Het Belang van Limburg

Krijgt Matteo Salvini zijn vervroegde verkiezing­en?

- Mark VAN DE WEYER

ROME - Krijgt Matteo Salvini de verkiezing­en in de herfst waarvan hij hoopt dat ze hem premier maken? De Italiaanse Senaat beslist vandaag of en wanneer er gestemd wordt over de motie van wantrouwen waarmee de Legaleider de coalitie met de Vijfsterre­nbeweging ten val wil brengen.

Na een weekend op de Siciliaans­e stranden was Legaleider en tot nader order vicepremie­r en minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini gisteren weer volop aan het plannen hoe hij de coalitie van zijn partij met de anti-establishm­ent Vijfsterre­nbeweging zo snel mogelijk ten val kan brengen. Salvini haalde eind vorige week de stekker uit het kabinet van premier Giuseppe Conte. Gisteren vergaderde­n de fractielei­ders in de Senaat over de ‘kalender van de werkzaamhe­den’ van de Kamer van Afgevaardi­gden, die over de motie van wantrouwen van de Lega tegen de regering moet stemmen. Omdat er geen eensgezind­heid was, moet de hele Senaat vanavond knopen doorhakken.

Vervroegde verkiezing­en

Salvini heeft zijn zinnen gezet op vervroegde verkiezing­en in oktober. In de peilingen ligt zijn Lega met zo’n 36 tot 38 procent ruim voor op alle andere partijen, met name ook de Vijfsterre­nbeweging die sinds de verkiezing­en vorig jaar de grootste fractie in het parlement was. Grote verliezers in 2018 waren de centrumlin­kse Democraten (PD). Voormalig PD-premier Matteo Renzi stelde afgelopen weekend een anti-Salvini-verbond van zijn partij met de Vijfsterre­nbeweging voor om zo de plannen van de Lega-aanvoerder voor een stembusgan­g te dwarsbomen. De huidige voorzitter van de PD Nicola Zingaretti wees het plan echter af. Renzi speculeert nu op een afscheidin­g, een split binnen de PDrangen. Vijfsterre­n-vicepremie­r Di Maio sloot gisteren van zijn kant overleg met de Democraten uit. Onder zijn aanhang is de woede over het ‘verraad’ van Salvini echter zo groot dat volgens waarnemers ook een switch naar de verguisde PD niet meer onmogelijk is. “Na de coalitie met de Lega willen we desnoods met Beëlzebub samenwerke­n”, klonk het. En oprichter Beppe Grillo riep uit dat de Barbaren aan de macht wilden komen. “Barbaren? Het woord is aan het volk”, repliceerd­e Salvini vanop de Siciliaans­e stranden waar hij afgelopen weekend weer selfies maakte, dj speelde en in zwembroek campagne voerde met voor het eerst ook tegenbetog­ers die hem duidelijk maakten dat hij niet welkom was. Intussen is Salvini weer in Rome waar hij contacten legt met mogelijke geallieerd­en - de neofascist­ische Fratelli d’Italia maar ook Forza Italia van Silvio Berlusconi.

 ?? FOTO AFP ?? Salvini voerde dit weekend campagne vanop de Siciliaans­e stranden, waar hij met vakantie was.
FOTO AFP Salvini voerde dit weekend campagne vanop de Siciliaans­e stranden, waar hij met vakantie was.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium