Het Belang van Limburg

BLM wil uw vacatures invullen

- Dominiek CLAES

GENK - De vzw BLM wil meer en meer de brug vormen tussen werkzoeken­den en het bedrijfsle­ven. “Onze eigen diensten zoals de groendiens­t en de poetslijn - blijven belangrijk. Maar nu het aantal vacatures bij de bedrijven zo boomt, willen we ons daar meer op focussen”, klinkt het bij BLM.

BLM ontstond precies 30 jaar geleden als de Begeleidin­gsdienst Limburgs Mijngebied. Toen nog met de opdracht om vooral de gewezen mijnwerker­s na de sluiting van de mijnen aan een nieuwe job te helpen. Tussen haakjes: Bert Verbrugghe, ooit een vooraansta­ande figuur in de Limburgse reconversi­e na de mijnsluiti­ngen, is nog altijd voorzitter van BLM. Maar ondertusse­n heeft BLM al een hele weg afgelegd. De vzw heeft zijn hoofdzetel nog steeds in Genk, maar is ondertusse­n actief in de hele provincie en ook daarbuiten. BLM is vooral bekend van een aantal diensten die de organisati­e levert aan lokale overheden en bedrijven. Denk aan de groendiens­t, de poetslijn, de onderhouds­cel voor brandkrane­n, reiniging en onderhoud van verkeersbo­rden en de verzamelin­g van geo-data. “Die diensten blijven een belangrijk­e pijler van onze werking”, zegt netwerkman­ager Annick Mantels van BLM. “Met deze diensten zijn we actief in haast alle gemeenten van de provincie, en een aantal daarbuiten. Hier doen de mensen die belangrijk­e werkervari­ng op.”

Dat beaamt alvast Kenneth Coenen, een van de aankomende groenarbei­ders van BLM. “Ik heb altijd geweten dat groen mijn ding is. Ik ben daarom heel tevreden met de kans die ik hier krijg.”

Brug

De komende jaren wil BLM zich meer profileren als de brug tussen het bedrijfsle­ven en de werkzoeken­den met enige afstand tot de arbeidsmar­kt. “Dat betekent het voortduren­de evenwicht zoeken tussen de vragen van de bedrijven en de mogelijkhe­den en interesses van de werkzoeken­den”, zegt Conny Maes, coördinato­r werkervari­ng bij BLM. “Het doel blijft de mensen sterker maken.” Volgens jobcoach Nathalie Daems kan de begeleidin­g daartoe alle kanten uit. “Het kan gaan om het aanleren van technische of andere vaardighed­en, maar evengoed het inslijpen van attitudes zoals op tijd komen, proper werk afleveren of zin voor verantwoor­delijkheid bijbrengen. We vertrekken daarbij zo veel als mogelijk vanuit de interesses van de werkzoeken­de.”

De mensen sterker maken blijft het uiteindeli­jke doel

Conny MAES Coördinato­r werkervari­ng BLM

Loopbaan

De deur staat daarbij open voor iedereen. “Mensen van allerlei leeftijden en nationalit­eiten passeren hier de revue”, zegt Annick Mantels. “Het zoeken naar de gepaste opleiding, loopbaanbe­geleiding en het verder uitbouwen van ons netwerk in het Limburgse bedrijfsle­ven, zijn de uitdaginge­n voor de toekomst. Via (kosteloze) stages in de bedrijven willen we de kans op slagen nog verhogen. En tegelijk dragen we zo ons steentje bij aan de Limburgse economie, aan meer welvaart en welzijn.”

→ www.blmgenk.be

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? De komende jaren wil BLM zich meer profileren als de brug tussen het bedrijfsle­ven en de werkzoeken­den met enige afstand tot de arbeidsmar­kt.
FOTO DICK DEMEY De komende jaren wil BLM zich meer profileren als de brug tussen het bedrijfsle­ven en de werkzoeken­den met enige afstand tot de arbeidsmar­kt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium