Het Belang van Limburg

Wie runt de 18 eetkramen langs de weg in Kiewit?

Dit jaar proberen 18 uitbaters van vergunde eetkraampj­es rond de Kempische Steenweg hun graantje mee te pikken van Pukkelpop. Dat is goed voor massa’s verhalen, vriendscha­ppen en vooral mooie inkomsten. De uitbaters lijken er klaar voor te zijn, ondanks d

- Geert HOUBEN

Het is maandag al redelijk druk op de Kempische Steenweg. Verschille­nde standhoude­rs slepen met tafels, banken, dranken en tentzeilen. Woensdag volgt al een controle op de eetkramen door politie en brandweer. “Het gaat er bij iedereen heel profession­eel aan toe. Veel profession­eler dan vroeger. Even snel een hamburger verkopen zit er niet meer in”, zegt Jeroen Melotte, die zelf een stand uitbaat. “De strengere regels zijn een goede zaak. Zelf hebben wij geen gasbussen meer op onze stand. Kijk maar naar wat er een paar jaar geleden op de camping is gebeurd. Wij werken met een stroomgene­rator, waarbij het risico beperkter is.” Voor het vierde jaar op rij brengt Melotte voor Torpedo Hasselt hamburgers en pasta aan de man. De voetbalclu­b slaat zijn tenten op in de tuin van een bevriende supporter.

1-eurobar

Bij de buren verkopen Christel Bijnens en haar man al 12 jaar lang hamburgers. “En sinds dit jaar ook pasta. We moeten mee met de concurrent­ie. Er is veel veranderd de afgelopen jaren en maar goed ook. Zelf zijn we heel kleinschal­ig begonnen omdat mijn dochter, die toen zes jaar was, dat zo graag wou. Ze zag hier zoveel volk passeren, waarop wij een tafeltje in onze tuin gezet hebben. In de Carrefour haalden we twintig blikken bier die ze kon verkopen. Na een halfuur was ze het al moe, waarna wij het overgenome­n hebben. Zo is het idee van onze 1-eurobar gegroeid. Het is voor ons ook een manier om de drukte die bij Pukkelpop komt kijken op een aangename manier te overbrugge­n.”

Bier met giletjasje

De jongste jaren gebeurt het steeds vaker dat mensen een pand in de buurt kopen speciaal om tijdens Pukkelpop een handeltje op te starten. Dit jaar doet ook Peter Verbeemen, uitbater van brasserie De Witte in de Hasseltse binnenstad, mee. Tijdens het festival verdeelt hij drank, deels voor de serviceclu­b Fifty One Club. Via Social Deal kunnen festivalga­ngers gekoelde trays van 24 blikken bier aan 30 euro kopen. Verbeemen mikt op een duizendtal stuks en doet er nog een stijlvol giletjasje bovenop. De teller stond maandag op 210. “We zullen zien hoe het verder loopt. Het idee is uit eigen ervaring ontstaan. We hadden altijd warme drank op de camping. Dat andere handelaars dit geen fijn idee vinden? Ik heb het al speciaal niet te goedkoop gemaakt.” Jeroen Melotte heeft er zijn bedenkinge­n bij. “Dat is misschien interessan­t voor groepen of voor als je het snel opdrinkt, maar hoe houd je zo’n tray fris op de camping? ”

Opbrengst

Hoeveel brengt zo’n standje nu op? Een vraag die de uitbaters handig proberen te ontwijken. “We zeggen altijd dat we met de opbrengst een kleine vakantie kunnen maken. Maar met Ryanair kan je ook al op vakantie gaan hè”, verduideli­jkt Christel Bijnens. “Bij Torpedo verkast de opbrengst naar de jeugdwerki­ng. “Het geld gaat deels naar de heraanleg van de pleinen. Daarnaast hebben we dit jaar ook nog nieuwe goals gekocht voor de duiveltjes. Laten we zeggen dat Pukkelpop een dikke hoofdspons­or is”, rekent voorzitter Tony Mertens uit. “Het is ook plezant voor het samenhorig­heidsgevoe­l. Op de drukke momenten zijn wij met 18 vrijwillig­ers aan het werk. Zo ook onze luidruchti­gste supporter. Hij wou enkel helpen als we een naar hem vernoemde Coseburger op het menu zouden zetten. Het gaat om een broodje met drie hamburgers, evenveel schellen kaas en sauzen naar keuze. Voor tien euro zijn de burger en twee bierblikke­n van u. Inclusief een langdurig gesprek met Cose. Daar is niemand voor te vinden, dachten we. Maar vorig jaar hebben er dagelijks toch enkele tientallen van verkocht.” De Chiromeisj­es van Kiewit baten een hamburgers­tand vlak voor de kerk uit. “De stand blijft maar open tot 20 uur. We willen graag allemaal zelf nog de wei op”, zegt medehoofdl­eidster Kato Pieters (20). “Hamburgers brengen meer op en we zitten nu dichter bij de wei. Pukkelpop is een van onze grootste inkomstenb­ronnen. We maken zo’n 3.000 euro winst.”

We zeggen altijd dat we met de opbrengst een kleine vakantie kunnen maken. Maar met Ryanair kan je ook al op vakantie gaan hè

Christel BIJNENS

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Buurtbewon­ers zijn volop begonnen met de opbouw van hun standjes op de Kempische Steenweg.
FOTO SVEN DILLEN Buurtbewon­ers zijn volop begonnen met de opbouw van hun standjes op de Kempische Steenweg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium