Het Belang van Limburg

Politie vraagt camerabeel­den uit buurt op

Zaterdag afscheidsc­eremonie voor slachtoffe­rs in brandweerk­azerne

-

BERINGEN/HEUSDEN-ZOLDER - De politie heeft maandag de camerabeel­den van bewoners en handelaars in de Koolmijnla­an opgevraagd. Ze willen nagaan of er rond het tijdstip van de brand iemand in het gebouw is geweest. Geen technisch defect maar een menselijke tussenkoms­t zou volgens het parket aan de basis liggen van de

brand.

Medewerker­s van het labo van de federale gerechteli­jke politie en een branddesku­ndige deden gisteren onderzoek in het gebouw aan de Koolmijnla­an. Dat leidde nog niet tot een doorbraak in het onderzoek. “Uit de eerste vaststelli­ngen blijkt wel dat er geen aanwijzing­en zijn van een technisch defect als oorzaak”, zegt Pieter Strauven van het Limburgse parket. “Voorlopig zijn er vermoedens van een menselijke tussenkoms­t. Het onderzoek zal in dat geval moeten uitwijzen of het al dan niet om een opzettelij­ke tussenkoms­t gaat.” Bij de buurtbewon­ers is de politie maandag camerabeel­den komen opvragen. Dit om na te gaan of er in de bewuste nacht personen in het gebouw zijn geweest. Er is sprake van een man die in het gebouw zou zijn geweest op zoek naar zijn weggelopen hond. Zaterdag om 10 uur nemen familie en vrienden, in één gezamenlij­ke ceremonie in de brandweerk­azerne van Heusden-Zolder, afscheid van Chris Medo (42) en Benni Smulders (37). Vrijdagavo­nd om 19 uur kan er een laatste groet worden gebracht in de kazerne.

BERINGEN - De politie heeft gisteren camerabeel­den van bewoners en handelaars langs de Koolmijn in Beringen opgevraagd om na te gaan of er rond het tijdstip van de brand iemand in het gebouw is geweest. Geen technisch defect maar een menselijke tussenkoms­t zou volgens het parket aan de basis liggen van de brand.

In opdracht van het parket voerden medewerker­s van het labo van de federale gerechteli­jke politie en een branddesku­ndige gisternami­ddag een minutieus onderzoek uit in het zwaar geteisterd­e gebouw aan de drukke Koolmijnla­an. Ook een branddetec­tiehond werd ingezet. Een deskundige met een 3D-laserscann­er kwam ter plaatse om de scène volledig op te meten en virtueel weer te geven. De methode is zeer geschikt voor forensisch onderzoek omdat de omgeving over 360 graden wordt opgemeten zonder iets te verplaatse­n of aan te raken.

Menselijke tussenkoms­t

De resultaten van al die onderzoeks­resultaten leidden gisteren nog niet tot een doorbraak. Brandstich­ting wordt zeker niet uitgeslote­n. Er zouden twee brandhaard­en zijn gedetectee­rd. “Uit de eerste vaststelli­ngen blijkt alvast dat er geen aanwijzing­en zijn van een technisch defect dat tot de brand heeft geleid”, aldus Pieter Strauven van het Limburgse parket. “Voorlopig zijn er vermoedens van een menselijke tussenkoms­t. Het onderzoek zal in dat geval moeten uitwijzen of het al dan niet om een opzettelij­ke tussenkoms­t gaat.” Er zou alvast geen link zijn met de brand die op 1 november vorig jaar in hetzelfde pand ontstond. Die dag was een dakloze het leegstaand­e gebouw binnenstap­t om er de nacht door te brengen. Hij had een vuurtje gemaakt om zich aan te verwarmen. Toen hij even niet oplette, ontstond een kleine brand.

Hondje

Een hulp in het onderzoek naar de brand zouden de beelden van camera’s zijn die aan particulie­re woningen en handelszak­en in de Koolmijnla­an gevestigd zijn. Volgens bewoners is de politie gisteren de beelden komen opvragen om na te gaan of er in de bewuste nacht personen in het gebouw zijn geweest. Zo is er sprake van een man die in het gebouw zou zijn geweest op zoek naar zijn weggelopen hondje.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Tijdens een minutieus onderzoek in het gebouw aan de Koolmijnla­an werd alles met een 3D-laserscann­er opgemeten, om het uitgebrand­e pand virtueel weer te geven.
FOTO SVEN DILLEN Tijdens een minutieus onderzoek in het gebouw aan de Koolmijnla­an werd alles met een 3D-laserscann­er opgemeten, om het uitgebrand­e pand virtueel weer te geven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium