Het Belang van Limburg

Hoe shop je een bom bijeen?

Is de bom van de aanslagen in Brussel nog steeds moeiteloos na te maken? Jan Van Looveren (51) en zijn ploeg van ‘Factchecke­rs’ zoeken het vanavond uit. “Waanzin dat zoiets drie jaar na de feiten nog zou kunnen”, zegt Van Looveren.

-

Ze stoten op een krantenart­ikel dat zegt dat de bestanddel­en van zo’n bom nog altijd vrij te koop zijn in ons land.

“Hebben we dan niets geleerd uit de aanslagen?” Overmorgen is het precies drie jaar geleden dat onze hoofdstad werd getroffen door terreur. Op 22 maart 2016 ontploften bommen in de inkomhal van Brussels Airport en het metrostati­on Maalbeek, net onder de Wetstraat. Daarbij kwamen 32 burgers om het leven, 340 mensen raakten gewond.

Volgens een Waalse krant is het drie jaar later nog steeds even gemakkelij­k om dezelfde bom na te maken. De chemische producten die nodig zijn voor zo’n explosief zouden voor het grijpen liggen op de Belgische markt. “Waanzin vind ik dat”, zegt Jan Van Looveren. “Toen ik op de redactie van Factchecke­rs het artikel las, viel ik bijna achterover. Hoe is het mogelijk dat je drie jaar na de feiten nog steeds grote hoeveelhed­en van die chemicalië­n vrij kan aankopen?”

Check, niet maken

Samen met co-presentato­r Thomas Vanderveke­n (37) trekt Van Looveren vanavond op onderzoek uit. Na wat research op het internet komen ze al gauw te weten dat gevaarlijk­e informatie, zoals de samenstell­ing van zo’n bom, eenvoudig te vinden is. Het gaat om drie chemische componente­n. Belgische winkeliers hebben een meldingspl­icht om verdachte aankopen van grote hoeveelhed­en van die stoffen door te geven, maar toch proberen Van Looveren en Vanderveke­n de producten op de kop te tikken. “Voor de duidelijkh­eid: het team van Factchecke­rs probeert de bom niet na te maken”, zegt VRT-woordvoerd­er Hans Van Goethem. “De titel van ons programma zegt het al: er worden nieuwsfeit­en gecheckt. Jan en Thomas willen dus enkel verifiëren of de chemicalië­n nog steeds te koop zijn. Dat is wat relevant is. We willen niemand op foute ideeën brengen, laat staan mensen met slechte bedoelinge­n op weg helpen. Daarom bliepen we bijvoorbee­ld gedurende de hele aflevering een van de bestanddel­en weg, als veiligheid­smaatregel. Zo krijgt niemand het recept te horen.”

→ Factchecke­rs, Eén, 20.40 uur

 ?? FOTO VRT ?? In de aflevering van vanavond proberen de Factchecke­rs chemicalië­n voor een bom te kopen.
FOTO VRT In de aflevering van vanavond proberen de Factchecke­rs chemicalië­n voor een bom te kopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium