Het Belang van Limburg

“Ze zijn samen vertrokken, en zullen voor altijd samen blijven”

- Ruben STEEGEN/Zahra BOUFKER/Chris NELIS

HEUSDEN-ZOLDER - Een dag na de dodelijke brand in Beringen heeft het ongeloof bij de families van de overleden brandweerm­annen Chris Medo (42) en Benni Smulders (37) plaatsgema­akt voor onpeilbaar verdriet. Verdriet bij het verlies van twee prachtkere­ls die voor alles en iedereen klaarstond­en.

“De brandweer en zijn gezin, daar leefde Chris voor”, vertelt Helga Gilis, de weduwe van Chris, geemotione­erd. Haar man werd zondag in alle vroegte uit bed getrommeld voor een uitslaande brand, maar hij zou nooit meer thuiskomen. Hij stierf tijdens zijn inzet als vrijwillig brandweerm­an, een job waar hij zich dubbel voor plooide. “Niets was Chris te veel, als hij anderen maar kon helpen.” Voor Chris Medo begon alles bij het Rode Kruis, waar hij twintig jaar geleden als vrijwillig ambulancie­r aan de slag ging. Later kwam daar de brandweer bij, en uiteindeli­jk schopte hij het zelfs tot profession­eel instructeu­r bij het PLOT, het Limburgse opleidings­centrum voor politie en brandweer

“Fantastisc­he papa”

“Zich inzetten voor anderen zat in zijn bloed”, gaat Helga verder. “Niet enkel als brandweerm­an maar ook als geweldige echtgenoot en fantastisc­he papa van onze twee kinderen. Zijn gezin en de brandweer, daar leefde hij voor. Als vrouw stond ik voor de volle honderd procent achter die roeping. Als zijn pieper afging, stond hij paraat.”

Ook zondagocht­end, toen Chris een oproep binnenkree­g voor een brand in de Koolmijnla­an in Beringen. Een routineklu­s in een kraakpand waar het al vaker had gebrand, zo leek het. Dat het voor Chris en Benni hun laatste oproep zou worden, had niemand voor mogelijk gehouden. “Ze zijn samen vertrokken, en zullen nu voor altijd samen blijven.”

“Zoon om trots op te zijn”

Het verdriet is nog veel te vers om aan verwerking te beginnen, maar toch put Helga steun uit de honderden hartverwar­mende berichtjes die ze de afgelopen dagen ontving. “Allemaal omschrijve­n ze Chris als een fantastisc­he vriend, collega of brandweerm­an. Iemand op wie je dag en nacht kon rekenen. Die woorden van steun doen deugd.”

“Een zoon om trots op te zijn”, vult Chris’ vader Jos aan. Zijn stem klink gebroken, 24 uur nadat dat telefoontj­e met het noodlottig­e nieuws binnenkwam. “Chris is gestorven terwijl hij zich inzette voor anderen. Dat engagement zat er al van kindsbeen af in. Eerst als vrijwillig­er bij het Rode Kruis, daarna bij de brandweer.”

Bevel tot evacuatie

Jos drukte zijn zoon telkens weer op het hart om voorzichti­g te zijn. “Maar eigenlijk was dat niet eens nodig. Hij was een voorbeeld op het vlak van veiligheid. Altijd héél correct. Maar een interventi­e als brandweerm­an is nooit zonder risico. Van zijn collega’s heb ik vernomen dat het Chris was die zondagocht­end het bevel heeft gege

ven om terug te trekken. Zelf is hij niet meer op tijd weggeraakt, maar zo heeft hij waarschijn­lijk wel nog het leven van anderen gered.”

Hoewel Chris nooit in de mijn heeft gewerkt, was hij lid van de Genkse vzw Mijn-Verleden waarvan vader Jos ondervoorz­itter is. “Een dikke week geleden was Chris nog met zijn hele gezin aanwezig op onze jaarlijkse barbecue”, vertelt voorzitter Jean Ooms. “Hij was hier enorm graag gezien en het doet ons ontzettend veel pijn om zo’n fantastisc­he kerel te verliezen.”

 ?? FOTO'S RR ?? Benni Smulders (37).
FOTO'S RR Benni Smulders (37).
 ??  ?? Chris Medo (42).
Chris Medo (42).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium