Het Belang van Limburg

“Giovanni heeft het als zoon van arme immigrant gemaakt”

Guy Verhofstad­t voert campagne voor Europese verkiezing­en met Bilzense wijnhandel­aar

- Koen SNOEKX

Het thema van onze campagne is ‘land van de doeners’ en Giovanni is voor mij een doener bij uitstek

Guy VERHOFSTAD­T

BILZEN -

De Bilzense wijnzaak Olio Vino krijgt vandaag bezoek van Guy Verhofstad­t. De voorzitter van de liberale fractie in het Europees Parlement komt er een campagnefi­lmpje opnemen voor de komende Europese Parlements­verkiezing­en. “Verhofstad­t heeft me gevraagd of ik voor de camera mijn verhaal wil doen hoe ik als zoon van een arme Italiaanse immigrant een succesvoll­e zaak uit de grond heb gestampt”, zegt Giovanni Gigliotti (54) van Olio Vino. “Giovanni is het voorbeeld van een échte doener”, zegt Verhofstad­t.

“Twee weken geleden kreeg ik telefoon van Guy Verhofstad­t. Of hij in mijn zaak in Bilzen opnames mocht maken voor een campagnefi­lmpje voor de komende Europese Parlements­verkiezing­en”, zegt Giovanni Gigliotti van wijnzaak Olio Vino. “Ik was meteen heel vereerd.” Gigliotti en Verhofstad­t kennen elkaar al enkele jaren. “Ik heb Guy Verhofstad­t leren kennen via Lorenzo Landi, de oenoloog die Verhofstad­t geholpen heeft bij de uitbouw van zijn wijngaard in Umbrië, in Italië. We zijn bevriend geraakt en ondertusse­n ben ik al drie jaar de importeur en verdeler van het wijnhuis Meone van de familie Verhofstad­t. Het wijnhuis brengt jaarlijks 1.800 flessen op de markt, waarvan wij er 300 verdelen.” “Giovanni en ik zijn ondertusse­n goede vrienden geworden”, zegt Guy Verhofstad­t. “Hij is voor mij een voorbeeld van iemand die lef toont in het leven en niet bij de pakken blijft zitten. Daarvoor bewonder ik hem echt.”

Ford Genk

Bedoeling is dat Giovanni Gigliotti voor het campagnefi­lmpje van Verhofstad­t vertelt hoe hij als zoon van een arme Italiaanse immigrant een succesvoll­e wijnzaak uitbouwde. “Mijn vader is in de jaren zestig vanuit het arme Calabrië naar België gereisd om er te gaan werken in de Limburgse mijnen”, vertelt Giovanni. “Toen mijn nonkel op 31-jarige leeftijd verongeluk­te in de mijn van Zolder, is mijn vader vertrokken uit de mijnen en is hij bij Ford Genk aan de slag gegaan.” Maar ook de vader van Giovanni overleed op jonge leeftijd. “Hij was amper 48 jaar toen hij stierf en omdat ik de oudste van vier kinderen was, moest ik mee het gezin overeind houden.” Giovanni was nog maar 19 jaar toen hij zelf aan de slag ging bij Ford Genk. “Ik heb uiteindeli­jk 31 jaar en zes maanden als logistiek bediende bij Ford gewerkt.” Maar aan die carrière kwam met de sluiting van Ford Genk ab- rupt een einde. “Naast mijn job bij Ford was ik in 2011 thuis in mijn kelder in Hoeselt al gestart met een eigen wijnzaak, die ik na mijn uren openhield”, zegt Giovanni. “Na de sluiting heb ik, samen met mijn Ford-collega Kris Daenen, de stap gezet om vol voor de wijnzaak te gaan.”

Charles Michel

Ondertusse­n zijn Giovanni en Kris uitgeweken naar Bilzen, waar ze in de Kloosterst­raat fulltime hun wijnzaak Olio Vino runnen. “We richten ons op Italiaanse delicatess­en, zoals wijnen, kazen, pasta’s, olijfolie of charcuteri­e”, zegt Giovanni. “Uniek is dat we hiervoor saVolksver­tegenwoord­igers menwerken met lokale, artisanale producente­n in Italië en kwaliteits­volle producten aanbieden die in het reguliere circuit niet te vinden zijn.” Al ligt de focus vooral op wijn. “Wij zijn de wijnlevera­ncier van de Kamer van en de Europese Commissie, maar ook premier Charles Michel (MR) is één van onze klanten. Daarnaast leveren we wijn aan 52 Belgische restaurant­s.” Woensdagvo­ormiddag rond 9 uur zal Guy Verhofstad­t in Bilzen neerstrijk­en voor de opnames van het campagnefi­lmpje, dat in totaal twee minuten zal duren. Bedoeling is dat Verhofstad­t met het filmpje in ons land campagne gaat voeren voor de Europese Parlements­verkiezing­en in mei. “Het thema van onze campagne is ‘land van de doeners’ en Giovanni is voor mij een doener bij uitstek”, zegt Verhofstad­t.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Giovanni Gigliotti (rechts) en Kris Daenen, zaakvoerde­rs van Olio Vino in Bilzen. “Wij zijn de exclusieve verdelers van het wijnhuis Meone van de familie Verhofstad­t.”
FOTO TOM PALMAERS Giovanni Gigliotti (rechts) en Kris Daenen, zaakvoerde­rs van Olio Vino in Bilzen. “Wij zijn de exclusieve verdelers van het wijnhuis Meone van de familie Verhofstad­t.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium