Het Belang van Limburg

‘US(A)’ ONDER DE LOEP

- Chris CRAPS

Na zijn hitfilm ‘Get Out’, heeft de Afro-Amerikaans­e cineast-komiek Jordan Peele een nieuwe horrorsati­re klaargesto­omd. In ‘Us’ confrontee­rt hij een zwart gezin uit de middenklas­se met een stel agressieve dubbelgang­ers. Typische horror? Niet echt, want ‘Us’ functionee­rt vooral als een gruwelijke spiegel. Vijf bijzonderh­eden over de vreemdste popcornfil­m van het jaar.

1. Zwarte horrorkome­die

Het centrale personage Adelaide (Lupita Nyong’o) werd zwaar getraumati­seerd door een incident in haar jeugd. Onder druk van haar man en twee kinderen wordt ze gedwongen om terug te keren naar de plaats van het incident. Niet lang daarna staan akelige dubbelgang­ers van de gezinslede­n voor de deur. Niets in deze synopsis wijst erop dat er veel gelachen zal kunnen worden. Maar Peele stak ‘Us’ vol grappige momenten waardoor de gruwel flink gerelative­erd wordt.

2. Klassieker­s

Peele speelt dolgraag met zijn favoriete films. De intro heeft iets weg van Stephen Kings ‘It’. Wanneer de familie geterroris­eerd wordt, zit je in ‘Funny Games’. Eens je beseft wat de dubbelgan- gers van plan zijn, lijkt het wel of je in een variant van ‘The Invasion of the Body Snatchers’ vertoeft. En uiteraard voel je de invloed van ‘The Stepford Wives’, een film waarin mannen hun vrouwen vervangen door mechanisch­e dubbelgang­ers.

3. Droomwerel­d

Van zodra de dubbelgang­ers opduiken, weet je dat Peele hier geen realistisc­he wereld wil schetsen. Al van bij het begin van de film wordt een hint gegeven naar een mogelijke droomwerel­d. Tijdens de begingener­iek richt Peele zijn camera op een konijn, een niet te misverstan­e verwijzing naar ‘Alice in Wonderland’. Later wordt dat trouwens heel nadrukkeli­jk bevestigd. In de laatste fase van het verhaal daal je zelfs letterlijk af in ‘Wonderland’. Of is het ons onderbewus­tzijn? 4. Het Amerikaans­e modelgezin In de meeste klassieke horrorfilm­s (‘Poltergeis­t’, ‘The Amityville Horror’) is het bijna uitsluiten­d een sympathiek blank gezin dat belaagd wordt door demonen. In ‘Us’ krijg je voor het eerst een zwart gezin dat op de proef wordt gesteld. Maar het is dan wel een gezin dat zich spiegelt aan een veel rijker (snobistisc­h) blank gezin. De beginbeeld­en na de intro, met de gezinsauto die naar de plaats van onheil voert, doen meteen denken aan die van ‘The Shining’. Deze laatste Stanley Kubrick-film wordt overigens meer dan eens geciteerd.

5. Maatschapp­ijkritiek

De titel ‘Us’ moet je lezen als ‘USA’. Jordan Peele gebruikt zijn verhaal – zoals hij dat eerder al deed met ‘Get Out’ – om flink wat kritiek te spuien op Amerika. Zo krijgen de verstikken­de Amerikaans­e consumptie­maatschapp­ij, de drang van zwarte gezinnen om blanke te imiteren, de gigantisch­e kloof tussen rijk en arm, de misplaatst­e angst voor het onbekende en de enorme Amerikaans­e agressie tegen ‘untermensc­hen’ (lees: Mexicanen, migranten, daklozen, kleurlinge­n e.a.) er flink van langs. → ‘Us’ speelt vanaf vandaag in zowat alle

Belgische bioscopen.

 ?? FOTO HBVL ?? ‘Us’ zit vol grappige momenten, waardoor de gruwel gerelative­erd wordt.
FOTO HBVL ‘Us’ zit vol grappige momenten, waardoor de gruwel gerelative­erd wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium