleiding, ofwel op missie. De corebusine­ss blijft natuurlijk militair. Al moeten we ons elk jaar bewijzen om te mogen bestaan, dit is ook mooi om te laten zien dat Defensie geen mannenbast­ion is. Dat laten we op een positieve wijze zien.”

Kapitein

Een van die Army Flames is eerste soldaat, binnenkort korporaal, Sanne Visschers (29) uit DilsenStok­kem. Deze vliegveldb­ewaakster in Kleine-Brogel staat haar mannetje in de defensie van Defensie. “In het gewone leven speel ik bij Eendracht Louwel, maar bij de nationale militaire vrouwenplo­eg is het nog plezanter. Dit is echt een team. We knokken voor elkaar. Maandag, met die 6-0 tegen Holland, zijn we, ondanks die twee owngoals, tot de laatste minuut blijven gaan. Voetbal is misschien niet dé reden waarom ik in het leger ben gegaan, maar het heeft mijn keuze zeker vergemakke­lijkt.”

Op het veld is ze kapitein, in het leven sergeant. Annelies Meybosch (36) uit Leopoldsbu­rg is duidelijk als het over hiërarchie gaat: “Op het veld tellen geen graden. Iedereen helpt elkaar. Het verschil bij een gewone vrouwenplo­eg is misschien wel dat daar iedereen net iets meer aan zichzelf denkt. Zo van: Hoe kan ik een ploeg hoger geraken? Terwijl wij maar één ploeg hebben. Jaloezie bij de collega’s in de kazerne? Bwah, een beetje misschien. Al doen wij net zo goed ons werk. Zo heb ik ook een internatio­naal tornooi gemist omdat ik op missie was. In Afghanista­n.”

49

Al zit kwalificat­ie na die 6-0 er waarschijn­lijk niet meer in, de Army Flames hebben wellicht een wereldreco­rd: die van oudste speelster. Adjudant Lieve Thiers, lesgeefste­r op de transmissi­eschool in Peutie, is 49. Tegen Nederland heeft ze een helft gespeeld. In de spits nog wel. “Sport is mijn hele leven. Daarvoor ben ik ook bij Defensie gekomen. Als een collega daarover zeurt, zeg ik: Niet iedereen voelt zich al 70. Al heeft de scheidsrec­hter gisteren toch wel een keer of zeven mijn identiteit­skaart bekeken.” (lacht)

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Het kattenstee­gje.
FOTO JOZEF CROUGHS Het kattenstee­gje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium