Het Belang van Limburg

Natuurpunt: “Kappen mag”

-

Somviele. “Het ziet er dus niet goed uit voor dit typisch Kempisch bos dat volledig omheind is en helemaal omgeven is door industrie. Maar als we in Vlaanderen alle versnipper­de bossen mogen kappen, zullen er niet veel bomen meer overblijve­n.”

Principes

De Somviele wijst erop dat Essersbos II als ‘zeer waardevol’ stond ingekleurd op de fameuze boskaart die de Vlaamse regering in 2017 moest intrekken. Op de biologisch­e waardering­skaart krijgt Essersbos II ‘Code Z’ opgeplakt. “Dat is de hoogste waardering die een bos kan krijgen. Het geeft aan dat dit een zeer waardevol bos is met inheemse boomsoorte­n.” Bos+ zal de aanvraag voor een kapvergunn­ing en eventueel milieu-effectenra­pport aandachtig bestuderen en eventueel een procedure aanspannen. “Voor ons is dit een principiël­e kwestie”, vervolgt De Somviele. “Vlaanderen is een bosarme regio en in Genk zijn nog heel wat onbeboste bedrijfsgr­onden beschikbaa­r. We vinden het onbegrijpe­lijk dat men nog altijd zo makkelijk bossen blijft vernietige­n. Ik begrijp de economisch­e beweegrede­nen van H.Essers, maar betreur dat het bedrijf geen rekening houdt met maatschapp­elijke overweging­en.”

Bomen op een eilandje

Aan de andere kant van het debat staat Natuurpunt, voor wie Essersbos II wel mag verdwijnen in ruil voor nieuwe opslagplaa­tsen. “Het is natuurlijk altijd jammer dat een volwassen bos moet sneuvelen, maar mits een deftige compensati­e kan het voor ons”, zegt Jos Ramaekers, coördinato­r van Natuurpunt Limburg. Opvallend, want was het niet Natuurpunt dat de vorige uitbreidin­gsplannen verhinderd­e door naar de Raad van State te trekken? “In het oorspronke­lijke plan ging het om natuurgebi­ed met de hoogste beschermin­gsgraad. Nu gaat het om een eilandje binnen een bedrijvent­errein dat al 40 jaar als industrieg­ebied is ingekleurd”, argumentee­rt Ramaekers. “Het is inderdaad een mooi gemengd dennenbos, maar moest Hörmann zeven jaar geleden niet failliet gegaan zijn, dan hadden zij er misschien al uitgebreid. Voor ons is dit aanvaardba­ar. Toen we bezwaar aantekende­n tegen de oorspronke­lijke uitbreidin­g van H.Essers hebben we het terrein van Hörmann zelfs als mogelijk alternatie­f genoemd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium