Het Belang van Limburg

Tot Kerstmis

- Door Timmie van Diepen

Na 78 dagen zit de taak van Vlaams informateu­r Bart De Wever erop. Na wekenlang surplacen plaatste hij maandag zijn voorspelde eindspurt: N-VA kiest opnieuw voor een coalitie met CD&V en Open Vld. Ondanks groot stemmenver­lies voor de drie partijen op 26 mei, is de keuze voor Zweeds-bis geen grote verrassing. Het was simpelweg de enige echt werkbare meerderhei­d met 70 van de 124 zetels. De ontgoochel­de reactie van Vlaams Belang op de coalitie der losers, moet dan ook in de juiste context worden geplaatst.

De Wevers strategie zit voorlopig goed in mekaar. Door maandag zijn startnota vrij te geven, leidde hij slim de aandacht af van zijn eigen gebroken belofte. Niet hijzelf, maar Jan Jambon is de nieuwe formateur en toekomstig ministerpr­esident van Vlaanderen. Andermaal ontloopt De Wever zo zijn eigen verantwoor­delijkheid, daarbij rekenend op het kortetermi­jngeheugen van de Vlaamse kiezer. Tegelijk zet De Wever met zijn nota de coalitiepa­rtners al meteen inhoudelij­k onder druk. De zeven pagina’s tellende tekst leest als een onversnede­n Vlaams-nationalis­tisch pamflet. Naar de christende­mocratisch­e en liberale toetsen is het zoeken met een vergrootgl­as. CD&V en Open Vld deden er gisteren alles aan om te benadrukke­n dat het om een aanzet gaat voor de onderhande­lingen, maar de vraag is in hoeverre de twee kleinere partijen - die samen even groot zijn in zetels als N-VA - nog inhoudelij­k kunnen wegen de komende weken. Wie openlijk de discussie aangaat, zal beschuldig­d worden van gekibbel. En net dat wil iedereen vermijden na het extreemrec­htse signaal op 26 mei. Cruciaal voor het te voeren beleid, wordt de verdeling van de bevoegdhed­en. Want hoewel meesterstr­ateeg De Wever de dans met Vlaams Belang aan de ene hand en sp.a aan de andere perfect uitvoerde om CD&V en Open Vld onder druk te zetten hun prijs niet te ver op te drijven, moet hij toch toestaan dat CD&V andermaal meeregeert. Dat er in Vlaanderen geen Bourgondis­ch-Antwerpse kopie komt met Open Vld en sp.a, heeft veel meer te maken met rekenkundi­ge logica dan met ideologisc­he tegenstell­ingen.

De keuze voor CD&V is allesbehal­ve van harte, want de Vlaams-nationalis­tische droom om hen definitief te onttronen als volksparti­j en de macht van de zuilen te breken moet minstens gedeelteli­jk de al goedgevuld­e N-VA-koelkast in. Vooral naar de sleutelpos­ities Onderwijs en Welzijn is het uitkijken. Af te meten aan de aandacht in de nota-De Wever lijkt het de logica der dingen dat N-VA het departemen­t Onderwijs als eerste zal claimen, mogelijk met Zuhal Demir als eerste Vlaams-nationalis­t op die post.

Intussen wordt de federale puzzel er niet makkelijke­r op. Nu de PS een rechts blok tegenover zich krijgt in Vlaanderen, is de taak van informateu­rs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte nog penibeler. Of zoals De Wever het sarcastisc­h stelde na de persconfer­entie: “Allee, tot Kerstmis, ik heb alleen niet gezegd van welk jaar.”

Andermaal ontloopt De Wever zijn eigen verantwoor­delijkheid, daarbij rekenend op het kortetermi­jngeheugen van de Vlaamse kiezer

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium