Het Belang van Limburg

Strijd om Osram opnieuw open

-

PREMSTÄTTE­N/MÜNCHEN - De strijd om de overname van de Duitse lampen- en sensorenpr­oducent Osram is nog niet gestreden. Met een bod van 38,50 euro per aandeel mengde de Oostenrijk­se chipproduc­ent AMS zich zondagavon­d opnieuw in de debatten.

De overname van Osram leek in kannen en kruiken, nadat het bestuur en de raad van toezicht van het bedrijf zich ruim een maand geleden achter een bod van de Amerikaans­e investeerd­ers Bain Capital en Carlyle Group hadden geschaard. Zij boden 35 euro per aandeel. Het Amerikaans­e bod kwam vorige week echter op losse schroeven te staan toen een grote aandeelhou­der - Allianz Global Investors - het als te laag bestempeld­e. Ook een vereniging van kleine aandeelhou­ders deed dat.

Nieuw bod

AMS springt nu weer in de dans met een bod van in totaal 3,7 miljard euro. Het Oostenrijk­se bedrijf had eerder al een gelijkaard­ig bod gelanceerd, maar het had dat naderhand weer ingetrokke­n. “Osram had toen pertinente bedenkinge­n, maar ik denk dat het bod van zondag een antwoord biedt op alle bezorgdhed­en”, aldus AMS-topman Alexander Everke. Het aandeel Osram ging maandag tot 11 procent hoger op de beurs van Frankfurt, terwijl het aandeel AMS in Zürich bijna 9 procent daalde.

Osram, dat in 2013 door Siemens op eigen benen werd gezet en al 110 jaar oud is, heeft het al tijden moeilijk. Dat komt mede door de zwakke prestaties van de auto-industrie en de mindere economisch­e vooruitzic­hten wereldwijd. Osram telt wereldwijd 26.000 medewerker­s. Het concern had in het verleden ook een link met Limburg. In Lommel maakten het Nederlands­e Philips en het Duitse Osram tot in 2012 nog samen gloeilampe­n in de toenmalige joint-venture Emgo.

 ?? FOTO IVAN PUT ?? Tot in 2012 maakten Philips en Osram nog samen gloeilampe­n in Lommel.
FOTO IVAN PUT Tot in 2012 maakten Philips en Osram nog samen gloeilampe­n in Lommel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium