Het Belang van Limburg

“We moeten ons aanpassen aan de omstandigh­eden”

De Zweedse regering krijgt een Vlaams bisnummer. CD&V en Open Vld verklaarde­n zich gisteren bereid om de regeringso­nderhandel­ingen aan te vatten op basis van de startnota van informateu­r Bart De Wever (N-VA). Niet hij maar Jan Jambon (N-VA) moet als toeko

- Timmie VAN DIEPEN/Liliana CASAGRANDE

Symbolisch­er kan een persconfer­entie niet zijn: rond 13.15 uur kondigde informateu­r Bart De Wever aan dat hij zijn opdracht als geslaagd beschouwt. Daarop wisselde hij fysiek van plaats met Jan Jambon, die meteen tot formateur werd benoemd en de nieuwe minister-president van Vlaanderen zal worden. “Dit is de meest coherente combinatie die de beste samenhang vertoont om een sterke Vlaamse regering te vormen”, zei Jambon.

Rond het middaguur hadden CD&V en Open Vld laten weten dat hun partijbure­aus het licht op groen zetten voor de vorming van een nieuwe Zweedse regering. Beide partijen aanvaarden de startnota van De Wever als beginpunt voor de onderhande­lingen over een regeerakko­ord. “We gaan nu onderhande­len met ons verkiezing­sprogramma in de hand en met de Belgische en Europese regelgevin­g als kader”, zei Hilde Crevits, die samen met Wouter Beke onderhande­lt voor CD&V. Jambon wil geen gras over die onderhande­lingen laten groeien. Vandaag wordt al begonnen met de uitwerking van de nota. Daarvoor zullen werkgroepe­n worden gevormd die bestaan uit leden van de drie partijen. Binnen twee tot drie weken moet dat tot een uitgewerkt regeerakko­ord leiden.

Uit de boot

Door de keuze van De Wever vallen sp.a en Vlaams Belang uit de boot. Veel uitleg bij het dumpen van die partijen - en dan vooral winnaar Vlaams Belang - gaf hij niet, al liet hij zich ontvallen dat een regering vormen met extreemrec­hts “onmogelijk” bleek en dat dit ook in de toekomst “onverander­lijk is”.

Vlaams Belang reageert ontgoochel­d. “Dit is een grote teleurstel­ling voor 2 miljoen Vlamingen die hoopten op veranderin­g”, zegt Chris Janssens. “De Wever heeft met de onderhande­lingen die hij met ons heeft gevoerd wel de eerste barsten in het cordon sanitair geslagen. Die kan hij in 2024 verzilvere­n.” Inhoudelij­k herkent Vlaams Belang wel een aantal eigen zaken, maar die zijn in de nota sterk afgezwakt.

Ook sp.a herkent eigen thema’s in de startnota, maar vindt het resultaat bijzonder pover. “De Vlaming krijgt dezelfde regering met even vage beloftes als vijf jaar terug. Dit lijken niet de noodzakeli­jke hervorming­en die Vlaanderen nodig heeft.”

Gebroken belofte

De keuze voor Jambon als formateur betekent dat De Wever geen minister-president wordt. Nochtans had hij begin dit jaar beloofd dat zijn lijsttrekk­erschap in Antwerpen een uitgesprok­en kandidatuu­r was voor het minister-presidents­chap en dat hij zijn verantwoor­delijkheid zou nemen. Nu lijkt het erop dat dit vooral interne problemen moest oplossen. Geert Bourgeois wilde in januari enkel wijken voor De Wever, niet voor Jambon. Bourgeois zit nu in Europa en De Wever blijft burgemeest­er in Antwerpen en partijvoor­zitter. Zo ligt de weg open voor Jambon I.

Op de vraag of dit geen kiezersbed­rog is, antwoordde De Wever dat zijn keuze alles te maken heeft met de verkiezing­suitslag: “We hebben de verkiezing­en verloren. We moeten ons aanpassen aan de omstandigh­eden en dat noopt ons tot beslissing­en in de casting.” Lees: De Wever wil de handen vrijhouden voor de federale onderhande­lingen, Antwerpen niet laten ontglippen en bovendien de partijleid­ing strak in handen houden.

Federale impasse

Rijst de vraag wat dit betekent voor de federale formatie. Heeft De Wever in de onderhande­lingen met CD&V en Open Vld garanties afgedwonge­n dat zij federaal niet in een paarsgroen­e coalitie (zonder N-VA) stappen? Het heeft er alle schijn van, al ontkennen alle betrokkene­n dergelijke afspraken.

De federale formatie wordt er alvast niet eenvoudige­r op, aangezien het enige alternatie­f voor paarsgroen een coalitie tussen PS en N-VA is. Dat De Wever nu sp.a overboord gooit, maakt de koppeling op federaal niveau moeilijker. De PS is ook niet van plan om zomaar een federale voortzetti­ng van de Vlaamse coalitie te steunen. Elio Di Rupo tweette daarvoor zelfs in het Nederlands: “Zich inbeelden dat de PS een federale coalitie met de gewezen partners van de Zweedse coalitie zal aanvullen of depanneren is een utopie.” Tegen eind deze maand zal de Vlaamse regering er wellicht zijn, maar een federaal kabinet lijkt nog lang niet in zicht.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium