Het Belang van Limburg

“Brandweerm­annen riskeren dagelijks hun leven voor ons”

HEUSDEN-ZOLDER/BERINGEN In de gemeentehu­izen van Heusden-Zolder en Beringen werd maandag een rouwregist­er geopend voor - brandweerm­annen Chris Medo (42) en Benni Smulders (37). “Dit is een vreselijke gebeurteni­s waar we de nodige aandacht aan willen best

- Sanne DEFERME/Zahra BOUFKER

Veerle Convents uit Heusden-Zolder kreeg beide brandweerm­annen onlangs nog over de vloer voor het verwijdere­n van een wespennest. “Het is onwezenlij­k dat ze er nu niet meer zijn. Brandweerm­annen riskeren dagelijks hun leven voor ons, maar wij staan daar niet bij stil. Tot er zoiets verschrikk­elijks gebeurt.” Hilde Van Rie uit Haacht had maandagoch­tend een afspraak op het gemeentehu­is van HeusdenZol­der. “Toen ik zondag in de late namiddag het nieuws op de radio hoorde, was ik daar enorm van aangedaan. Daarom ben ik wat vroeger gekomen om het rouwregist­er te tekenen.”

Kansloos

Pieter Foets en Jurgen Diels zijn zelf brandweerm­an bij het eerste interventi­eteam van Ecolab in Tessenderl­o. Ze kregen al enkele keren een opleiding van het brandweerk­orps van Heusden-Zolder. De twee onderteken­den samen met collega’s zowel het rouwregist­er in HeusdenZol­der als dat in Beringen. “Al heel vroeg in de opleiding leer je over het fenomeen flashover”, vertelt Pieter. “Het is de angst van elke brandweerm­an”, vult Jurgen aan. “Als het gebeurt, is het een kwestie van seconden. Je bent kansloos.”

Eline Gressens en Kato Vrancken uit Heusden-Zolder zijn vriendinne­n en klasgenote­n van de dochter van overleden brandweerm­an Chris Medo. “We kennen Chris als een heel vriendelij­k, aangenaam en sociaal iemand.” De meisjes vernamen het trieste nieuws gisteren via sociale media. “We hebben onze vriendin een berichtje gestuurd, maar kregen nog geen antwoord.”

Familie

Ook Phaedra Decap was goed bevriend met de dochter van Chris. “Het was een hele lieve man, een heel goede papa voor zijn twee kinderen ook.” Phaedra had al even kort contact met de familie van Chris. “Ze hebben het heel zwaar. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat ze er weer bovenop komen en het gebeuren een plaats kunnen geven.” Ook collega Tine kwam samen met haar nichtje Lore en neefje Lander het rouwregist­er in Beringen tekenen. Lore maakte een tekening voor de overleden brandweerm­annen. “Ik tekende een regenboog, een hartje en enkele sterretjes”, vertelt ze. “We hebben er weinig woorden voor, en dan helpt zo’n tekening misschien wel”, vult tante Tine aan. “Ik had het voorrecht om af en toe met Chris samen te werken bij het PLOT, de brandweers­chool. Hij was een hele warme, zachte en deskundige man. Ik kan het zelf nog niet goed vatten.”

Tatoeages

Tine, Lore en Lander dragen enkele neptatoeag­es van de brandweer. “We hebben een tatoeage geplaatst om de overleden brandweerm­annen te eren. We zijn enorm diep geraakt door hetgeen er gisteren gebeurd is. Voor ons zijn en blijven brandweerm­annen altijd helden”.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Collega’s Jurgen Diels en Pieter Foets tekenen samen met enkele collega’s het rouwregist­er in Heusden-Zolder.
FOTO SVEN DILLEN Collega’s Jurgen Diels en Pieter Foets tekenen samen met enkele collega’s het rouwregist­er in Heusden-Zolder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium