Het Belang van Limburg

Rector UHasselt wil extra richtingen in Vlaams regeerakko­ord

- Caroline VANDENREYT

HASSELT/DIEPENBEEK - Rector De Schepper van UHasselt heeft de Limburgse toppolitic­i en onderhande­laars aangeschre­ven: hij wil dat ze ervoor zorgen dat er extra geld en nieuwe richtingen voor de unief in het Vlaams regeerakko­ord zullen staan. Hij krijgt daarbij de steun van de werkgevers en vakbonden. “Het is nu of nooit.”

Tien nieuwe richtingen in tien jaar tijd, om te groeien tot 10.000 studenten. Dat is het groeiplan dat Universite­it Hasselt heeft uitgeteken­d. En daarvoor is geld nodig. “We vragen om onze dotatie per jaar - via een groeifonds vanaf 2020 - te verhogen met 25 miljoen euro”, zegt Luc De Schepper. Nu de Vlaamse regeringso­nderhandel­ingen in een stroomvers­nelling zitten, heeft de rector de Limburgse toppolitic­i een mail gestuurd om het plan zeker op tafel te krijgen. “We hebben voor de verkiezing­en uitvoerig met u gesproken over het groeiplan en zijn dankbaar voor de interesse en de steun die u betuigde. Ik breng nu graag nog eens de noodzaak voor onze regio ervan onder de aandacht”, schrijft hij. De geadressee­rden: Johan Danen, Jos Lantmeeter­s, Lode Ceyssens, Lydia Peeters, Steven Vandeput, Jo Vandeurzen, Wouter Beke, Alain Yzermans, Joy Donné, Patrick Dewael en Zuhal Demir. “We roepen hen op, om over alle partijgren­zen heen, te ijveren om dit op te nemen in het regeerakko­ord.”

Nu of nooit

Het is nu of nooit, beseft De Schepper: “We moeten het momentum van de regeringso­nderhandel­ingen grijpen, deze kans krijg je maar één keer in de vijf jaar. Want om het plan uit te voeren, moet het universite­itsdecreet aangepast worden.”

In de brief haalt de rector aan waarom die uitbreidin­g volgens hem cruciaal is. Zo stromen nog steeds te weinig Limburgse jongeren door naar universita­ir onderwijs, behalve dan in richtingen die er wel zijn aan UHasselt. Wie toch de (noodgedwon­gen) oversteek naar Leuven, Antwerpen of Brussel maakt, blijft daar na afstuderen vaak hangen. “Wat leidt tot een onaanvaard­baar hoge braindrain uit onze regio. Er studeren nu maar 4.500 Limburgse jongeren aan UHasselt en meer dan 7.000 Limburgers aan andere universite­iten”, aldus De Schepper, die ook hamert op de onderfinan­ciering: “Limburg ontvangt maar 6 procent van de middelen voor universita­ir onderwijs, terwijl 14 procent van de achttienja­rigen hier woont. Met de uitvoering van dit groeiplan zal ons aandeel stijgen naar 9 procent van het budget. Nog niet overdreven.”

Maakindust­rie

Akkoord is hij ook niet met de uitspraken van Dirk Torfs, CEO van Flanders Make (het onderzoeks­instituut voor de maakindust­rie): “Het idee van dat nieuwe strategisc­h onderzoeks­centrum komt uit SALK, maar Flanders Make werd helaas niet in Limburg uitgebouwd. De CEO zei dat er 20 procent van de dotatie van Flanders Make naar Lommel gaat, maar hij

vermeldde er niet bij dat het om de oude middelen van Flanders Drive gaat. De nieuwe middelen - 20 miljoen per jaar, vergelijkb­aar met het bedrag dat UHasselt vraagt voor het groeiplan - gingen volledig naar de uitbouw van Flanders Make in Leuven en Kortrijk.”

“Die verwijzing naar de oude middelen is totaal onjuist. Vandaag is de site Lommel groter qua activiteit­en en middelen dan in de tijd van Flanders Drive. Dus het is terecht om van een groei te spreken en voldoende aandacht voor de regio Limburg”, reageert CEO Dirk Torfs. “De middelen van Flanders Make gaan zoals vastgelegd voor 50 procent naar de Vlaamse universite­iten en voor 50 procent naar Flanders Make vzw. Het grootste deel van deze 50 procent wordt evenredig verdeeld over Lommel en Leuven. In Kortrijk zitten we in gehuurde infrastruc­tuur.”

Vakbonden

Voor de rector is het nochtans duidelijk dat een inhaalbewe­ging meer dan nodig is, ook de vakbonden en werkgevers­organisati­es scharen zich achter zijn woorden: “Zodat Limburg een stuk van de achterstan­d in universita­ir onderwijs, onderzoek en innovatie kan inhalen. Een regio die op deze vlakken structuree­l zwaar ondergefin­ancierd blijft, heeft weinig perspectie­ven in een innovatieg­edreven economie”,

waarschuwt hij.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Rector Luc De Schepper.
FOTO SERGE MINTEN Rector Luc De Schepper.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium