Het Belang van Limburg

“Bouwshift in plaats van betonstop, einde van provincies tegen 2024”

-

WERK:

8 op de 10 Vlamingen moeten aan de slag

De nota zet – zoals verwacht – in op meer mensen aan het werk krijgen. De werkzaamhe­idsgraad in Vlaanderen was eind vorig jaar net geen 75 procent, dat moet naar 80 procent.

ONDERWIJS:

Zelfde tests voor alle netten

Voor onderwijs wil De Wever netoversch­rijdende proeven, zo zou je scholen dus kunnen vergelijke­n. N-VA pleit ook voor aangescher­pte eindtermen voor verplichte taalbadkla­ssen Nederlands. De partij wil daarnaast het ingewikkel­de systeem van inschrijvi­ngen op de schop. Ouders kiezen zelf waar ze hun kinderen naartoe sturen. N-VA wil ook een meer pragmatisc­he invulling van het M-decreet: inclusief onderwijs alleen als het haalbaar is.

WELZIJN:

Meer geld voor personen met een beperking

Voor welzijn zouden er “stevige budgetten” worden vrijgemaak­t. De vraag is natuurlijk: hoeveel? Alleen al voor de personen met een handicap is 1,6 miljard euro nodig. Toch wil de nota die wachtlijst­en “zo snel mogelijk” terugdring­en. De prijsverho­gingen van de woon-zorgcentra zullen strikter worden opgevolgd, al zijn die in de praktijk eigenlijk nu al aan banden gelegd.

N-VA had vorige legislatuu­r zelf veel kritiek op de wachtlijst­en in de jeugdhulp, dat aanbod zou dus verhoogd worden.

SOCIALE BESCHERMIN­G: Iets strengere regels voor kinderbijs­lag

Wie aanspraak wil op “sociale beschermin­g en andere sociale voordelen”, moet eerst vijf jaar onafgebrok­en, wettig en werkelijk in ons land verblijven en zich inschakele­n voor “onze Vlaamse gemeenscha­p”.

De meeste sociale voordelen zitten op federaal niveau, maar kinderbijs­lag en zorgbudget is bijvoorbee­ld Vlaams. Voor kinderbijs­lag geldt een wachttijd van zes maanden. Kinderen die in het buitenland wonen, kunnen minder krijgen. Daarvoor wordt “waar mogelijk” rekening gehouden met de levensduur­te in dat land. N-VA wil ook dat het bezit in binnenen buitenland gecontrole­erd wordt van wie een sociale woning aanvraagt.

ARMOEDE: Nieuwe berekening

Over armoedecij­fers is vorige legislatuu­r heel wat discussie geweest. N-VA wil die blijkbaar op een andere manier berekenen, waarbij ook rekening wordt gehouden met sociale voordelen.

INBURGERIN­G:

Zelf betalen

Kandidaat-inburgeraa­rs – dat zijn mensen van buiten de EU – moeten een test afleggen en een Vlaamse participat­ieverklari­ng onderteken­en. De inburgeraa­rs moet hun cursussen voor een stuk zelf betalen.

MOSKEEËN:

Vijf jaar proefdraai­en voor een erkenning

Lokale geloofsgem­eenschappe­n kunnen pas na een proefperio­de van vijf jaar een erkenning krijgen. Die regel mikt vooral op moskeeën. Buitenland­se financieri­ng en ideologisc­h extremisme kan niet. Zonder erkenning kan een geloofsgem­eenschap geen financieri­ng krijgen. De erkennings­regels voor vrije scholen – lees: islamschol­en – worden aangescher­pt. Buitenland­se financieri­ng en extremisme is ook hier uit den boze.

HOOFDDOEKE­N:

Niet in officieel onderwijs, niet aan loketten

In het officieel onderwijs wordt de levensbesc­houwelijke neutralite­it ingevoerd voor zowel leerlingen als leerkracht­en. Dit betekent in de praktijk dat hoofddoeke­n niet kunnen. Ook voor publieksfu­ncties bij zowel de Vlaamse als de lokale overheid kan je geen hoofddoek dragen.

CULTUUR:

VRT moet Vlaamse identiteit versterken

“Vlaanderen kan pas echt stralen als het ook cultureel straalt.” Daarom wil N-VA meer investerin­gen in cultuur, met de nadruk op de Vlaamse meesters. Er moet

ook een nieuw museum over de Vlaamse geschieden­is komen. “De VRT moet meer dan ooit focussen op zijn publieke karakter, het versterken van de Vlaamse identiteit en haar representa­tiviteit ten aanzien van het ideologisc­he landschap in Vlaanderen.” Daarnaast moet er volgens De Wever een Vlaamse canon komen, “een lijst van ankerpunte­n uit onze Vlaamse cultuur en geschieden­is die Vlaanderen als Europese natie typeren en die onze leerlingen op school en nieuwkomer­s in onze inburgerin­gscursus moeten kennen.” In Nederland bestaat zo’n canon al.

MILIEU EN KLIMAAT: Betonstop wordt bouwshift

De nota erkent de klimaatver­andering maar blijft bijzonder vaag over maatregele­n die Vlaanderen kan nemen. “In plaats van steeds ambitieuze­re doelstelli­ngen aan te nemen gaan we het komende decennium voluit voor het realiseren van de aangegane engagement­en en het versnellen van innovatie die daartoe de sleutel vormt.” De Wever schrijft dat de regering tegelijk moet waken over de bevan de energiefac­tuur. “We blijven inzetten op hernieuwba­re energie en bouwen het certificat­enoverscho­t verder af. Vlaanderen zal er alvast voor zorgen dat we niet aan oversubsid­iëring doen.”

“De luchtkwali­teit willen we verder verbeteren, met onder andere een vergroenin­g van het wagenpark, een uniform kader voor lage-emissiezon­es in steden en een uitfaserin­g van vervuilend­e verwarming­stoestelle­n […]. We hebben de ambitie om Europese koploper in waterstof te worden en zetten ons in voor een 100 procent circulaire economie.” De geplande betonstop moet plaatsruim­en voor een bouwshift. De keuze voor kernverste­rking en verdichtin­g blijft overeind, maar De Wever wil meer inzetten op het “vergroten van het maatschapp­elijke draagvlak voor deze ruimtelijk­e omslag”.

MOBILITEIT: Duurzamer en vlotter

Vlaanderen moet meer investeren in mobiliteit, infrastruc­tuur en openbaar vervoer. Combimobil­itaalbaarh­eid teit is het ordewoord. “We waken over een zo snel mogelijke uitvoering van grote infrastruc­tuurprojec­ten en tegelijk investeren we fors in duurzame vervoersmi­ddelen (fietssnelw­egen, binnenvaar­t, spoor en openbaar vervoer).” Het verkeer moet klimaatvri­endelijker en vlotter worden gemaakt. “Het aandeel duurzame vervoersmi­ddelen moet in het woon-werkverkee­r toenemen tot minstens 40 procent. Binnen de stedelijke gebieden van Brussel, Antwerpen en Gent streven we naar een toename tot minstens 50 procent.”

BELASTINGE­N: Woonbonus verdwijnt

De Wever wil een Vlaamse belastingh­ervorming in gang zetten. “Zonder de globale belastingd­ruk te laten toenemen.”

“In de woonfiscal­iteit verschuive­n we het fiscale voordeel van het hebben van een woning naar het verwerven ervan. Vanaf 1 januari 2020 dooft de woonbonus uit en verlagen we de registrati­erechten, zodat het goedkoper wordt om een enige eigen woning te verwerven. In de erfbelasti­ng voeren we een volledige vrijstelli­ng in voor de langstleve­nde echtgenote­n en wettelijk samenwonen­den alsook voor de inwonende kinderen tot 18 jaar.” Vlaanderen moet de helft van de responsabi­liseringsb­ijdragen voor de pensioenfa­ctuur van de gemeenten overnemen.

STAATSSTRU­CTUUR: Provincies weg tegen 2024

De Wever wil een interne Vlaamse staatsherv­orming “waaronder een afslanking van het Vlaams Parlement en de bestuursni­veaus in Vlaanderen”. Daarnaast wil hij dat de provincies verdwijnen tegen 2024. Van gedwongen gemeenteli­jke fusies is geen sprake. “We nodigen de gemeenten uit tot een omvattende fusieopera­tie om voldoende bestuurskr­acht te behouden en verder te ontwikkele­n. Met sterke Vlaamse en lokale overheden kunnen de provincieb­esturen vanaf 2024 ophouden te bestaan. De resterende bevoegdhed­en op provinciaa­l niveau worden overgeheve­ld naar de lokale besturen of, indien opportuun, de Vlaamse overheid.”

 ??  ?? De erkennings­regels voor islamschol­en, zoals in Genk, worden strenger.
De erkennings­regels voor islamschol­en, zoals in Genk, worden strenger.
 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Bart De Wever staat tijdens de persconfer­entie zijn stoel af aan Jan Jambon, die meteen tot Vlaams formateur wordt benoemd en de nieuwe Zweedse regering zal leiden. De Wever maakt zijn belofte om Vlaams minister-president te worden dus niet waar.
FOTO BART DEWAELE Bart De Wever staat tijdens de persconfer­entie zijn stoel af aan Jan Jambon, die meteen tot Vlaams formateur wordt benoemd en de nieuwe Zweedse regering zal leiden. De Wever maakt zijn belofte om Vlaams minister-president te worden dus niet waar.
 ??  ?? Hoofddoeke­n kunnen volgens de startnota niet in het officieel onderwijs.
Hoofddoeke­n kunnen volgens de startnota niet in het officieel onderwijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium